Witam wszystkich, jestem tu od niedawna więc z góry przepraszam za banalne pytanka.
Zakupiłem zestaw do podłogówki (BOX, FHC, HMx3) i można powiedzieć, że prawie wszystko uruchomiłem tylko nie mogę sparować HM bezpośrednio do Listwy aby móc obsługiwać lokalnie bez bramki, (zdalnie przez box-a, chmurę działa).
I teraz słowo klucz "Wystarczy, aby regulator serii Smart został prawidłowo dopisany do AURATON Floor Heating Controller" i za cholerę nie potrafię tego zrobić i nawet już nie wiem co robię źle, w FHC nie mogę włączyć parowania - naciskając sekcję po 3s. puszczam i naciskając "Link" sekcja gaśnie, resetowałem, odparowywałem i FHC i HM i tak i siak i nic. Proszę o pomoc, co robię źle nie tak ?
Z góry dzięki.
Włączenie parowania – AURATON FHC (parowanie stref grzewczych)
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Komunikacja bez Box-a daje tylko to, że w przypadku awarii box-a urządzenia się ze sobą komunikują. Osobiście jednak bym tego nie ustawiał bo niepotrzebnie komplikuje powiązania w sposób mało transparentny. Zostaw tak jak jest i po prostu w cloud ustaw aby HM był termostatem nadrzędnym dla stref grzewczych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przy FHC też nie robiłbym parowanie bezpośredniego. Wg mnie nie jest to na tyle krytyczne, że trzeba się zabezpieczać na ewentualność awarii Boxa, a praca urządzeń w ten sposób sparowanych jest dość trudna do "ogarnięcia". Wynika to z tego, że tego nigdzie nie widać i nie ma jak sprawdzić co jest z czym połączone. Teraz to ustawisz, a za miesiąc zapomnisz. Za pół roku z poziomu Supli zmienisz ustawienia (dasz HM do innego pomieszczenia, albo coś jeszcze innego) i kolejnej zimy zdarzy się, że ktoś np. odłączy Boxa i cały system przejdzie na komunikację "lokalną" i zacznie się dziwnie zachowywaćTomasz Jabłoński wrote: Sun Feb 23, 2025 11:39 pm w FHC nie mogę włączyć parowania - naciskając sekcję po 3s. puszczam i naciskając "Link" sekcja gaśnie, resetowałem, odparowywałem i FHC i HM i tak i siak i nic. Proszę o pomoc, co robię źle nie tak ?
Natomiast odpowiadając na pytanie: wg instrukcji, w FHC trzeba przytrzymać przycik strefy przez 3 s i jak wyda dźwięk, to puścić - dioda powinna migać 0,5s/0,5s i ta strefa jest już w trybie parowania. Nie wciskaj przycisku LINK - jego wciśnięcie wyłącza tryb parowania strefy, który był aktywny.
Tu jest instrukcja: https://manuals.auraton.pl/manuals/aura ... roller-pl/
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Tomasz Jabłoński
Dzięki za sugestie, i pewnie tak zostawię, (masz większe doświadczenie i wiesz co mowisz) ale właśnie na wypadek awarii I nie tylko, poprostu jestem ciekaw dlaczego i co źle robię, że nie mogę wprowadzić FHC czy poszczególnych kanałów np. tych niewykorzysyanych, do komunikacji lokalnej, jak i poprostu chcę sprawdzić czy listwa jest okey, poza tym lubię wiedzieć a nie być tylko 0/1 czy szukać odpowiedzi na ostatnią chwilę jak już coś się wydarzy.pzygmunt wrote: Mon Feb 24, 2025 9:14 am Komunikacja bez Box-a daje tylko to, że w przypadku awarii box-a urządzenia się ze sobą komunikują. Osobiście jednak bym tego nie ustawiał bo niepotrzebnie komplikuje powiązania w sposób mało transparentny. Zostaw tak jak jest i po prostu w cloud ustaw aby HM był termostatem nadrzędnym dla stref grzewczych.
Jak możecie to proszę podajcie procedurę jak prawidłowo powinno się zrobić, wykonac takie parowanie, ponadto w instrukcji sugeruje się aby w pierwszej kolejności sparować listwę z regulatorami właśnie na wypadek np. uszkodzenia box-a.
-
klew
W instrukcji jest to dokładnie opisane, a w poprzedniej wiadomości napisałem Ci, co robiłeś źle.Tomasz Jabłoński wrote: Mon Feb 24, 2025 10:46 am Jak możecie to proszę podajcie procedurę jak prawidłowo powinno się zrobić, wykonac takie parowanie, ponadto w instrukcji sugeruje się aby w pierwszej kolejności sparować listwę z regulatorami właśnie na wypadek np. uszkodzenia box-a.
-
Tomasz Jabłoński
Natomiast odpowiadając na pytanie: wg instrukcji, w FHC trzeba przytrzymać przycik strefy przez 3 s i jak wyda dźwięk, to puścić - dioda powinna migać 0,5s/0,5s i ta strefa jest już w trybie parowania. Nie wciskaj przycisku LINK - jego wciśnięcie wyłącza tryb parowania strefy, który był aktywny.
