Sonoff SV - harmonogram do załączenia kamer i Routera

KrzysiekPe

Witam Forumowiczów,

Jest to mój pierwszy post jak i pierwszy projekt z Supla stąd proszę o wyrozumiałość.

Na działkę ROD gdzie przez sezon zimowy nie ma prądu ( :( )chciałbym dodać stycznik który załączy mi zasilanie z akumulatora do routera i kamer co 1h na 5 minut. Chodzi głównie o wydłużenie czasu pracy tego akumulatora, nie potrzebuję mieć tam podglądu cały czas. Co tydzień/dwa podjeżdżałbym tan na działkę i wymieniał akku na naładowany.

Wymyśliłem sobie że użyję do tego przekaźnika sonoff SV jak na schemacie:
schemat.jpg
Akumulator => Sonoff => step down do kamery - stepdown do routera - step down do gotowego już posiadanego przeze mnie modułu to kontroli napięcia (by w supli widzeć jak akku się rozładowuje w czasie).

Układ polutowałem i może nie wygląda najlepiej ale działa i jestem z niego dumny :D
uklad.jpg

Jak już część z Państwa się domyśla, niezwykłe było moje zdziwienie gdy okazało się, że harmonogram na Sonoff nie działa bez wifi...

I teraz moje pytanie: Czy jest jakiś prosty szybki sposób by tego ulepa jednak zmusić do działania według moich założeń? Może jakieś inne ustawienia harmonogramów?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Krzysiek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz
Been thanked: 2 times

Własny soft pomoże. GG chyba tu nie da rady.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
KrzysiekPe

malarz wrote: Sat Feb 22, 2025 2:00 pm Własny soft pomoże. GG chyba tu nie da rady.
no to pewnie będzie musiało trochę poczekać. na ten moment zaprogramowałem arduino uno z przekaźnikiem i na nim odliczam 1h na załączenie i 5 min na wyłączenie bez RTC. Niestety nie mam żadnego modułu RTC choć wolałbym by załączało się o pełnej godzinie, wiedziałbym kiedy mogę sprawdzać kamery na żywo.
Na razie pewnie tak zostanie dopóki nie nabiorę wiedzy jak samemu napisać własny program tak jak napisałeś

Return to “Pomoc”