Cześć!
Chce stworzyć termostat do kotła pelletowego. Myśle, żeby zrobić to tak, że SONOFF SV (termostat) w kotłowni i płytka NodeMCU z czujnikiem temperatury który będzie w mieszkaniu.
Tylko teraz nie wiem w jaki sposób wybrać w termostacie kanał temperatury z innej płytki?
Załącznik powinien to wyjaśnić.
Sonoff SV jako termostat i ESP8266 jako czujnik temperatury termostatu
-
dunkej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W termostatach można ustawić pomiar temperatury tylko z czujnika dostępnego bezpośrednio z tej samej płytki.
W GG można to obejść przy pomocy linków bezpośrednich. Tzn. na płytce z termostatem dodajesz link bezpośredni do czujnika temperatury i wtedy masz tam kanał termometru, który możesz ustawić jako pomiar temperatury.
Tylko musisz pamiętać, że wtedy to działa przez serwer i w razie braku dostępu do serwera, termostat nie będzie działał poprawnie.
Mamy w planach wprowadzenie komunikacji lokalnej między urządzeniami, tzw. SupLAN
. Ale to na razie jest tylko w planach.
W GG można to obejść przy pomocy linków bezpośrednich. Tzn. na płytce z termostatem dodajesz link bezpośredni do czujnika temperatury i wtedy masz tam kanał termometru, który możesz ustawić jako pomiar temperatury.
Tylko musisz pamiętać, że wtedy to działa przez serwer i w razie braku dostępu do serwera, termostat nie będzie działał poprawnie.
Mamy w planach wprowadzenie komunikacji lokalnej między urządzeniami, tzw. SupLAN
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dunkej
Dziękuję za odpowiedź!
O to mi właśnie chodziło. Pozdrawiam
O to mi właśnie chodziło. Pozdrawiam
-
dunkej
A chciałbym na GPIO14 zapalać diodę zielona jak przekaźnik jest włączony (to działa) i diodę GPIO4 czerwona ale nie wiem jak tutaj to ogarnąć. Masz jakiś pomysł?klew wrote: Thu Feb 06, 2025 8:26 am W termostatach można ustawić pomiar temperatury tylko z czujnika dostępnego bezpośrednio z tej samej płytki.
Mamy w planach wprowadzenie komunikacji lokalnej między urządzeniami, tzw. SupLAN. Ale to na razie jest tylko w planach.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
do ogarnięcia ale mocno druciarsko .... ustaw na gpio4 przekaźnik i go włączaj reakcjami przez cloud kiedy zwykły przekaźnik jest wyłączony (i na odwrót).
Opcja 2: chyba się da warunkowaniem offline w GG (nie wiem - nigdy nie używałem) -> ta sama zasada
I po co zaśmiecasz forum pisząc o tym samym w dwóch wątkach?
YoMan