Brak sensitivity of imputs mROW-02

Kormoran

Cześć,
Mam taki problem, że na mROW-02 gasząc lampę często mignie już po wyłączeniu (bistabilny).Chciałem gdzieś w configu opóźnić czas reakcji albo zmienic sensitivity of imputs na low z nadzieją, że rozwiąże to problem ale mimo najnowszego softu mój mROW-02 takich opcji nie ma 🤔
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kormoran wrote: Tue Feb 25, 2025 9:07 pm Cześć,
Mam taki problem, że na mROW-02 gasząc lampę często mignie już po wyłączeniu. Chciałem gdzieś w configu opóźnić czas reakcji albo zmienic sensitivity of imputs na low z nadzieją, że rozwiąże to problem ale mimo najnowszego softu mój mROW-02 takich opcji nie ma 🤔
"sensitivity" było w starszych wersjach ROW. W mROW tego nie ma.

Co miga? Dioda na mROW, czy światło? Miga cały czas, czy tylko jakieś jedno mignięcie po wyłączeniu?
Jakie masz włączniki? Monostabine (dzwonkowe) czy bistabilne (tradycyjne)? Czy nie mają podświetlenia?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kormoran

Łączniki bistabilne bez podświetlenia. Światło po zgaszeniu miga 😅 w sensie zapala się i gasnie już po zgaszeniu fizycznym przyciskiem. Przy przełączaniu aplikacją problem nie występuje dlatego myślałem o opóźnieniu czasu reakcji na ina
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kormoran wrote: Tue Feb 25, 2025 9:14 pm Łączniki bistabilne bez podświetlenia. Światło po zgaszeniu miga 😅 w sensie zapala się i gasnie już po zgaszeniu fizycznym przyciskiem. Przy przełączaniu aplikacją problem nie występuje dlatego myślałem o opóźnieniu czasu reakcji na ina
Ja bym sprawdził czy przewody się nie poluzowały. Odłączyłbym też całkowicie przycisk i dał jakiś inny - może to wina przycisku.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kormoran

Przewody sprawdzone, są ok. Łączników jest 3 schodowy-krzyżowy-schodowy. Dzieje się to tylko przy wyłączaniu światła, niezależnie którym łącznikiem, bo tak jeszcze mógłbym podejrzewać styki w którymś jak, że słychać na mROW, że klika kilkukrotnie przy wyłączaniu. W salonie miałem podobnie po zamontowaniu starego ROW 02 ale problem rozwiązałem właśnie przez wydłużenie czasu reakcji między kliknięciami. Tu mROW w żaden sposób na to nie pozwala 🤷
Kormoran

Jeśli to interesujące to problem rozwiązałem 🤷 podmieniłem przewody w in1(kinkiet) i in2(główne) później w wyzwalaczu akcji obróciłem obu kanałom akcje aby dalej te same łączniki sterowały tymi samymi lampami. Automatycznie wydłużyło to reakcje na impuls z łącznika i zniowelowało problem zbyt czułego w tym przypadku mROW 02. W obwodach gdzie są tylko 2 łączniki schodowe ten problem nie występuje ale jak pojawia się jeszcze krzyżowy (mam 2 takie obwody) bez opóźnienia reakcji występuje to samo zjawisko więc szkoda, że znikła opcja opóźnienia reakcji na przycisk.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Kormoran wrote: Wed Feb 26, 2025 8:36 pm Jeśli to interesujące to problem rozwiązałem 🤷 podmieniłem przewody w in1(kinkiet) i in2(główne) później w wyzwalaczu akcji obróciłem obu kanałom akcje aby dalej te same łączniki sterowały tymi samymi lampami. Automatycznie wydłużyło to reakcje na impuls z łącznika i zniowelowało problem zbyt czułego w tym przypadku mROW 02. W obwodach gdzie są tylko 2 łączniki schodowe ten problem nie występuje ale jak pojawia się jeszcze krzyżowy (mam 2 takie obwody) bez opóźnienia reakcji występuje to samo zjawisko więc szkoda, że znikła opcja opóźnienia reakcji na przycisk.
mROW-02 nie ma zbyt czułych wejść (zamontowałem ich z 30 sztuk w różnych konfiguracjach).
Problem leży tu w konfiguracji, najlepiej wrzuć jakieś zrzuty ekranu z Cloud i trybu konfiguracji.
Drugi potencjalny błąd w połączeniu elektrycznym, tu też najlepiej wrzuć zdjęcie jak możesz z połączenia.

Nie chce żeby podważało to twoje kompetencje ale bywało juz ty nie raz na forum że ludzie dali sobie ,,rękę uciąć” za dobre polaczenie a okazywało się inaczej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Kormoran

Nie bardzo jest co źle połączyć 🤷 (nie jestem jakimś samoukiem, na codzień robię instalacje) ręki sobie nie dam uciąć, ale nie ma bardzo co ustawić źle w konfigu przy bistabilnych. odwracałem nawet z ciekawości jedną parę za krzyzowym. W konfiguracji jedyne co mnie dotyczy to łącznik bistabilny. Reszta ustawień jest do monostabilnego. Może akurat tak trafiłem, że krzyżowe (ospel aria) gdzieś tam przenosząc styki nie robią tego idealnie razem (może iskrzą) i mROW wykrywa to jako kolejne impulsy. Nawet jak zmieniałem miejscami INy przy załączonym łączniku to iskrzenie potrafiło go wprowadzić w tryb konfiguracyjny
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Kormoran wrote: Thu Feb 27, 2025 5:30 am Nie bardzo jest co źle połączyć 🤷
Nie tak pewni tu bywali :) A tak poważnie to tak jak piałem wrzuć jakieś fotki każdy zobaczy, nie wykluczone że trafiłeś na wadliwą sztukę ale tym też nie ma się co przejmować bo jak w połączeniu i konfiguracji będzie wszystko ok to Mirek tu napewno coś zaradzi :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “ZAMEL mROW-02”