Wgrywanie pliku *.bin na ESP32 C6 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

byniom
Been thanked: 1 time

Połączyłem sie na starym smartfonie i do supli sie dodało . Jak teraz dodać urządzenia do tego modułu ? Poprawka , w supli widze dodany przycisk ale w tej w telefonie i mogę nim sterować ale nie widzę żebym mógł cos zminić i ustawić na serwerze supli.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

SOYER wrote: Tue Feb 11, 2025 6:03 pm
klew wrote: Tue Feb 11, 2025 5:56 pm
SOYER wrote: Tue Feb 11, 2025 5:15 pm
Ten pierwszy błąd w wdt reset jest spowodowany tym błędem w boardach.
To co teraz widać, to coś innego - możliwe że źle są partycje ustawione, albo nie wgrywasz pliku z partycjami odpowiedniego
Ok, czyli sposób nie działa.
Za namową @Zibi_007 chciałem wypróbować tego Flashera do wgrywania mojego pliku z „pilnowaczem” liczników. Mój . bin jest wygenerowany przez Arduino. IDE.
Czyli projekt watcher zostaje przy flash_download_tool ;).
Tomku, zanim Ci zaproponowałem użycie tego programu sprawdziłem go z Twoim plikiem .bin na C3 i normalnie działał. Co prawda nie mam licznika i nic więcej nie ustawiałem (poza dodaniem do clouda), więc nie wiem, jak tam masz realizowane te kolejne konfiguracje.
Dodatkowo ten soft, to w tej chwili jedyny sposób, aby prawidłowo wgrać plik na C6 wygenerowany w GG (pewnie niedługo będzie poprawka).
Spróbuj jeszcze wgrać tym flasherem plik łączony (pokazałem Ci jak go zrobić) i sprawdź, czy tutaj nie tkwi problem.

Swoją drogą teraz tym flasherem (ESP-flasher) wgrywam wszystko jak leci na wszystkie możliwe układy. Oczywiście tylko pełne softy lub te bez kombinowanych partycji. Całe szczęście u mnie wszystko działa (wiem, wiem odpowiedź jak u "rasowego" informatyka ;-)), ale może to po prostu "fart" :lol:

Ja to generalnie jestem "starej daty" i mnie do wszystkiego wystarcza esptool.py. Zrobię nim wszystko co potrzebuję, a nawet więcej ;-) I tak w większości tych wszystkich "flasherów" to on siedzi gdzieś pod spodem, a te softy robią za nakładkę graficzną. Dyskusja zaczęła się od tego, jak ułatwić życie osobom niezbyt obeznanym z tematem wgrywania oprogramowania do modułów. I tutaj jestem zdania, że najlepiej przygotować dla nich taki plik .bin, aby można go było wgrać dosłownie dwoma klikami w ESP-flasher. I tu z bramką Zigbee nie ma problemu (Łukasz zawsze zamieszcza plik "merged"). Aktualizacja za to powinna być realizowana z poziomu modułu, przez OTA (i tu już z bramką Zigbee mogą być problemy na modułach 4MB).

Sprawę (wgrywanie, aktualizację) rozwiązałoby dodanie obsługi bramki Zigbee do GG (pewnie prędzej, czy później to nastąpi), natomiast dla oprogramowania Kolegi @Soyer zawsze pozostaje flash download tool (swoją drogą cały ten soft można zastąpić jedną reakcją, która jest w planach dodania do Supli, ale dopóki jej nie ma to Twój projekt Tomku może uratować niektórych od sporych strat przy zalaniu).

OK, idę teraz kompilować najnowszą wersję bramki, bo obiecałem jednemu koledze, że coś sprawdzę ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

byniom wrote: Tue Feb 11, 2025 6:59 pm Połączyłem sie na starym smartfonie i do supli sie dodało . Jak teraz dodać urządzenia do tego modułu ? Poprawka , w supli widze dodany przycisk ale w tej w telefonie i mogę nim sterować ale nie widzę żebym mógł cos zminić i ustawić na serwerze supli.
Pokaż zrzut ekranu z cloud. Powinieneś mieć tam normalnie reakcje.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

byniom wrote: Tue Feb 11, 2025 6:59 pm Połączyłem sie na starym smartfonie i do supli sie dodało . Jak teraz dodać urządzenia do tego modułu ? Poprawka , w supli widze dodany przycisk ale w tej w telefonie i mogę nim sterować ale nie widzę żebym mógł cos zminić i ustawić na serwerze supli.
Bramka musi być w trybie parowania - domyślnie jest w nim 180 sekund po każdym restarcie albo po 1x BOOT, tryb parowania można też uruchomić przez Webinterfeace.
Kolejny krok to aktywacja parowania na urządzeniu Zigbee zgodnie z instrukcją producenta- dodawaj je pojedynczo i z dodaniem kolejnego poczekaj aż poprzednie pojawi w Supla.
Jeżeli urządzenie się nie pojawi to prawdopodobnie nie ma go w bazie i musi być dodane - do tego potrzebne będą logi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zapewne w Cloud ten przycisk jest na żółto. Musisz go skonfigurować w Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
byniom

