Wemos d1 mini + LORA SX1278

Glattki

Cześć wszystkim! 👋

Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z Suplą, ale już teraz jestem nią zafascynowany. Mam jednak problem, którego nie potrafię rozwiązać, dlatego liczę na Waszą pomoc.

Na ogrodzie mam czujnik wilgotności gleby, który wysyła dane przez moduł LORA SX1278 na częstotliwości 433 MHz. Po stronie nadawczej wszystko działa poprawnie – dane są wysyłane.

W domu mam WEMOS D1 Mini z identycznym modułem LORA SX1278, który odbiera te dane. Dodatkowo mam przekaźnik sterujący pompą – logika działania jest prosta: jeśli wilgotność spadnie poniżej określonego poziomu, pompa ma się załączyć.

W domu mam dostęp do internetu i chciałem wykorzystać Suplę do zdalnego monitorowania oraz sterowania pompą przez telefon. I tutaj pojawia się problem – nie potrafię znaleźć sposobu, aby w SuplaCloud odczytywać dane odbierane przez moduł LORA. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak to poprawnie skonfigurować? Może coś przeoczyłem?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Glattki wrote: Sun Feb 09, 2025 10:36 pm Cześć wszystkim! 👋

Jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z Suplą, ale już teraz jestem nią zafascynowany. Mam jednak problem, którego nie potrafię rozwiązać, dlatego liczę na Waszą pomoc.

Na ogrodzie mam czujnik wilgotności gleby, który wysyła dane przez moduł LORA SX1278 na częstotliwości 433 MHz. Po stronie nadawczej wszystko działa poprawnie – dane są wysyłane.

W domu mam WEMOS D1 Mini z identycznym modułem LORA SX1278, który odbiera te dane. Dodatkowo mam przekaźnik sterujący pompą – logika działania jest prosta: jeśli wilgotność spadnie poniżej określonego poziomu, pompa ma się załączyć.

W domu mam dostęp do internetu i chciałem wykorzystać Suplę do zdalnego monitorowania oraz sterowania pompą przez telefon. I tutaj pojawia się problem – nie potrafię znaleźć sposobu, aby w SuplaCloud odczytywać dane odbierane przez moduł LORA. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak to poprawnie skonfigurować? Może coś przeoczyłem?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!
Nie ma nic gotowego, musisz sam napisać. Możesz wykorzystać klasę virtualhygrometer i sparsowac dane z LoRa (to chyba po serialu idzie) do klasy. Ale na pewno da się, poniżej podobny projekt na hc-12 ale bez logiki, sam odczyt
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

W zasadzie mam już kod, który wrzuca mi dane o % wilgotnosci w serialmonitor. Mam problem tylko jak to wysłać do Supli, żeby jeszcze ta sama płytka miała możliwość zdalnego sterowania przekaźnikiem przez suple.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Glattki wrote: Mon Feb 10, 2025 9:02 am W zasadzie mam już kod, który wrzuca mi dane o % wilgotnosci w serialmonitor. Mam problem tylko jak to wysłać do Supli, żeby jeszcze ta sama płytka miała możliwość zdalnego sterowania przekaźnikiem przez suple.
napisałem powyżej
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... omometer.h i potem https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... ol/relay.h
parsowanie i logikę musisz sam ogarnąć
YoMan

Return to “Pomoc”