I tak robię wg. instrukcji I wogole nic nie mogę sparować, (regulatory zresetowane do ustawień fabrycznych tak jak listwa).
A zgodnie ze skrócona instrukcją przy FHC po wciśnięciu odpowiedniej strefy 3s. następnie nacisnąć krótko Link (powinna się dioda zaświecić) I wtedy włączyć parowanie w HM. I po sparowania słychać krótkie "bee" co oznacza wparowanieI HM. I pamiętam że tak to robiłem I działo Oki lecz później po korektach, testach, uczeniu się i po małym chaosie to "parowanie FHC" przestało mi działać aha w międzyczasie wszystkie te moje urządzenia uaktualnily się do nowej wersji.
I teraz nie wiem czemu to nie działa a czy mógł się FHC uszkodzić?
I tak robię wg. instrukcji I wogole nic nie mogę sparować, (regulatory zresetowane do ustawień fabrycznych tak jak listwa).
A zgodnie ze skrócona instrukcją przy FHC po wciśnięciu odpowiedniej strefy 3s. następnie nacisnąć krótko Link (powinna się dioda zaświecić) I wtedy włączyć parowanie w HM. I po sparowania słychać krótkie "bee" co oznacza wparowanieI HM. I pamiętam że tak to robiłem I działo Oki lecz później po korektach, testach, uczeniu się i po małym chaosie to "parowanie FHC" przestało mi działać aha w międzyczasie wszystkie te moje urządzenia uaktualnily się do nowej wersji.
-
klew
Chodzi o to? Na moim FHC wciśnięcie tego przycisku "LINK" powoduje, że FHC wyłącza tryb parowania, więc wg mnie ta skrócona instrukcja jest nieaktualna.Tomasz Jabłoński wrote: Mon Feb 24, 2025 11:14 am Natomiast odpowiadając na pytanie: wg instrukcji, w FHC trzeba przytrzymać przycik strefy przez 3 s i jak wyda dźwięk, to puścić - dioda powinna migać 0,5s/0,5s i ta strefa jest już w trybie parowania. Nie wciskaj przycisku LINK - jego wciśnięcie wyłącza tryb parowania strefy, który był aktywny.
U mnie po przytrzymaniu przycisku od strefy, jest "beep" i potem strefa sobie miga - i jest w trybie parowania.
Natomiast rzeczwiście nie działa parowanie z HM. Oba sobie migają i nic się nie dzieje.
Zgłoszę te tematy do Auratona - możliwe, że jakiś błąd się wkradł w oprogramowaniu tych urządzeń.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Jednak NALEŻY wcisnąć przycisk LINK. Także w manualu jest to niejastno opisane.
Natomiast parowanie i tak nie działa. Auraton szuka przyczyny i to poprawimy.
Natomiast parowanie i tak nie działa. Auraton szuka przyczyny i to poprawimy.
-
Tomasz Jabłoński
Tak właśnie o to. Lecz na 100% na początku jak tylko nowiusieńkie załączyłem i zgodnie z tym robiłem (później dopiero instrukcja rozszerzona) to tak jak pisałem po naciśnięciu danej "strefy" a później "Link" zaczęła migać LED strefy a po naciśnięciu Link zapalała się także Link I obie świeciły/migały i wtedy od strzała wparowalem HM I FHC potwierdzał to krótkim "bee". I działało to prawdopodobnie do momentu kiedy podłączyłem box-a, który przypuszczam, że się wtedy zaktualizował (co nawet jako nowicjusz nie zauważyłem) I od tej pory zachowuje się tak jak u Ciebie I podejrzewam, że także u wszystkich.klew wrote: Mon Feb 24, 2025 11:30 amChodzi o to?Tomasz Jabłoński wrote: Mon Feb 24, 2025 11:14 am Natomiast odpowiadając na pytanie: wg instrukcji, w FHC trzeba przytrzymać przycik strefy przez 3 s i jak wyda dźwięk, to puścić - dioda powinna migać 0,5s/0,5s i ta strefa jest już w trybie parowania. Nie wciskaj przycisku LINK - jego wciśnięcie wyłącza tryb parowania strefy, który był aktywny.
2025-02-24_12-25.png
Na moim FHC wciśnięcie tego przycisku "LINK" powoduje, że FHC wyłącza tryb parowania, więc wg mnie ta skrócona instrukcja jest nieaktualna.
U mnie po przytrzymaniu przycisku od strefy, jest "beep" i potem strefa sobie miga - i jest w trybie parowania.
Natomiast rzeczwiście nie działa parowanie z HM. Oba sobie migają i nic się nie dzieje.
Zgłoszę te tematy do Auratona - możliwe, że jakiś błąd się wkradł w oprogramowaniu tych urządzeń.
Jeszcze raz z góry dzięki Wam za pomoc i fajnie że może się te moje godziny "testów i nauki" na coś przydadzą.
Zostaje przy Waszych sugestiach i miło będzie jak dacie znać czy coś się zmieniło w temacie.
Szacunek.
Tomasz Jabłoński.