W katalogu z plikami do wgrania zazwyczaj jest plik readme i tam jest opisane.
Nie wiem jaki soft wgrywasz ale patrząc na soft od Zibiego do sonoff-a dla przykłdu "sonoff_ds18b20_v2.0_p5" to ustawienia są takie:
CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40Mhz
SPI MODE QIO
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 8 Mbit (czyli 1MByte)
Wgrywamy pod adresy:
sonoff_ds18b20_1024_eagle.flash.bin ----------------> 0x00000
sonoff_ds18b20_1024_eagle.irom0text.bin ------------> 0x40000
esp_init_data_default.bin---------------------------> 0xFC000
u Ciebie są trochę inne ale może wgrywasz inny zestaw.
Jak wgrać firmware do sonoff
-
slawek
Dla wersji z plikiem boot ustawienia są dobre, ale dograj jeszcze plik esp_init_data_default.bin pod 0xfc000 i przestaw FLASH SIZE na 8Mbit
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
WojtekSPEC
Ja chciałem wgrać najprostszy soft do SONOFF Basic i w pliku readme ustawilem wg. tego:
"SUPLA FOR ITEAD SONOFF WiFi Smart Switch + DS18B20 v2.0
boot_v1.5.bin--------->0x00000
sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2.bin---->0x01000
BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: DIO"
Niby wszystko poprawnie sie wgrało, ale dioda nie miga. Wifi nic nie znajduje.
1. Dioda powinna migac po odłączeniu i po podlaczeniu konwertera pod USB ponownie?
2. Przed wgraniem softu wgrywam plik blank_1MB.bin pod adres 0x00000 ?
3. Co moe byc jeszcze nie tak?
"SUPLA FOR ITEAD SONOFF WiFi Smart Switch + DS18B20 v2.0
boot_v1.5.bin--------->0x00000
sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2.bin---->0x01000
BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: DIO"
Niby wszystko poprawnie sie wgrało, ale dioda nie miga. Wifi nic nie znajduje.
1. Dioda powinna migac po odłączeniu i po podlaczeniu konwertera pod USB ponownie?
2. Przed wgraniem softu wgrywam plik blank_1MB.bin pod adres 0x00000 ?
3. Co moe byc jeszcze nie tak?
Zaproponowałem ten szablon na forum adminowi to zaproponuję też inne rozwiązania dla Ciebie 
Zapraszam: - Agencja Interaktywna - Tworzenie stron internetowych
-
wojtas567
A podłącz zasilanie normalnie a nie z konwertera, odłącz oczywiście konwerter wcześniej.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
slawek
Jeszcze raz:
dograj jeszcze plik esp_init_data_default.bin pod 0xfc000 i przestaw FLASH SIZE na 8Mbit
Po wyczyszczeniu blankiem nie masz pliku inicjującego... moduł nie ruszy. No i rozmiar - masz ustawioną ćwiartkę megabajta - a ma być cały, tzn. 8Mbit
dograj jeszcze plik esp_init_data_default.bin pod 0xfc000 i przestaw FLASH SIZE na 8Mbit
Po wyczyszczeniu blankiem nie masz pliku inicjującego... moduł nie ruszy. No i rozmiar - masz ustawioną ćwiartkę megabajta - a ma być cały, tzn. 8Mbit
-
WojtekSPEC
Ok, po pierwsze dzięki Panowie za pomoc, a reszte pozostawiam ponizej dla potomnych:
1. Cała konfiguracja ustawiona jak na foto w zalaczniku.
2. Mankamentem był SPI MODE. Zauwazylem, ze na plytce mam napis Sonoff TH_V1.1, a wiec SPI MODE zmieniamy na DOUT, a nie DIO.
1. Cała konfiguracja ustawiona jak na foto w zalaczniku.
2. Mankamentem był SPI MODE. Zauwazylem, ze na plytce mam napis Sonoff TH_V1.1, a wiec SPI MODE zmieniamy na DOUT, a nie DIO.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zaproponowałem ten szablon na forum adminowi to zaproponuję też inne rozwiązania dla Ciebie 
-
noel841106
Panowie, dziś wgrałem już drugi firmware do sonoffa i to samo. Mianowicie w losowych (z mojego punku wiedzenia) momentach sonoff klika na ułamek sekundy przekaźnikiem.
Mam podłączoną do niego drukarkę 3D i lampę led. Wystarczy, że kliknie na chwilę i drukarka zresetowana.
Dziś wgrałem inny fw (sonoff_dimmer_DHT22_v2.5.3_p5, wcześniej był sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2), ale za sonoffem jest tylko lampa led, a drukarka bezpośrednio do sieci.
Skonfigurowałem jak trzeba i działa. Siedzę sobie przy drukarce, a tu nagle lampa pstryk zgasła i się zaraz załączyła. Dosłownie na 0,5s. Ale drukarka chodzi dalej, więc przerwy w zasilaniu nie było.
Jest jakiś stabilny firmware?
Pozdrawiam.
Mam podłączoną do niego drukarkę 3D i lampę led. Wystarczy, że kliknie na chwilę i drukarka zresetowana.
Dziś wgrałem inny fw (sonoff_dimmer_DHT22_v2.5.3_p5, wcześniej był sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2), ale za sonoffem jest tylko lampa led, a drukarka bezpośrednio do sieci.
Skonfigurowałem jak trzeba i działa. Siedzę sobie przy drukarce, a tu nagle lampa pstryk zgasła i się zaraz załączyła. Dosłownie na 0,5s. Ale drukarka chodzi dalej, więc przerwy w zasilaniu nie było.
Jest jakiś stabilny firmware?
Pozdrawiam.
-
Zybi
A jak zachowywała się dioda LED w sonoff-ie w tym czasie, bo wygląda to na objaw braku połączenia z serwerem.
-
noel841106
Zdaje się, że właśnie migała sygnalizując brak połączenia wifi. W garażu zasięg mam bardzo słaby.
No ale co z tego? Przekaźnik nie powinien przełączać się tylko jeżeli dostanie odpowiednią komendę esp po wifi? A jak nic nie przychodzi to i nic nie robi. Czyli trzyma cały czas aktualny stan przekaźika. Przynajmniej to mi się wydaje logiczne.
Nie jest tak?
No ale co z tego? Przekaźnik nie powinien przełączać się tylko jeżeli dostanie odpowiednią komendę esp po wifi? A jak nic nie przychodzi to i nic nie robi. Czyli trzyma cały czas aktualny stan przekaźika. Przynajmniej to mi się wydaje logiczne.
Nie jest tak?
-
slawek
Z flagą RESTORE_FORCE nawet po rozłączeniu z siecią nie mam takich efektów. Może użyj kompilacji z pamięcią stanu?Zybi wrote: Mon Mar 26, 2018 7:29 pm A jak zachowywała się dioda LED w sonoff-ie w tym czasie, bo wygląda to na objaw braku połączenia z serwerem.