Historia pomiarów - interwał rejestrowania danych z czujnika
-
Sebastianogo
Zacząłem używać termometrów sonoff na supli do monitorowania temperatury zasilania i powrotu z podłogówki. Z tego, co się zorientowałem to interwał pomiaru to 15 sekund. Jednak historia pomiarów wyświetla dane w 10 minutowych interwałach. Przy pompie ciepła i częstych defrostach przez podłogówkę przepływa zimna woda. Trwa to poniżej 10 minut historia pomiarów często tego nawet nie rejestruje. Chciałbym wiedzieć jak czesto pompa robiła defrost w nocy a spadek temperatury zasilania mnie o tym informuje. Czy jest szansa na konfigurowalny interwał w historii pomiarów?
-
mily
Jak to wtedy działa po krótce? Wtedy HA odpytuje urządzenie swoją drogą i chmura supli też odczytuje swoją drogą? Czy może jeżeli odpytuje HA to supla już nie może?klew wrote: Thu Feb 06, 2025 10:00 pm W Supli tego nie zmienisz.
Możesz podłączyć Suplę do home assistant lub innego narzędzia i tam przechowywać historię dowolnie.
Rozumiem że do HA trzeba ustawić sprzęt w sieci lokalnej gdzie jest urządzenie?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Serwery Supli udostępniają broker MQTT. W HA konfiguruje się MQTT wskazując ten broker i wszystko "z automatu" pojawia się w HA i tam też jest historia.mily wrote: Mon Feb 17, 2025 8:21 am Jak to wtedy działa po krótce? Wtedy HA odpytuje urządzenie swoją drogą i chmura supli też odczytuje swoją drogą? Czy może jeżeli odpytuje HA to supla już nie może?
Rozumiem że do HA trzeba ustawić sprzęt w sieci lokalnej gdzie jest urządzenie?
Są dwie opcje konfiguracji MQTT (bezpośrednio z serwerem Supli, lub przez bridge - jeśli używasz też własnego brokera MQTT).
Więcej nie podpowiem, bo ogólnie tego nie używam i na HA się nie znam. Ale takie podstawowe rzeczy wskakują z automatu i po prostu działają.
Najlepsze suple dla Twojego domu