Nowa runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Sun Mar 02, 2025 7:32 pm Ja również zabrałem się za testy Roller Shutter, na razie na biurku :)
Oto moje pierwsze spostrzeżenia;
Przy przywracaniu ustawień fabrycznych musisz też moduł przywrócić do ustawień fabrycznych . Tu zdjęcie instrukcji :
IMG_8771.jpeg
Chyba że to już robiłeś - i nie skutkuje
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ale on nie pracuje "normalnie". Jednak zrobiłem tak i teraz mruga cały czas na czerwono ( wolno )
Przyciskam przycisk parowania i nic.

Edit: Zrobiłem tak i urządzenie się sparowało

Code: Select all

Z odłączaniem zasilania
Po wciśnięciu przycisku na obudowie urządzenia, włączyć zasilanie – dioda będzie migać jak na rys. 9.2 i ciągle trzymając przycisk zaczekać, aż dioda przestanie migać . Dalsze kroki są takie same jak w przypadku aktualizacji oprogramowania.
Swoją drogą to parowanie, odparowanie nie jest takie intuicyjne, bynajmniej dla mnie ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tak. Wg mnie dużo prościej by było, gdyby urządzenia akceptowały parowanie z urządzeniami wcześniej sparowanymi.

Lokalne www nie jest dostępne w żadnym oficjalnym urządzeniu Supli.
Tylko w DIY tak było robione. Swoją drogą, wiele osób to zaskakuje, a mnie zaskakuje, że ich to zaskakuje ;) bo świadczy to o tym, że pierwszy raz ktoś ma kontakt z oficjalnym urządzeniem Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

klew wrote: Sun Mar 02, 2025 8:51 pm Tak. Wg mnie dużo prościej by było, gdyby urządzenia akceptowały parowanie z urządzeniami wcześniej sparowanymi.

Lokalne www nie jest dostępne w żadnym oficjalnym urządzeniu Supli.
Tylko w DIY tak było robione. Swoją drogą, wiele osób to zaskakuje, a mnie zaskakuje, że ich to zaskakuje ;) bo świadczy to o tym, że pierwszy raz ktoś ma kontakt z oficjalnym urządzeniem Supli.
Wiem, bo mam jeszcze Thw-01, ale go nie używam i zapomniałem :)
LukiSpajder

Czy przewidziane będą wyzwalacze akcji dla przycisków ?
Przypadkiem wywołałem procedurę kalibracji , może dało by się to wyłączyć jeśli pozycja rolety jest prawidłowa lub może inna sekwencja ?

Code: Select all

Kalibracja AURATON Roller Shutter z urządzeniem wykonawczym
Podstawowa kalibracja
Aby AURATON Roller Shutter pracował w sposób prawidłowy z urządzeniem wykonawczym (np. roletą) należy wykonać kalibrację sterownika. Do rozpoczęcia procesu kalibracji należy przy pomocy łącznika naściennego wykonać następującą sekwencję:

Nacisnąć i przytrzymać przycisk łącznika przez 5 sekund.
Zwolnić przycisk łącznika na 1 sekundę.
Zwolnić przycisk łącznika na 1 sekundę.
Po tej czynności roleta przemieści się w skrajne położenia, aby wykonać kalibrację. Musi być wykonany pełny ruch w obu kierunkach, co oznacza zazwyczaj 3-krotny przejazd, pierwszy z nich ustala pozycję początkową.   

Po zastosowaniu tej funkcji ustawienie 1% roleta szwankuje, opuszczanie na dół dział ale do góry już nie , licznik energii nie pokazuje watów , po próbie podniesienia rolety na chwile pstryknie przekaźnik , a wizualizacja pokazuje stan jaki został wybrany . Gubi pozycje .

Chyba że coś źle wykonałem - proszę o sprawdzenie czy to się potwierdza

EDIT: wcisnąłem przycisk w momencie jak roleta zjeżdżała w dół a zdążyła stykać się z tarasem , a to powinno być jak się podnosi 😉. I teraz dział , ale jeśli tak to może zamieścić to w instrukcji gdyby pojawił się taki problem lub żeby wyskakiwała informacja w apce że kalibracja nie poprawna .
IMG_8776.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder

Zauważyłem że po naciśnięciu przycisku reset licznika energii w cloudzie.
Moduł się zawiesza pierwszy raz po wykonaniu resetu mrugała czerwona dioda sygnalizując że brak sparowania , za drugim razem przeszedł w offline nic nie sygnalizując tzn. dioda nie świeci .A dioda zaczyna mrugać jak wciśnie się przełącznik , można sterować fizycznymi przyciskami podczas gdy sterownika offline w cloudzie.Tylko wyłączenie zasilania na chwilę przywraca połączenie z cloudem .

Na plus to że po ponownym połączeniu sterownik raportuje poprawną pozycję rolety , nawet gdy jej stan się zmienił podczas bycia offline .
klew

LukiSpajder wrote: Wed Mar 05, 2025 4:42 am Zauważyłem że po naciśnięciu przycisku reset licznika energii w cloudzie.
Moduł się zawiesza pierwszy raz po wykonaniu resetu mrugała czerwona dioda sygnalizując że brak sparowania , za drugim razem przeszedł w offline nic nie sygnalizując tzn. dioda nie świeci .A dioda zaczyna mrugać jak wciśnie się przełącznik , można sterować fizycznymi przyciskami podczas gdy sterownika offline w cloudzie.Tylko wyłączenie zasilania na chwilę przywraca połączenie z cloudem .

Na plus to że po ponownym połączeniu sterownik raportuje poprawną pozycję rolety , nawet gdy jej stan się zmienił podczas bycia offline .
Jaką masz wersję softu na RS? Był z tym problem w softach niższych niż 2.0, ale na Box powinieneś mieć wyższą wersję.

Czy problem występuje za każdym razem, jak resetujesz licznik?
LukiSpajder

Przetestowane dwa razy i oba przypadki to samo. Licznik się skasował .
klew

LukiSpajder wrote: Wed Mar 05, 2025 11:09 am Przetestowane dwa razy i oba przypadki to samo. Licznik się skasował .
Ok. Mój egzemplarz RS tego problemu nie ma.
Temat przekażę do Auratona.
LukiSpajder

klew wrote: Wed Mar 05, 2025 11:11 am
LukiSpajder wrote: Wed Mar 05, 2025 11:09 am Przetestowane dwa razy i oba przypadki to samo. Licznik się skasował .
Ok. Mój egzemplarz RS tego problemu nie ma.
Temat przekażę do Auratona.
Oki 👍
To czekam ewentualnie na jakieś instrukcje ?

Return to “Nowości”