Powiadomienie o otwartej bramie garażowej
-
marekmitonski
Harmonogram ma wysyłać powiadomienie dla użytkownika który skontroluje czy można bezpiecznie zamknąć bramę i już sam ją zamknie. No a nie wyśle komunikatu gdy brama została zamknięta wcześniej.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Supla scriptsmarekmitonski wrote: Tue Aug 29, 2023 7:56 pm Harmonogram ma wysyłać powiadomienie dla użytkownika który skontroluje czy można bezpiecznie zamknąć bramę i już sam ją zamknie. No a nie wyśle komunikatu gdy brama została zamknięta wcześniej.
YoMan
-
Daimon
Podpinam się pod temat.local wrote: Thu Jul 27, 2023 7:19 am 1. Tworzymy scenę:
scena.png
2. Tworzymy reakcję dla czujnika otwarcia (uruchamiamy scenę):
open.png
3. Dodajemy kolejną reakcję (przerywamy wykonywanie sceny):
close.png
Analogicznie można wykonać powiadomienia o włączonym oświetleniu przez X czas.![]()
Udało mi się wykonać według Twojej instrukcji i działa - dzięki.
Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
-
local
W scenie ustawiasz na przemian:Daimon wrote: Wed Jan 03, 2024 8:16 pm Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
- opóźnienie 30 min
- powiadomienie o otwarciu
- opóźnienie 30 min
- opóźnienie 30 min
- itd...
Last edited by local on Wed Jan 03, 2024 11:58 pm, edited 1 time in total.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
YoMan
Powinno się dać:Daimon wrote: Wed Jan 03, 2024 8:16 pmPodpinam się pod temat.local wrote: Thu Jul 27, 2023 7:19 am 1. Tworzymy scenę:
scena.png
2. Tworzymy reakcję dla czujnika otwarcia (uruchamiamy scenę):
open.png
3. Dodajemy kolejną reakcję (przerywamy wykonywanie sceny):
close.png
Analogicznie można wykonać powiadomienia o włączonym oświetleniu przez X czas.![]()
Udało mi się wykonać według Twojej instrukcji i działa - dzięki.
Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
Zamiast powiadomienia za pomocą reakcji uruchom harmonogram, który co 30 min odpala scenę, która wysyla powiadomienie
YoMan
-
sherif14
Cześć, mam ten sam problem - chciałbym o określonej godzinie otrzymać tylko informację, że brama jest otwarta (bez automatycznego zamknięcia). Czu udało Ci się stworzyć takie powiadomienie? Jeżeli nie, to moglibyście pomóc stworzyć taki skrypt?marekmitonski wrote: Sun Aug 27, 2023 8:37 pm A ja mam nieco inną potrzebę.
Bramy mam cały dzień otwarte a o 18 je zamykamy. Jednak czasami zapomnimy.
Chciał bym by o 18 dostać przypomnienie o jej zamknięciu.
Próbowałem ustawić harmonogram by wywoływał scenę.... jak to zrobić by sensownie zadziałało ?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
A warunek aktywności o danych godzinach nie wystarczy. Czyli ustawiasz reakcje i dajesz warunek aktywności od określonej godziny i cała filozofia.sherif14 wrote: Sun Feb 09, 2025 11:54 amCześć, mam ten sam problem - chciałbym o określonej godzinie otrzymać tylko informację, że brama jest otwarta (bez automatycznego zamknięcia). Czu udało Ci się stworzyć takie powiadomienie? Jeżeli nie, to moglibyście pomóc stworzyć taki skrypt?marekmitonski wrote: Sun Aug 27, 2023 8:37 pm A ja mam nieco inną potrzebę.
Próbowałem ustawić harmonogram by wywoływał scenę.... jak to zrobić by sensownie zadziałało ?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
YoMan
Chyba nie zadziała, reakcja dziala na zmianę stanu a kolega chce i formacje o stanie. Czyli raczej:Pietras81 wrote: Sun Feb 09, 2025 12:04 pmA warunek aktywności o danych godzinach nie wystarczy. Czyli ustawiasz reakcje i dajesz warunek aktywności od określonej godziny i cała filozofia.sherif14 wrote: Sun Feb 09, 2025 11:54 amCześć, mam ten sam problem - chciałbym o określonej godzinie otrzymać tylko informację, że brama jest otwarta (bez automatycznego zamknięcia). Czu udało Ci się stworzyć takie powiadomienie? Jeżeli nie, to moglibyście pomóc stworzyć taki skrypt?marekmitonski wrote: Sun Aug 27, 2023 8:37 pm A ja mam nieco inną potrzebę.
reakcja na otwarcie/zamknięcie bramy włacza/wyłacza harmonogram odpalany o 18 uruchamiajacy scene, która wysyla powiadomienie. Niestety tutaj Supla ma minusa
YoMan
-
marekmitonski
Ja sobie darowałem więcej kombinacji niż to warte...
-
Zoltan
Witam
Mam pytanie czy dałoby się tak ustawić powiadomienie brama otwarta / zamknięta jeżeli mam podpięte sygnalizowanie otwierania bramy z lampy pod krańcówkę - (tzn. podczas zamykania /otwierania ikonka "pulsuje" - i teraz jak dam powiadomienia to mi wysyła tyle ile razy mrugnie lampa sygnalizacyjna)
Dziękuję z góry za info
Mam pytanie czy dałoby się tak ustawić powiadomienie brama otwarta / zamknięta jeżeli mam podpięte sygnalizowanie otwierania bramy z lampy pod krańcówkę - (tzn. podczas zamykania /otwierania ikonka "pulsuje" - i teraz jak dam powiadomienia to mi wysyła tyle ile razy mrugnie lampa sygnalizacyjna)
Dziękuję z góry za info