Sonoff 4CH Pro

Post Reply
and111
Posts: 44
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Tue Mar 06, 2018 2:12 pm

Witam
Ze względu na fakt, że nie ma na forum odrębnego wątku dotyczącego modułu Sonoff 4CH Pro (dotychczasowa dyskusja toczyła się w różnych wątkach) postanowiłem pozbierać w jedno miejsce dotychczasowe informacje związane z tym modułem.

1. Oprogramowanie SUPLA do Sonoff 4CH Pro:
Nie ma na razie odrębnego softu przygotowanego wyłącznie pod Sonoff 4CH Pro (przynajmniej ja jeszcze o takim nie wiem). Moduł działa jednak na oprogramowaniu przygotowanym pod Sonoff 4CH. Lista softów dostępna tu: https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... f_4CH/v2.0

2. Wgrywanie SUPLA:
Standardowo z programatorem należy połączyć GND, TX, RX, 3,3V (oczywiście zamienić TX z RX). Najwygodniej wlutować na stałe 4 piny do płytki sonoffa. Dla wygody najlepiej wlutować jeszcze 1 pin do masy (GND), z którego będziemy korzystać, żeby wprowadzić moduł w w tryb flashowania. Na zdjęciu zaznaczyłem wolne piny GND i pin przy module WI-FI (GPIO0) - który należy złączyć z GND żeby wprowadzić moduł w w tryb flashowania.
Najpierw należy połączyć programator z modułem, złączyć GPIO0 z masą (GND), następnie podłączyć programator do komputera, po około 5 sekundach rozłączamy GPIO0 i GND (u mnie rozłączenie po 1 sekundzie dawało już oczekiwany efekt). Przejście modułu w tryb flashowania jest sygnalizowane przez zaświecenie się 3 diod na kolor czerwony.
Nie piszę o instalowaniu na komputerze oprogramowania do wgrywania softu i sterowników programatora. Te informacje są na forum.
Przy wgrywaniu softu ważne są 2 kwestie:
- wyczyszczenie pamięci modułu przed wgraniem oprogramowania (sposoby również opisane na forum),
- ustawienie parametrów dla wgrywanego softu zgodnie z opisem do danego softu - parametry podane są w dołączonym do softu pliku tekstowym "readme.txt".

[
4CH PRO1.PNG
4CH PRO1.PNG (1.98 MiB) Viewed 12888 times

Po wgraniu softu powinna się pojawić sieć WI-FI zawierająca w nazwie "SUPLA". Należy się z nią połączyć, wejść na stronę 192.168.4.1, skonfigurować, włączyć w cloud dodawanie urządzeń, zrestartować sonoffa. Powinno działać.
Last edited by and111 on Sun Jul 22, 2018 11:59 am, edited 1 time in total.
and111
Posts: 44
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Tue Mar 06, 2018 2:16 pm

3. Funkcje, które można zrealizować na Sonoff 4CH Pro:
Moduł ma 4 wyjścia, które dzięki SUPLI mogą działać w trybie:
- "SOCKET" - włączenie wyjścia tak sterowanego powoduje załączenie przekaźnika na stałe (działa jako standardowy włącznik - np światła). W aplikacji widać stan w jakim w danym momencie znajduje się przekaźnik (załączony/wyłączony).
- "GATE" - czyli włączenie wejścia tak sterowanego skutkuje chwilowym załączeniem przekaźnika (0,5 do 2 sekundy). Dzięki temu możemy np sterować otwieraniem/zamykaniem bram (moduł realizuje funkcję sterowania przyciskiem dzwonkowym/chwilowym - tzw sterowanie „krok po kroku” (step-by-step): pierwsze naciśnięcie przycisku powoduje otwarcie bramy, drugie – jej zatrzymanie, natomiast trzecie – zamknięcie.
Zatem w zależności od potrzeb należy wybrać soft zawierający w nazwie pożądaną przez użytkownika metodę sterowania przekaźnikami (tylko "SOCKET", tylko "GATE", bądź ich kombinację - np 2 x "SOCKET" i 2 x "GATE".