Wszystko działa , dodanie przycisku trochę trwało. Teraz moge je wykorzystać bo wcześniej tylko w tuya gdzie niewiele mogłem zdziałać . W HA przyciski też były widoczne ale bez encji a teraz mogę sobie w supli wszystkim zasterować czym chcę . Dziękuję wam za pomoc i biorę się za sprawdzenie tego pierwszego modułu . Tak na marginesie dlaczego nie mogę sie połączyć z kompa i smartfona a na starym telefonie sie połączyłem ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

byniom wrote: Tue Feb 11, 2025 7:16 pm Tak na marginesie dlaczego nie mogę sie połączyć z kompa i smartfona a na starym telefonie sie połączyłem ?
Co to za telefon ten nowy? Tak jak pisałem wcześniej, producenci smartfonów + Google wiedzą lepiej, czego użytkownik potrzebuje i nie pozwalają połączyć się z siecią, w której brak jest dostępu do Internetu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
SOYER
Been thanked: 2 times

Zibi_007 wrote: Tue Feb 11, 2025 7:09 pm
klew wrote: Tue Feb 11, 2025 5:56 pm

Ten pierwszy błąd w wdt reset jest spowodowany tym błędem w boardach.
To co teraz widać, to coś innego - możliwe że źle są partycje ustawione, albo nie wgrywasz pliku z partycjami odpowiedniego
Za namową @Zibi_007 chciałem wypróbować tego Flashera do wgrywania mojego pliku z „pilnowaczem” liczników. Mój . bin jest wygenerowany przez Arduino. IDE.
Tomku, zanim Ci zaproponowałem użycie tego programu sprawdziłem go z Twoim plikiem .bin na C3 i normalnie działał. Co prawda nie mam licznika i nic więcej nie ustawiałem (poza dodaniem do clouda), więc nie wiem, jak tam masz realizowane te kolejne konfiguracje.
Dodatkowo ten soft, to w tej chwili jedyny sposób, aby prawidłowo wgrać plik na C6 wygenerowany w GG (pewnie niedługo będzie poprawka).
Spróbuj jeszcze wgrać tym flasherem plik łączony (pokazałem Ci jak go zrobić) i sprawdź, czy tutaj nie tkwi problem.

Swoją drogą teraz tym flasherem (ESP-flasher) wgrywam wszystko jak leci na wszystkie możliwe układy. Oczywiście tylko pełne softy lub te bez kombinowanych partycji. Całe szczęście u mnie wszystko działa (wiem, wiem odpowiedź jak u "rasowego" informatyka ;-)), ale może to po prostu "fart" :lol:

Ja to generalnie jestem "starej daty" i mnie do wszystkiego wystarcza esptool.py. Zrobię nim wszystko co potrzebuję, a nawet więcej ;-) I tak w większości tych wszystkich "flasherów" to on siedzi gdzieś pod spodem, a te softy robią za nakładkę graficzną. Dyskusja zaczęła się od tego, jak ułatwić życie osobom niezbyt obeznanym z tematem wgrywania oprogramowania do modułów. I tutaj jestem zdania, że najlepiej przygotować dla nich taki plik .bin, aby można go było wgrać dosłownie dwoma klikami w ESP-flasher. I tu z bramką Zigbee nie ma problemu (Łukasz zawsze zamieszcza plik "merged"). Aktualizacja za to powinna być realizowana z poziomu modułu, przez OTA (i tu już z bramką Zigbee mogą być problemy na modułach 4MB).

Sprawę (wgrywanie, aktualizację) rozwiązałoby dodanie obsługi bramki Zigbee do GG (pewnie prędzej, czy później to nastąpi), natomiast dla oprogramowania Kolegi @Soyer zawsze pozostaje flash download tool (swoją drogą cały ten soft można zastąpić jedną reakcją, która jest w planach dodania do Supli, ale dopóki jej nie ma to Twój projekt Tomku może uratować niektórych od sporych strat przy zalaniu).

OK, idę teraz kompilować najnowszą wersję bramki, bo obiecałem jednemu koledze, że coś sprawdzę ;)
Może problem w tym, że mam esp32c3, nie c6. Pamiętasz ? Sam mi wysyłałeś.

Już zostawmy to, bo flash_download_tool wgrywa poprawnie.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
byniom

Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 11, 2025 7:22 pm
byniom wrote: Tue Feb 11, 2025 7:16 pm Tak na marginesie dlaczego nie mogę sie połączyć z kompa i smartfona a na starym telefonie sie połączyłem ?
Co to za telefon ten nowy? Tak jak pisałem wcześniej, producenci smartfonów + Google wiedzą lepiej, czego użytkownik potrzebuje i nie pozwalają połączyć się z siecią, w której brak jest dostępu do Internetu.
Redmi Note 13 pro 5G a stary Huawey p30 pro, Pierwszy moduł tez zadziałał . Chcę dodać głowicę avatto ale nie chcę się dodać.
Zibi_007

SOYER wrote: Tue Feb 11, 2025 7:30 pm
Zibi_007 wrote: Tue Feb 11, 2025 7:09 pm

Może problem w tym, że mam esp32c3, nie c6. Pamiętasz ? Sam mi wysyłałeś.

Już zostawmy to, bo flash_download_tool wgrywa poprawnie.
Ale ja właśnie większość rzeczy wgrywam na C3 :) i działają normalnie. Ale może rzeczywiście zostawmy, ważne, że można czymś wgrać i działa!

Return to “Bramka ZigBee”