- koordynator ZC (tutaj jest nim bramka Z2S),
- urządzenia końcowe ZED,
- routery ZR, które powinny działać przeźroczyście i przekazywać dane w obrębie jednej sieci - to są te tzw. wzmacniacze sygnału.
Według mojej skromnej wiedzy w zakresie standardu Zigbee te routery nie wymagają specjalnej konfiguracji ani parowania z bramką, ale nie mam żadnego do wypróbowania. Jest natomiast opcja skompilowania softu na C6, który zmieni go w router i nie powinno to być (w teorii) zbyt skomplikowane - wtedy na kilku C6 można zbudować większą sieć, ale...pytanie czy to ma sens?
Te C6 mają ograniczone moce sprzętowe i nie wiem jak wiele urządzeń a przede wszystkim jak wiele komunikacji jest w stanie udźwignąć pojedynczy egzemplarz. Może spróbuję w przyszłości wrócić do modelu bramki w tandemie ESP32 S3 (bramka) + C6 (modem) - połączone kabelkami, ale póki co nie mam na to czasu a poza tym obsługa RCP nie jest jeszcze chyba w całości dostępna w boardach ESP32 dla Arduino
Z drugiej strony te C6 są tanie jak barszcz, więc moim zdaniem zamiast upierać się nad modelem bramka + routery, lepszym rozwiązaniem jest kilka bramek - każda z ograniczoną liczbą urządzeń - jedyny minus, jaki ja widzę, to zwiększenie ilości komunikacji WiFi w eterze, ale może widzicie jakieś dodatkowe konsekwencje.