vajera wrote: Sat Feb 15, 2025 8:19 pm
Zibi_007 wrote: Fri Feb 14, 2025 5:19 pm
vajera wrote: Fri Feb 14, 2025 4:20 pm
Znany producent T..a nie trzyma się nawet swoich własnych, wewnętrznych standardów...
Mnie już nic nie zdziwi. Na stole trzy czujniki ruchu. Tak samo się przedstawiają. Wszystkie ustawione w Supli jako czujnik alarmu. Jeden chodzi normalnie, drugi na "odwróconej logice" a trzeci wcale (tzn. raz zadziała, a później już nie raportuje stanu, czasem po kilku minutach się obudzi i zaraportuje coś z d..y). Baterie sprawdzone, nawet rozebrałem i przemierzyłem, co tam mogłem. Wygląda OK. No cóż... majątku nie straciłem

Po prostu wyciągnąłem z pudełka kolejny.
Przy okazji zrobiłem testy. Na bramce z softem 1.5. puściłem równocześnie kilkanaście urządzeń. Ktoś dzisiaj pisał, że przy 13 nie chciało się dodać. Doszedłem do 21 i nie miałem już nic pod ręką, co mógłbym sparować i obserwować poprawność działania. W każdym razie "oczko" zaliczone

Wszystko działało, choć zdarzały się małe lagi (np. z pokazywaniem reakcji na ruch w aplikacji). Generalnie mam tak porozkładane bramki (ze względu na zasięg), że do jednej przypisuje 4-5 urządzeń. I to wydaje się optymalne rozwiązanie.
Z tego powodu warto zbierać i wrzucać tutaj sprawdzone urządzenia.
Pewnie, że warto, ale czasem po prostu nic nie zrobisz. Dostajesz taki czujnik ruchu, działa pięknie dodany przez bramkę, zamawiasz kolejny, nawet ma taki sam identyfikator. I co? To przysłowiowe jajco

Albo inny przypadek. Przychodzi czujnik zalania (swoją drogą jest już w SD i sofcie na Androida - te z bramki Z2S działają pięknie), do bramki się loguje. Fajnie. Zamawiasz drugi taki sam (od tego samego sprzedawcy). Przychodzi. Wszystko to samo, pudełko, oznaczenia, wygląd. I się nie dodaje, ba, nawet nie loguje. Tknięty intuicją dodaję do SmartLife. No i... poszło. Jest! Tyle, że... wersja WiFi. Kasa oddana (tutaj przynajmniej z Chińczykami nie ma zazwyczaj problemu), ale czasu i nerwów nikt nie odda.
O tych genialnych przyciskach 4F, kółkach i innych nawet nie będę pisał.
To, czego się tutaj boję, to sytuacja, w której będziemy mieli tak, że dwa całkowicie różne urządzenia będą przedstawiały się tak samo, albo mimo takiego samego identyfikatora będą miały różne funkcje