Czujnik zalania

Studzien

Cześć właśnie wgrałem do boxa 25.02 beta. Dodałem czujnik zalania i zawór. Tylko nie widać czujnika w aplikacji czy to jest celowe ? W cloudzie jest widoczny i jest zaznaczone pokazuj w aplikacji klienckiej
klew

Studzien wrote: Sat Feb 15, 2025 1:11 pm Cześć właśnie wgrałem do boxa 25.02 beta. Dodałem czujnik zalania i zawór. Tylko nie widać czujnika w aplikacji czy to jest celowe ? W cloudzie jest widoczny i jest zaznaczone pokazuj w aplikacji klienckiej
Czujnik zalania wymaga na Android wersji 25.02.01 (na razie dostępna testowo na forum). iOS powinien być w przyszłym tygodniu.

Natomiast czujnik podłączony do zaworu aktualnie nie jest widoczny w aplikacji. To będzie dodane w jeszcze kolejnej wersji
Studzien

Ok dzięki po aktualizacji aplikacji już jest :D .Nowy czujnik i już ma 74%bateri ciekawe na jak długo wystarczy bo podobno nie wymienialna.
klew

Studzien wrote: Sat Feb 15, 2025 2:28 pm Ok dzięki po aktualizacji aplikacji już jest :D .Nowy czujnik i już ma 74%bateri ciekawe na jak długo wystarczy bo podobno nie wymienialna.
Tam była aktualizacja, a ona mocno baterię używa i przez kilka godzin po aktualizacji może być zaniżony odczyt baterii
stugraj

Czyli jeżeli mam czujniki sparowane z zaworem to narazie lepiej nie dodawać ich do bramki, bo i tak nie będą widoczne w app?
klew

stugraj wrote: Tue Feb 18, 2025 11:02 am Czyli jeżeli mam czujniki sparowane z zaworem to narazie lepiej nie dodawać ich do bramki, bo i tak nie będą widoczne w app?
Jeśli nie chcesz na razie dodawać, to nie dodawaj ani zaworu, ani czujników, bo inaczej komunikacja lokalna nie zadziała (chyba).

Natomiast możesz dodać zarówno zawór jak i czujniki. W Cloud będziesz musiał powiązać je ze sobą (parowanie radiowe bezpośrednie nie jest widoczne w Supli i nic o tym nie wiemy).
Obecnie sparowane czujniki zalania znikną z listy i nie będzie ich widać. Chyba, że któryś wykryje zalanie, to przy zaworze pojawi się wykrzyknik i tam będzie napisane, który to.
Lista czujników wewnątrz kanału zaworu w aplikacjach, to kwestia 1-2 tygodni, także niedługo będzie.
Studzien

klew wrote: Tue Feb 18, 2025 11:14 am
stugraj wrote: Tue Feb 18, 2025 11:02 am Czyli jeżeli mam czujniki sparowane z zaworem to narazie lepiej nie dodawać ich do bramki, bo i tak nie będą widoczne w app?
Jeśli nie chcesz na razie dodawać, to nie dodawaj ani zaworu, ani czujników, bo inaczej komunikacja lokalna nie zadziała (chyba).

Natomiast możesz dodać zarówno zawór jak i czujniki. W Cloud będziesz musiał powiązać je ze sobą (parowanie radiowe bezpośrednie nie jest widoczne w Supli i nic o tym nie wiemy).
Obecnie sparowane czujniki zalania znikną z listy i nie będzie ich widać. Chyba, że któryś wykryje zalanie, to przy zaworze pojawi się wykrzyknik i tam będzie napisane, który to.
Lista czujników wewnątrz kanału zaworu w aplikacjach, to kwestia 1-2 tygodni, także niedługo będzie.
Tak po sparowaniu do boxa komnikacja lokalna nie działa przynajmniej u mnie tak było
stugraj

Ale po dodaniu czujnik+zawór do boxa wszystko jest ok? Normalnie zamyka zawór po wykryciu wody przez czujnik?
klew

stugraj wrote: Tue Feb 18, 2025 9:47 pm Ale po dodaniu czujnik+zawór do boxa wszystko jest ok? Normalnie zamyka zawór po wykryciu wody przez czujnik?
Tak. W takiej sytuacji Box tym steruje.
Gdyby nie było zasilania, to czujnik i zawór przechodzą na komunikację bezpośrednią pod warunkiem że były ze sobą sparowane radiowo.
stugraj

Dodalem dzisiaj 4 czujniki zalania i zawor do bramki. Na 3 czujnikach mam soft 2.1 a na 1 1.15 i z tym ostatnim jest problem. Po odlaczeniu bramki z pradu te z nowszym firmware bez problemu przechodza na komunikacje lokalna a ten ze starszym nie reaguje na zalanie i nie zamyka zaworu. Jest jakis sposob na wymuszenie aktualizacji czujnika ?

Return to “AURATON Flood Sensor”