Panowie/Panie potrzebuję pomocy z tym modułem. Mianowicie potrzebuję aby przycisk na nim wciśnięty nie rozjaśniał i ściemniał led tylko działał bistabilnie włącz/wyłącz na razie poradziłem sobie w ten sposób że w ustawieniach dimmera nie przypisałem przycisku tylko jest on osobno jako AT i przełącza led ale nie działa to w przypadku braku internetu. Czy mógłby ktoś poratować softem który by to ogarniał bez ściemniania/rozjaśniania tylko on/off dla przycisku
Dimmer Sinilink xy-wfms problem
-
Gitman
Witam,
Panowie/Panie potrzebuję pomocy z tym modułem. Mianowicie potrzebuję aby przycisk na nim wciśnięty nie rozjaśniał i ściemniał led tylko działał bistabilnie włącz/wyłącz na razie poradziłem sobie w ten sposób że w ustawieniach dimmera nie przypisałem przycisku tylko jest on osobno jako AT i przełącza led ale nie działa to w przypadku braku internetu. Czy mógłby ktoś poratować softem który by to ogarniał bez ściemniania/rozjaśniania tylko on/off dla przycisku
-
Gitman
Wybierałem wszystkie możliwe opcje ale gdy przycisk jest powiązany z dimerem to zawsze ściemnia i rozjaśnia i tak w kółko. Gdy mam przycisk i nie jest powiązany z dimerem to w claud mam osobno dimmer i osobno przycisk at któremu przypisałem akcję przełącz i to działa ale lokalnie bez neta już nie. Najbardziej by mi pasowała opcja motion sensor dla przycisku który by działał tylko on/off
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Zatem wygląda na bug. Kiedyś bistabilny działał jak zwykły włącznik bez opcji ściemniania. Tak samo działa chyba slwGitman wrote: Sun Feb 16, 2025 4:24 pm Wybierałem wszystkie możliwe opcje ale gdy przycisk jest powiązany z dimerem to zawsze ściemnia i rozjaśnia i tak w kółko. Gdy mam przycisk i nie jest powiązany z dimerem to w claud mam osobno dimmer i osobno przycisk at któremu przypisałem akcję przełącz i to działa ale lokalnie bez neta już nie. Najbardziej by mi pasowała opcja motion sensor dla przycisku który by działał tylko on/off
YoMan
-
Gitman
Mam też slw i tam działa to dobrze chciałem wykorzystać bo mam parę sztuk tych maleństw i niestety zonk, ktoś pomoże to ogarnąć @krycha88 ?
-
YoMan
Tak, to dobry adres ale musisz uzbroić się w cierpliwośćGitman wrote: Sun Feb 16, 2025 7:39 pm Mam też slw i tam działa to dobrze chciałem wykorzystać bo mam parę sztuk tych maleństw i niestety zonk, ktoś pomoże to ogarnąć @krycha88 ?
YoMan
-
kurus
Też używam tych modułów i uważam że, są świetne, napisz proszę jaki jest sens używania przycisku bistabilnego bez ściemniacza w ściemniaczu?
-
Gitman
Generalnie u mnie będzie trochę niecodzienne zastosowanie bo idzie do szafy przesuwnej. Oczywiście wystarczył by sam włącznik, zasilacz i ledy ale...kurus wrote: Sun Feb 16, 2025 8:35 pm Też używam tych modułów i uważam że, są świetne, napisz proszę jaki jest sens używania przycisku bistabilnego bez ściemniacza w ściemniaczu?
Ledy są dosyć mocne i chciałbym zastosować ten moduł do ograniczenia mocy świecenia w nocy w wybranych godzinach a z racji że mam małe dzieci dosyć często grubo w nocy jest potrzeba zaglądnięcia do szafy. Ma to działać tak że będzie się dało zapalać tyko po zachodzie słońca (żeby przypadkowe otworzenie i zostawienie niedomkniętych drzwi nie powodowało świecenia) a od którejś godziny świeciło tylko z wybraną małą mocą. No i tu jest ten problem że włącznik zbliżeniowy działa jak włącznik bistabilny kiedy drzwi otwarte styki zwarte a to powoduje że ledy cały czas się rozjaśniają i ściemniają w kółko i nie ważne jaki rodzaj wybiorę (monostabilny wciśnięcie, monostabilny zwolnienie, bistabilny czy motion sensor) na wszystkich działa tak samo.
Dlatego proszę o pomoc
-
YoMan
Myślę, że to ci może pomóc: viewtopic.php?f=9&t=8770Gitman wrote: Mon Feb 17, 2025 1:55 pmGeneralnie u mnie będzie trochę niecodzienne zastosowanie bo idzie do szafy przesuwnej. Oczywiście wystarczył by sam włącznik, zasilacz i ledy ale...kurus wrote: Sun Feb 16, 2025 8:35 pm Też używam tych modułów i uważam że, są świetne, napisz proszę jaki jest sens używania przycisku bistabilnego bez ściemniacza w ściemniaczu?![]()
Ledy są dosyć mocne i chciałbym zastosować ten moduł do ograniczenia mocy świecenia w nocy w wybranych godzinach a z racji że mam małe dzieci dosyć często grubo w nocy jest potrzeba zaglądnięcia do szafy. Ma to działać tak że będzie się dało zapalać tyko po zachodzie słońca (żeby przypadkowe otworzenie i zostawienie niedomkniętych drzwi nie powodowało świecenia) a od którejś godziny świeciło tylko z wybraną małą mocą. No i tu jest ten problem że włącznik zbliżeniowy działa jak włącznik bistabilny kiedy drzwi otwarte styki zwarte a to powoduje że ledy cały czas się rozjaśniają i ściemniają w kółko i nie ważne jaki rodzaj wybiorę (monostabilny wciśnięcie, monostabilny zwolnienie, bistabilny czy motion sensor) na wszystkich działa tak samo.
Dlatego proszę o pomoc![]()
Działa u mnie od niemal 3 lat w 8 miejscach. Sensor ruchu zamień na kontaktron, zamiast YYAC-3S AC 220V wrzuciłem moduły PWM i zmostkowałem na wyjściu.
W efekcie mam ustawione 2 poziomy świecenia dzienny low/high i nocny low/high. Dla przykładu dzienny jest 0/100 a nocny 1/30 - ty ustawisz oba low na 0%PWM a górny dobierzesz. Harmonogramem przełączysz kiedy dany tryb ma się zalaczyć/wyłączyć
YoMan
-
kurus
I jak rozwiązałeś problem? Bo sam teraz montuje ledy w szafie i chciałem tak jak ty na dimerze i kontraktonie, ale jako bistabilny nie dział właśnie.. i chyba dam bezpośrednio na kontrakton 24V i będzie zaświecac bez efektu rozjaśnienia, bo tylko dla tego efektu chciałem przez dimmer.Gitman wrote: Mon Feb 17, 2025 1:55 pmGeneralnie u mnie będzie trochę niecodzienne zastosowanie bo idzie do szafy przesuwnej. Oczywiście wystarczył by sam włącznik, zasilacz i ledy ale...kurus wrote: Sun Feb 16, 2025 8:35 pm Też używam tych modułów i uważam że, są świetne, napisz proszę jaki jest sens używania przycisku bistabilnego bez ściemniacza w ściemniaczu?![]()
Dlatego proszę o pomoc![]()