Powiadomienie o otwartej bramie garażowej

marekmitonski

Harmonogram ma wysyłać powiadomienie dla użytkownika który skontroluje czy można bezpiecznie zamknąć bramę i już sam ją zamknie. No a nie wyśle komunikatu gdy brama została zamknięta wcześniej.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

marekmitonski wrote: Tue Aug 29, 2023 7:56 pm Harmonogram ma wysyłać powiadomienie dla użytkownika który skontroluje czy można bezpiecznie zamknąć bramę i już sam ją zamknie. No a nie wyśle komunikatu gdy brama została zamknięta wcześniej.
Supla scripts
YoMan

local wrote: Thu Jul 27, 2023 7:19 am 1. Tworzymy scenę:
scena.png

2. Tworzymy reakcję dla czujnika otwarcia (uruchamiamy scenę):
open.png

3. Dodajemy kolejną reakcję (przerywamy wykonywanie sceny):
close.png

Analogicznie można wykonać powiadomienia o włączonym oświetleniu przez X czas. ;)
Podpinam się pod temat.
Udało mi się wykonać według Twojej instrukcji i działa - dzięki.
Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
local

Daimon wrote: Wed Jan 03, 2024 8:16 pm Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
W scenie ustawiasz na przemian:
  • opóźnienie 30 min
  • powiadomienie o otwarciu
  • opóźnienie 30 min
  • opóźnienie 30 min
  • itd...
Last edited by local on Wed Jan 03, 2024 11:58 pm, edited 1 time in total.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
YoMan

Daimon wrote: Wed Jan 03, 2024 8:16 pm
local wrote: Thu Jul 27, 2023 7:19 am 1. Tworzymy scenę:
scena.png

2. Tworzymy reakcję dla czujnika otwarcia (uruchamiamy scenę):
open.png

3. Dodajemy kolejną reakcję (przerywamy wykonywanie sceny):
close.png

Analogicznie można wykonać powiadomienia o włączonym oświetleniu przez X czas. ;)
Podpinam się pod temat.
Udało mi się wykonać według Twojej instrukcji i działa - dzięki.
Ale jak zrobić aby powiadomienia się powtarzały np. ustawiam po 30 min. powiadomienie i bramy nie zamknę po tym czasie a kolejne już nie przychodzą według tych ustawień. Pytam dlatego tak bo jak bym nie usłyszał powiadomienia to przychodzą kolejne. Czy jest możliwość aby powiadomienia się powytwarzały?
Powinno się dać:
Zamiast powiadomienia za pomocą reakcji uruchom harmonogram, który co 30 min odpala scenę, która wysyla powiadomienie
YoMan

marekmitonski wrote: Sun Aug 27, 2023 8:37 pm A ja mam nieco inną potrzebę.
Bramy mam cały dzień otwarte a o 18 je zamykamy. Jednak czasami zapomnimy.
Chciał bym by o 18 dostać przypomnienie o jej zamknięciu.
Próbowałem ustawić harmonogram by wywoływał scenę.... jak to zrobić by sensownie zadziałało ?
Cześć, mam ten sam problem - chciałbym o określonej godzinie otrzymać tylko informację, że brama jest otwarta (bez automatycznego zamknięcia). Czu udało Ci się stworzyć takie powiadomienie? Jeżeli nie, to moglibyście pomóc stworzyć taki skrypt?
Pietras81
Been thanked: 1 time

sherif14 wrote: Sun Feb 09, 2025 11:54 am
Próbowałem ustawić harmonogram by wywoływał scenę.... jak to zrobić by sensownie zadziałało ?
Cześć, mam ten sam problem - chciałbym o określonej godzinie otrzymać tylko informację, że brama jest otwarta (bez automatycznego zamknięcia). Czu udało Ci się stworzyć takie powiadomienie? Jeżeli nie, to moglibyście pomóc stworzyć taki skrypt?
A warunek aktywności o danych godzinach nie wystarczy. Czyli ustawiasz reakcje i dajesz warunek aktywności od określonej godziny i cała filozofia.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan

Pietras81 wrote: Sun Feb 09, 2025 12:04 pm
sherif14 wrote: Sun Feb 09, 2025 11:54 am
A warunek aktywności o danych godzinach nie wystarczy. Czyli ustawiasz reakcje i dajesz warunek aktywności od określonej godziny i cała filozofia.
Chyba nie zadziała, reakcja dziala na zmianę stanu a kolega chce i formacje o stanie. Czyli raczej:
reakcja na otwarcie/zamknięcie bramy włacza/wyłacza harmonogram odpalany o 18 uruchamiajacy scene, która wysyla powiadomienie. Niestety tutaj Supla ma minusa :( .. chyba że znowu mnie zaćmiło i jest prostsza droga
YoMan

Ja sobie darowałem więcej kombinacji niż to warte...
Zoltan

Witam
Mam pytanie czy dałoby się tak ustawić powiadomienie brama otwarta / zamknięta jeżeli mam podpięte sygnalizowanie otwierania bramy z lampy pod krańcówkę - (tzn. podczas zamykania /otwierania ikonka "pulsuje" - i teraz jak dam powiadomienia to mi wysyła tyle ile razy mrugnie lampa sygnalizacyjna)
Dziękuję z góry za info

Return to “Pomoc”