Do modułu można podłączyć również czujnik temperatury (przynajmniej tak wynika z oprogramowania, choć osobiście jeszcze tego nie przetestowałem).

Na chwilę obecną dostępne softy nie obsługują czujników otwarcia/zamknięcia bramy. Nie ma zatem w aplikacji podglądu/możliwości zdalnej weryfikacji czy brama jest otwarta/zamknięta. Osoby, które zatem decydują się na ten moduł z przeznaczeniem do sterowania bramą/bramami nie będą w pełni usatysfakcjonowane.

Niestety potwierdzam problemy z modułem opisywane przez szym3k i slawek (u nich wystąpił przy module 4CH). Po zaniku łączności z siecią/serwerem) moduł potrafi samoczynnie załączyć na ułamek sekundy przekaźniki, co może skutkować otwarciem/zamknięciem bramy.
Wcześniej nie zauważyłem takich sytuacji, ale dziś celowo wyłączyłem sieć WI-FI i obserwowałem zachowanie modułu.
Moduł "szuka" sieci. Jeśli nie "znajdzie" sieci to co 68 sekund restartuje się. U mnie przy każdym restarcie następuje chwilowe załączenie przekaźnika na wyjściu 1 - na szczęście do niego mam podłączone lampy zewnętrzne, które po odłączeniu sieci włączają się na ułamek sekundy - regularnie co 68 sekund. Niestety co 3 - 4 restart modułu załącza się również na ułamek sekundy przekaźnik wyjścia 2, co skutkuje otwarciem/zamknięciem bramy. Na wyjściach 3 i 4 nie zauważyłem problemów z załączeniem przekaźników w czasie restartu modułu.
Tak czy inaczej w/w opisane problemy dyskwalifikują moduł jako urządzenie do sterowania bramą.
W moim przypadku w chwili zdiagnozowania problemu podłączenie modułu wyglądało następująco:
4CH PRO 3 bramy.jpg
4CH PRO 3 bramy.jpg (170.5 KiB) Viewed 12888 times


4. Na koniec dodatkowa kwestia na którą powinni zwrócić uwagę użytkownicy:
Moduły są wyposażone między innymi w przełącznik fizyczny oznaczony jako S6.
Z instrukcji: S6 – przełącznik trybu pracy, pozycja „0” sprzęga przekaźniki i włączony może być tylko jeden jednocześnie, w tej pozycji pomijane są też ustawienia z przełącznika K5. Pozycja „1” praca niezależna przekaźników, w tej pozycji jest możliwa praca ciągła każdego z przekaźników i wszystkich jednocześnie.
Jeśli zatem po wgraniu SUPLI działa wam jedynie sterowanie jednym kanałem jednocześnie, to należy zwrócić uwagę na położenie przełącznika S6. Ważne! Przełącznik należy przełączać przy odłączonym zasilaniu!

Mam nadzieję że inni użytkownicy tego modułu podzielą się w tym wątku swoimi uwagami/spostrzeżeniami.
PuteR
Posts: 520
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Mar 11, 2018 2:35 pm

Małe pytanko do czego służą te małe przełączniki K5 i K6??
Zybi
Posts: 1325
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Mar 11, 2018 3:50 pm

and111 wrote:
Tue Mar 06, 2018 2:16 pm
...
Na chwilę obecną dostępne softy nie obsługują czujników otwarcia/zamknięcia bramy. Nie ma zatem w aplikacji podglądu/możliwości zdalnej weryfikacji czy brama jest otwarta/zamknięta. Osoby, które zatem decydują się na ten moduł z przeznaczeniem do sterowania bramą/bramami nie będą w pełni usatysfakcjonowane.
...
To już nieaktualne.

.
Attachments
4ch_kanały.png
4ch_kanały.png (77.54 KiB) Viewed 12825 times
4ch_android.png
4ch_android.png (25.96 KiB) Viewed 12825 times
and111
Posts: 44
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sun Mar 11, 2018 4:53 pm

PuteR wrote:
Sun Mar 11, 2018 2:35 pm
Małe pytanko do czego służą te małe przełączniki K5 i K6??
Wydaje mi się, że na sofcie SUPLA przełączniki nie powinny mieć wpływu na działanie modułu.

