Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

nebraska
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Tue Feb 18, 2025 10:37 pm
nebraska wrote: Tue Feb 18, 2025 10:07 pm
Dzięuke pobrałem ponownie. Podczas kompilacji pojawił się kolejny bład w pliku z2s_device_database.h

Code: Select all

Compilation error: expected initializer before 'PROGMEM'
A w której linii konkretnie?
Przed chwilą wrzuciłem nowy kod i pliki bin - skompilował się bez problemu?
Jakiś mam problem u siebie obecnie tak wygląda.

c:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library-main\src\ZigbeeHandlers.cpp:247:54: error: 'variable' was not declared in this scope
  247 |       esp_zb_zcl_read_report_config_resp_variable_t *variable = message->variables;
      |                                                      ^~~~~~~~
c:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library-main\src\ZigbeeHandlers.cpp:247:74: error: 'const esp_zb_zcl_cmd_read_report_config_resp_message_t' {aka 'const struct esp_zb_zcl_cmd_read_report_config_resp_message_s'} has no member named 'variables'
  247 |       esp_zb_zcl_read_report_config_resp_variable_t *variable = message->variables;
      |                                                                          ^~~~~~~~~
Znaleziono wiele bibliotek w "Ticker.h"
  Wykorzystane: C:\Users\marci\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.7\libraries\Ticker
  Niewykorzystane: C:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Ticker
exit status 1

Compilation error: exit status 1
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

nebraska wrote: Tue Feb 18, 2025 11:31 pm
vajera wrote: Tue Feb 18, 2025 10:37 pm
nebraska wrote: Tue Feb 18, 2025 10:07 pm
Dzięuke pobrałem ponownie. Podczas kompilacji pojawił się kolejny bład w pliku z2s_device_database.h

Compilation error: expected initializer before 'PROGMEM'
A w której linii konkretnie?
Przed chwilą wrzuciłem nowy kod i pliki bin - skompilował się bez problemu?
Jakiś mam problem u siebie obecnie tak wygląda.

c:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library-main\src\ZigbeeHandlers.cpp:247:54: error: 'variable' was not declared in this scope
      |                                                      ^~~~~~~~
c:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Z2S_Library-main\src\ZigbeeHandlers.cpp:247:74: error: 'const esp_zb_zcl_cmd_read_report_config_resp_message_t' {aka 'const struct esp_zb_zcl_cmd_read_report_config_resp_message_s'} has no member named 'variables'
      |                                                                          ^~~~~~~~~
Znaleziono wiele bibliotek w "Ticker.h"
  Wykorzystane: C:\Users\marci\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.7\libraries\Ticker
  Niewykorzystane: C:\Users\marci\Documents\Arduino\libraries\Ticker
exit status 1

Compilation error: exit status 1
Przed chwilą skompilowałem. Nie było błędów. Wgrało się i działa normalnie - wersja 0.1.8-18/02/2025
Spróbuj zaktualizować boardy do 3.1.1 i sprawdź czy teraz skompiluje.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

vajera wrote: Tue Feb 18, 2025 9:30 pm @[email protected] Coś zepsułem z Twoim mergem :(
Nie zepsułeś bo tam tego nie było , walczę żeby zrobić PR 🤣

Jakiego IDE używasz do programowania ?
[email protected]

lukasz06 wrote: Tue Feb 18, 2025 8:20 pm Panowie Rafał, Łukasz wgrałem od was biny, ale nigdzie nie ma jeszcze info o Rssi dla urzadzeń Zigbee
Bin z wczoraj z wieczora powinien wszystko miec , rssi jest widoczne jak na screenie dopiero jak urządzenie się komunikuje , ale mogłem coś skopać bo ciężko nadążyć za vajera xD postaram się zobaczyć wieczorem jak wrócę z biura i dokończyć PR

EDIT: sprawdzałem i z mojego bina działa, jakiego urządzenia użyłeś?
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Wgrałem bina z wczoraj ok 23 i nie pokazuje nic więcej niż dotychczas.
Urządzenie - czujnik temp i wilg Xiaomi z Zigbee
kiler88

U mnie też się nie pojawia siła węzła, zarówno na wcześniej dodanych jak i na nowo dodanym urządzeniu, także po wymuszeniu komunikacji nic.
[email protected]

No nic , ciekawe , jak będę miał czas wieczorem to popatrzę ale przycisk i czujnik temp gadały rano , tylko żeby była jasność tylko z mojego githuba a nie od vajera póki co
kiler88

[email protected] wrote: Wed Feb 19, 2025 8:38 am No nic , ciekawe , jak będę miał czas wieczorem to popatrzę ale przycisk i czujnik temp gadały rano , tylko żeby była jasność tylko z mojego githuba a nie od vajera póki co
A to widzisz, się wyjaśniła przyczyna ;)
Podeślesz tu link żeby nie szukać?

Edit
Znalazłem, to ten?
https://github.com/rkalwak/ZigbeeToSupl ... rmware.bin
Po wgraniu od adresu 0x10000 ESP nie wstaje.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ja wczoraj wgrałem od Rafała bina, to zarejestrował się w Cloudzie, ale jak dodałem czujnik to umarł
[email protected]

Pokaz logi logi logi logi 🤣
Ten bin to raczej jest full memory a nie tylko aplikacja , ja w sumie to nie sprawdzałem bo wgrywam prosto do sterownika

Return to “Bramka ZigBee”