Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

A czy można połączyć bramki ze sobą. Mam bramkę - parter zarejestrowaną w Supli i do niej przypisane kilka urządzeń i bramkę - piętro j.w z przepisanymi innymi urządzeniami. I teraz jak chcę dodać kolejne urządzenie muszę sprawdzać z którym ma lepszy zasięg czy przez strop czy kilka ścian.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

bokk wrote: Wed Feb 12, 2025 2:04 am A czy można połączyć bramki ze sobą. Mam bramkę - parter zarejestrowaną w Supli i do niej przypisane kilka urządzeń i bramkę - piętro j.w z przepisanymi innymi urządzeniami. I teraz jak chcę dodać kolejne urządzenie muszę sprawdzać z którym ma lepszy zasięg czy przez strop czy kilka ścian.
Nie można , patrz wyżej posty
Arek.kandula

Fajnie koledzy było by jak ktoś z was np. zamawia jakieś komponenty w dobrych złotówkach podawał linki . O to taka mała moja sugestia. Pozdrawiam
Gitman

Akurat na ali to tak nie działa bo jak np @Zibi_007 ma te moduły po 7pln i wstawi link to się okaże że jak ty odpalisz ten link to będziesz je miał po 20pln
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Gitman wrote: Wed Feb 12, 2025 9:19 am Akurat na ali to tak nie działa bo jak np @Zibi_007 ma te moduły po 7pln i wstawi link to się okaże że jak ty odpalisz ten link to będziesz je miał po 20pln
Dokładnie tak, do tego są oferty z monetami i każdy potrafi mieć inną zniżkę. Dochodzą jeszcze tzw. oferty łączone, choice, okazje dnia, kup w hurcie i różne takie. Trzeba po prostu poszukać. Jak ktoś chce jednorazowo kupić kilka sztuk w dobrej cenie, to warto założyć nowe konto i skorzystać z okazji zniżki na pierwsze zakupy (np. wczoraj było 10 szt. C6 mini za 26 zł). To się najbardziej opłaca. Osobiście szukam teraz w okazjach z monetami (mam ich ponad 60 tys.) i staram się coś brać za więcej niż 40 zł, bo jest darmowa (szybka) przesyłka kurierska.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Uwaga dla posiadaczy XIAO ESP32C6!

Klika osób, po moim poście o zasięgu C6 i modułach z zewnętrznymi antenami zwróciło się do mnie z prośbą o pomoc w ich uruchomieniu.

Niektórzy (@lukasz06 pozdro ;-)) szukają wskazówek i działają samemu, inni nie mogą sobie poradzić z kompilacją. I właśnie dla nich załączam skompilowaną wersję softu @vajera w wersji 1.3. dla modułów XIAO ESP32C6 (z możliwością dołączenia anteny zewnętrznej). W softach tych jest na stałe przełączona opcja anteny zewnętrznej. Możecie sprawdzić u siebie, jaki daje wzrost zasięgu (stabilności działania) sieci. W internecie można wyczytać różne opinie, jednym poprawia o 100%, innym wcale. Jeden z naszych kolegów wgrał ten soft i twierdzi, że zasięg mu wzrósł o 40-50%, co wydaje się realną (i całkiem sensowną) wartością. W każdym razie zachęcam do testowania. Soft wgrywamy od adresu 0x0 (jest to pełna wersja, nie upgrade, więc tracimy wszystkie ustawienia).
Co się stanie, jeśli wgramy ten soft na zwykłe C6? Nic. Będzie działać, jak dotychczas. Zmiana wykorzystuje tylko dodatkową opcję zawartą w XIAO ESP32C6, w innych nic nie zmienia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Wed Feb 12, 2025 1:09 pm Uwaga dla posiadaczy XIAO ESP32C6!

Klika osób, po moim poście o zasięgu C6 i modułach z zewnętrznymi antenami zwróciło się do mnie z prośbą o pomoc w ich uruchomieniu.

Niektórzy (@lukasz06 pozdro ;-)) szukają wskazówek i działają samemu, inni nie mogą sobie poradzić z kompilacją. I właśnie dla nich załączam skompilowaną wersję softu @vajera w wersji 1.3. dla modułów XIAO ESP32C6 (z możliwością dołączenia anteny zewnętrznej). W softach tych jest na stałe przełączona opcja anteny zewnętrznej. Możecie sprawdzić u siebie, jaki daje wzrost zasięgu (stabilności działania) sieci. W internecie można wyczytać różne opinie, jednym poprawia o 100%, innym wcale. Jeden z naszych kolegów wgrał ten soft i twierdzi, że zasięg mu wzrósł o 40-50%, co wydaje się realną (i całkiem sensowną) wartością. W każdym razie zachęcam do testowania. Soft wgrywamy od adresu 0x0 (jest to pełna wersja, nie upgrade, więc tracimy wszystkie ustawienia).
Co się stanie, jeśli wgramy ten soft na zwykłe C6? Nic. Będzie działać, jak dotychczas. Zmiana wykorzystuje tylko dodatkową opcję zawartą w XIAO ESP32C6, w innych nic nie zmienia.
Super. A już rewelacja by była, gdyby wybór anteny był w konfiguracji po IP modułu. Wtedy faktycznie można by było porównywać zasięg.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Mnie się udało dzięki Zibiemu, zresztą nie pierwszy raz :)
klimasstudio

Jest szansa zmieścić implementacje modułu LAN8720 :?:
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

@vayera będę miał dla Ciebie PR z Github Action ale coś namieszałeś u siebie w repo i to się za nic nie buduje :P

Z tego co widzę to dodałeś nowy typ ale chyba go nie includujesz gdzie trzeba :P

I tu nazwę znów masz z dużych gdzie już było z małych.
Z2S_OnePhaseElectricityMeter.h

Return to “Bramka ZigBee”