Wemos D1 mini - Arduino IDE - Sensor NC

Komar000

Witajcie,

Próbuję zaprogramować mojego Wemosa D1 mini wgrywając mu suple, korzystam z exapmle SuplaNodeMCU, wszystko wgrywa się ładnie tylko w przykładzie jest dodawanie czujnika w trybie NO. Potrzebuję NC. Próbowałem przy kompilacji dać:

Code: Select all

SuplaDevice.addSensorNC
ale wyrzucało błąd:

Code: Select all

Arduino:1.8.5 (Windows 10), Płytka:"WeMos D1(Retired), 80 MHz, 921600, 4M (3M SPIFFS)"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
C:\Users\komar\Documents\Arduino\SuplaDevice\examples\nodemcu_cyprus\SuplaNodeMCU\SuplaNodeMCU.ino: In function 'void setup()':

SuplaNodeMCU:69: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addSensorNC'

SuplaDevice.addSensorNC(14, true); // A0 - Pin number where the sensor is connected

^

Znaleziono wiele bibliotek w "WiFiClient.h"
Wykorzystane: C:\Users\komar\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.4.0-rc2\libraries\ESP8266WiFi
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addSensorNC'

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
Domyślam się, że może brakować linijki bool addSensorNC(int sensorPin); w supladevice.h, ale po pierwsze nie mogę go edytować (brak uprawnień), po drugie nie wiem czy to wystarczy. Pomóżcie, bo czuję że jestem blisko :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

addSensorNO(14, true);
zadziała jak NC
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Komar000

Dzięki, sprawdzę wieczorem. Wydaje mi się, że tak próbowałem, bo w komentarzu była opisana możliwość dodania parametru "true". Jeśli zadziała dam znać :D
Komar000

Dopiero dziś mam chwilę żeby do tego usiąść. Niestety dodanie parametru true nic nie zmienia. W cloud nadal zgłasza się jako czujnik normalnie otwarty. Próbowałem na kilku pinach, co dziwne w przykładzie podany jest pin A0, na którym nie mam w ogóle reakcji
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tak będzie się zgłaszał ale będzie inaczej działał
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Komar000

Jakby tylko się zgłaszał to by mi nic nie przeszkadzało, niestety również pracuje jako NO :(

Return to “Pomoc”