Czujnik temperatury pomoc

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

arsakes wrote: Thu Feb 13, 2025 6:44 pm Nic to nie dało dalej znak zapytania. Wymieniłem DS na inny i nadal brak odczytu.
Wygląda poprawnie choc czerwony kabelek jest niepotrzebny a kolory pomieszane.
W gg powinieneś wybrać gpio2, jeżeli jest niedostępne to prawdopodobnie jest zajęte przez inna funkcje, np. przycisk konfiguracyjny lub diodę.
Potem wchodzisz w opcje ds18b20 i powinien znaleźć adres sensora
YoMan

Bez czerwonego przewodu nie działa wskazuje stan urządzenia na rozłączony.

Faktycznie gpio2, był przypisany do przycisku. Zmieniłem to w konfiguracji ale nadal nie działa, ciągle znak zapytania. Wstawiam zrzuty z konfiguracji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

arsakes wrote: Fri Feb 14, 2025 4:28 pm Bez czerwonego przewodu nie działa wskazuje stan urządzenia na rozłączony.
Nigdy się osobiście z tym nie spotkałem ale po doczytaniu faktycznie takie schematy są w sieci. Znalazłem info ze niektóre moduły wymagaja tego podłączenia. Nigdy mi się taki nie trafił.
arsakes wrote: Fri Feb 14, 2025 4:28 pm Faktycznie gpio2, był przypisany do przycisku. Zmieniłem to w konfiguracji ale nadal nie działa, ciągle znak zapytania. Wstawiam zrzuty z konfiguracji.
W dalszym ciagu obstawiam 1 z 3 przyczyn: bład podlaczenia, uszkodzony modul lub uszkodzony sensor (wiem że wymieniałeś ale zdarza się ze sa 2 uszkodzone). Jeżeli masz możliwość spróbuj jeszcze raz na 100% nowych elementach. Zrobiłem takich układzików kilkanaście, pracują bez zarzutu od dawna.
YoMan
Been thanked: 1 time

Ja bym kupił wemosa d1 kosztuje podobnie a jest mniej problemowy. A co do twoich ustawień to nie masz jakiegoś przycisku wgranego bo gdzieś tego gpio brakuje. Coś je wykorzystuje.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan

Pietras81 wrote: Fri Feb 14, 2025 5:59 pm Ja bym kupił wemosa d1 kosztuje podobnie a jest mniej problemowy. A co do twoich ustawień to nie masz jakiegoś przycisku wgranego bo gdzieś tego gpio brakuje. Coś je wykorzystuje.
Juz przecież znalazl
YoMan
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Fri Feb 14, 2025 6:58 pm
Pietras81 wrote: Fri Feb 14, 2025 5:59 pm Ja bym kupił wemosa d1 kosztuje podobnie a jest mniej problemowy. A co do twoich ustawień to nie masz jakiegoś przycisku wgranego bo gdzieś tego gpio brakuje. Coś je wykorzystuje.
Juz przecież znalazl
Sorry nie doczytałem na telefonie.
Ja bym obstawiał połączenie, generalnie to warto lutować a nie wszystko na wsuwki ale to tylko moja opinia.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan

Pietras81 wrote: Fri Feb 14, 2025 7:37 pm
YoMan wrote: Fri Feb 14, 2025 6:58 pm
Juz przecież znalazl
Sorry nie doczytałem na telefonie.
Ja bym obstawiał połączenie, generalnie to warto lutować a nie wszystko na wsuwki ale to tylko moja opinia.
To oczywiste ale nie podpowiadam koledze skoro stawia pierwsze kroki i się uczy :) Każdy z nas to przechodził
YoMan

Dziękuję za rady Panowie. Winny był moduł ESP. Po wymianie na inny wskazuje temperaturę bez problemu.

Return to “Pomoc”