Zauważyłem właśnie pewien błąd w harmonogramach. Mianowicie mam podłączony czujnik NC (kontaktron) do modułu bramowego, oprogramowany w Arduino IDE jako SuplaDevice.addSensorNC(5, true);. Ustawiłem w harmonogramie otwarcie zamkniętej bramy na określoną godzinę i nic się nie stało, dopiero jak zmieniłem żeby zamknął zamkniętą bramę to przekaźnik kliknął i brama ruszyła. To samo się dzieje przy zamykaniu otwartej bramy. W harmonogramie muszę ustawić OTWÓRZ by ją zamknął.
Błąd w harmonogramach
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Witam.
Zauważyłem właśnie pewien błąd w harmonogramach. Mianowicie mam podłączony czujnik NC (kontaktron) do modułu bramowego, oprogramowany w Arduino IDE jako SuplaDevice.addSensorNC(5, true);. Ustawiłem w harmonogramie otwarcie zamkniętej bramy na określoną godzinę i nic się nie stało, dopiero jak zmieniłem żeby zamknął zamkniętą bramę to przekaźnik kliknął i brama ruszyła. To samo się dzieje przy zamykaniu otwartej bramy. W harmonogramie muszę ustawić OTWÓRZ by ją zamknął.
Można w ten sposób sobie zrobić niezłe kuku 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Czy w aplikacji prawidłowo widzisz czy brama jest otwarta/zamknięta i czy w cloudzie masz spięty ten czujnik z brzmą tzn. w kanale „brama” musisz wskazać czujnik otwarcia bramy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Tak w aplikacji widzę pod jedną sterowaną ikoną aktualny stan bramy i wszystko gra, dopiero jak uruchamiam harmonogram do klapa. Proponuję albo zrobić na forum wydzielony dział dla zgłoszeń usterek, albo coś ala Zgłoś błąd do administratora, tak by potencjalny przyszły klient Supli nie trafił na dzień dobry na taki niestety zasadny post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sprawdzę to z Arduino. Z ESP testowane i takiego problemu nie zauważyłem.
Serwer działa w następujący sposób.
Sprawdza stan czujnika i jak brama jest otwarta, a ma ją zamknąć to kilka przekaźnikiem, przy czym nie wie w którą stronę brama ruszy dlatego za 90 sek znowu sprawdza i jak nadal nie jest zamknięta to ponawia procedurę i tak 3 razy.
Do 17go jestem poza komputerem więc sprawdzę do min 17go, a realnie 19go
Serwer działa w następujący sposób.
Sprawdza stan czujnika i jak brama jest otwarta, a ma ją zamknąć to kilka przekaźnikiem, przy czym nie wie w którą stronę brama ruszy dlatego za 90 sek znowu sprawdza i jak nadal nie jest zamknięta to ponawia procedurę i tak 3 razy.
Do 17go jestem poza komputerem więc sprawdzę do min 17go, a realnie 19go
SUPLA.... Nareszcie w domu.