Z instrukcji dla oryginalnego softu SONOFF:
K5 – przełącznik trybu pracy przekaźnika (ustawienie dla każdego kanału osobno), pozycja „0” podawanie impulsu (długość impulsu ustawiana przełącznikiem K6, jedna dla wszystkich kanałów). Pozycja „1” praca ciągła.
K6 – ustawienie czasu trwania impulsu dla przekaźników pracujących w trybie impulsowym, ustawienia zgodnie z tabelą:
Attachments
Sonoff 4ch pro - nastawa czasów działania.PNG
Sonoff 4ch pro - nastawa czasów działania.PNG (62.68 KiB) Viewed 12817 times
User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun Mar 11, 2018 4:58 pm

Taki opis znalazłem.
Attachments
bd72429c-0742-4339-9ca7-40a798774933.jpg
bd72429c-0742-4339-9ca7-40a798774933.jpg (59.96 KiB) Viewed 12816 times
Seba5120
Posts: 306
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Apr 05, 2018 6:41 am

Zybi wrote:
Sun Mar 11, 2018 3:50 pm
and111 wrote:
Tue Mar 06, 2018 2:16 pm
...
Na chwilę obecną dostępne softy nie obsługują czujników otwarcia/zamknięcia bramy. Nie ma zatem w aplikacji podglądu/możliwości zdalnej weryfikacji czy brama jest otwarta/zamknięta. Osoby, które zatem decydują się na ten moduł z przeznaczeniem do sterowania bramą/bramami nie będą w pełni usatysfakcjonowane.
...
To już nieaktualne.

.
A gdzie wpina się czujniki otwarcia/zamknięcia w sonoff 4ch?
Lechu_
Posts: 135
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sat Apr 28, 2018 6:58 pm

Czesc
Chce zamówić 4ch PRO ale wcześniej mam kilka pytań :
1. Chce użyć softu który na 1 i 2 kanale będzie uruchamial oświetlenie a na trzecim kanale bedzie gate - czyli chwilowe załączenie - z tym ze w tym sonofie nie na wyjsc bezpotencjalowych. Czy da sie fizycznie przerobić te wyjścia na płytce, podobnie jak przerabia sie zwyklego sonoff basic?
2. Czy problemy opisane przez autora tematu (chwilowe uruchamianie wyjsc po utracie połączenia, zasilania) zostały rozwiązane?
3. Jak sprawa z czujnikami otwarcia/zamkniecia? Potrzebny jakis dodatkowy pullup przy esp?
Pozdrawiam
and111
Posts: 44
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Sat Apr 28, 2018 8:20 pm

Ad 1. W sonoff 4ch PRO wyjścia są bezpotencjałowe. Nic nie trzeba w tym zakresie przerabiać.
Ad 2. Problem programowo nie został rozwiązany.
Skuteczne jest natomiast wlutowanie kondensatorów 100uF-6,3V przy tranzystorach sterujących - temat był opisany w kilku wątkach. U mnie po zastosowaniu kondensatorów nie zdarzyło się już niekontrolowane załączanie.
Ad 3. Dzięki nowemu softowi Zybiego czujniki otwarcia bram można podłączyć w miejsce przycisków sterowania ręcznego. Ja dolutowałem dodatkowe piny od spodu płytki i do nich podłączę kontaktrony (na razie z braku czasu nie mam jeszcze zainstalowanych kontaktronów przy bramach, ale przy testach "na stole" wszystko działało).


Dodatkowo w nowym sofcie obsługiwane są równocześnie czujniki: DS18B20 (temperatura) i DHT22 (temperatura i wilgotność).
Lechu_
Posts: 135
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sun Apr 29, 2018 3:15 pm

@Zybi , jaka jest aktualnie najnowsza Twoja wersja softu do 4CH? Póki co wersja PRO leci do mnie od majfrenda ale już pytam.
PS. Kanał gate będę miał na 4 kanale (jeśli da się tak ustawić) więc skoro przeskoki zdarzają się na 1-2 to nie będzie problemu. Ewentualnie dolutuje kondensatory , choć nie mogę zlokalizować na forum tego wątku :/
Post Reply