Aktualizacja v25.02

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jest dostępna nowa wersja oprogramowania dla Boxa w wersji 25.02 (od kilku dni była jako beta, ale już jest normlanie dostępna).

Co nowego?
  • Dodano wsparcie dla zawortu Flood Sensor Valve (FSV) oraz czujnika zalania Flood Sensor (FS). Do poprawnego działania jest potrzebny serwer/cloud 25.02.01 oraz aplikacja na Android 25.02.01 (obecnie dostępna testowo tutaj viewtopic.php?t=16739 ) a na iOS będzie wsparcie "lada dzień".
  • Floor Heating Controller (FHC) dostał update do wersji 3.1 i razem z tym: możliwość zmiany histerezy (zakres 0.2 do 2.0, czyli od +- 0.1 do +- 1.0), możliwość przełączenia FHC na algorytm PID zamiast histerezy, możliwość przełączenia FHC na tryb chłodzenia, dodano też możliwość ustawienia korekty temperatury dla pomiaru na kablu.
  • Heater Controler (HC) dostał update do wersji 2.2, a w nim: poprawiono zachowanie przy "wyłaczaniu" termostatu, dodano raportowanie temperatury z wbudowanego czujnika (wcześniej była ona zastępowana pomiarem zewnętrznym), możliwość zmiany histerezy (zakres 0.4 do 2.0, czyli od +-0.2 do +-1.0), wsparcie dla ustawiania korekty temperatury z Clouda.
  • poprawiono też odczyt stanu urządzeń po aktualizacji układu Aura w Boxie (teraz wszystko poza TS, FS, powinno mieć szybko odczytany poprawny stan w Supli).
  • i kilka innych rzeczy, szczegóły: https://updates.supla.org/?product=18/1/AURATON%20Box
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Zrobiłem aktualizację jedna listwa FHC była uparta z aktualizacją , poszła za 5 razem , niby się wykonywał restart listwy a w cloud ( nawet po ponownym zalogowaniu ) była stara wersja softu

Jakieś plany co do RC i HM aby otrzymały histerezę 0.2 ( czyli +- 0.1 )
klew

RC jest już tuż tuż
Studzien

cinas wrote: Mon Feb 17, 2025 5:31 pm Zrobiłem aktualizację jedna listwa FHC była uparta z aktualizacją , poszła za 5 razem , niby się wykonywał restart listwy a w cloud ( nawet po ponownym zalogowaniu ) była stara wersja softu

Jakieś plany co do RC i HM aby otrzymały histerezę 0.2 ( czyli +- 0.1 )
Tak z ciekawości po co ci taka mała histereza?
cinas

Jak montujesz sterowanie u różnych ludzi to jest milion przypadków
Aby otrzymać lepszy komfort cieplny i tyle

W budynku jednorodzinnym nie koniecznie dobrze ocieplonym i starsi ludzie jest bardzo przydatne ,
Bo grzejnik jest ciepły , jak jest ciepły to jest ciepło jak nie jest ciepły to jest zimno .....
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Auraton posiada czujniki otwarcia drzwi/okna ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

robertklepacki94 wrote: Mon Feb 17, 2025 6:38 pm Auraton posiada czujniki otwarcia drzwi/okna ?
Jeszcze nie
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

cinas wrote: Mon Feb 17, 2025 6:34 pm W budynku jednorodzinnym nie koniecznie dobrze ocieplonym i starsi ludzie jest bardzo przydatne ,
Bo grzejnik jest ciepły , jak jest ciepły to jest ciepło jak nie jest ciepły to jest zimno .....
Na ten problem znam zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Nie stosować żadnej automatyki. Odkręci ręcznie zawór grzejnikowy i ma ciepło, zakręci i ma zimno. I sprawa załatwiona.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Studzien

cinas wrote: Mon Feb 17, 2025 6:34 pm Jak montujesz sterowanie u różnych ludzi to jest milion przypadków
Aby otrzymać lepszy komfort cieplny i tyle

W budynku jednorodzinnym nie koniecznie dobrze ocieplonym i starsi ludzie jest bardzo przydatne ,
Nie wiem czym ogrzewasz ale czy nie lepiej dopasować tak krzywą grzewczą żeby była cały czas jednakowa temperatura. Takie bujanie instalacją jest dla mnie bez sensu i nie ekonomiczne. Ale to moje zdanie.
cinas

Jak pisałem wcześniej
" Jak montujesz sterowanie u różnych ludzi to jest milion przypadków "

U mnie jest w domu krzywa grzewcza 4 zawory 3D ( każdy pracuje na krzywej ) wymiennik płytowy ( rozdział domu od warsztatu )
Sterownik do ogrzewania kiedyś zbudowany ....
Mam kilka nastaw temperatury dla danego pomieszczenia
przykładowo
1 stopień - ustawiona temperatura - przymykamy zawór 3d o 8'C na grzejnikach
2 stopień 1 temperatura + 1'C przegrzanie zamykamy grzejnik / podłogę

Trochę inne ustawienia dla podłogówki

Na warsztacie mam inaczej ustawione

Ogólnie grzeję 220m dom + 200 warsztat układ opomiarowany na 6 ciepłomierzach spiętych z suplą

Return to “AURATON Box”