Integracja Foxess z Suplą

Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Witam Chat Gpt przy mojej malej pomocy napisał kod do integracji falownika Foxess z Suplą. Należy wypakować folder i uruchomić plik foxess.ino .

W pliku należy wpisać swoje dane takie jak:
hasło wifi
Nazwa sieci wifi
Api key Foxess
Adres serwera Supla
Adres Email
AUTHKEY wygenerowany z tej strony https://www.supla.org/pl/arduino/get-authkey
GUID wygenerowany z tej strony https://www.supla.org/pl/arduino/get-guid

Biblioteki użyte w programie :
SuplaDevice w wersji 25.1.3
ESP8266WiFi w wersji 1.0
ESP8266HTTPClient w wersji 1.2
NTPClient w wersji 3.2.1
ESP8266WebServer w wersji 1.0
EEPROM w wersji 1.0
LittleFS w wersji 0.1.0

Testuje kilka dni i ESP8266 (wemos d1 mini) na razie kod działa :D

dodaje drugi plik "SuplaFoxess" tym razem pod esp32 , jak ktoś chętny może przetestować .

Sprostowanie dotyczące kanałów temperatury:
Temperatura otoczenia: jest błędnie nazywana i w niektórych modelach nazywana jest temperaturą wewnętrzną . Jest to temperatura mierzona wewnątrz falownika wokół elektroniki mocy. W rezultacie jest to zwykle najwyższa temperatura, jaką widzisz. Temperatury do 54°C są uważane za „normalne” i często występują, gdy ładowanie z sieci trwa godzinę lub dłużej. Jeśli ta temperatura będzie zbyt wysoka, falownik zmniejszy obciążenie lub wyłączy się, dopóki temperatura nie powróci do bezpiecznego poziomu.

Temperatura falownika: jest to temperatura łopatek cieplnych z tyłu falownika. Zwykle niższa niż temperatura wewnętrzna.

W pliku należy wpisać swoje dane takie jak:
hasło wifi
Nazwa sieci wifi
Api key Foxess
Adres serwera Supla
Adres Email
AUTHKEY wygenerowany z tej strony https://www.supla.org/pl/arduino/get-authkey
GUID wygenerowany z tej strony https://www.supla.org/pl/arduino/get-guid

Biblioteki użyte w programie :
Użycie biblioteki WiFi w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki Networking w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki SuplaDevice w wersji 25.2
Użycie biblioteki HTTPClient w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki NetworkClientSecure w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki NTPClient w wersji 3.2.1
Użycie biblioteki WebServer w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki FS w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki HTTPUpdateServer w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki SPIFFS w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki Update w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki EEPROM w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki LittleFS w wersji 3.2.0
Użycie biblioteki Ticker w wersji 3.2.0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Juszczaczek1 on Sat Apr 12, 2025 7:51 pm, edited 2 times in total.
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

Witam, testuję od chwili i jest fajnie. Mam pytanie bo w programowaniu raczej raczkuję, jak zrobić odczyt trzech faz i odczytać coś więcej jak moc? Gratuluję projektu
Juszczaczek1

Kod musiał by być napisany pod esp32 bo ma więcej pamięci. W tym dałem tylko te 2 wartości bo takie mi w sumie tylko były potrzebne . Ogólnie API zwraca bardzo dużo informacji ale ktoś musiałby je dopisać do kodu, ja niestety nie znam się na programowaniu.
voytekf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Cześć, sory za pytanie laika ale jak to wgrać? wgrywałem pliki bin i z tym sobie radze ale tutaj nie wiem. Też mam Foxxesa już sobie pobrałem te wszystkie Api Key itp ale co z tym zrobić?
wemos d1 mini jutro przyjdzie wiec od razu chciałbym działać
Dzięki
YoMan
Been thanked: 3 times

voytekf wrote: Mon Mar 03, 2025 1:00 pm Cześć, sory za pytanie laika ale jak to wgrać? wgrywałem pliki bin i z tym sobie radze ale tutaj nie wiem. Też mam Foxxesa już sobie pobrałem te wszystkie Api Key itp ale co z tym zrobić?
wemos d1 mini jutro przyjdzie wiec od razu chciałbym działać
Dzięki
Zainstalować arduino, pobrać biblioteki wskazane w pierwszym poście (większość już jest w Supla Device) , zainstalować płytki Wemos Lolin D1 & R2 mini (esp8266) potem otworzyć te 3 pliki jako 1 projekt -> podpiąć Wemosa pod usb, wybrać w górnym menu płytkę i port -> ctrl + U (skompiluj i wyślij)
Jeśli staniesz na którymś kroku to pisz ;)

P.S.
Nie wiem czy ten kod działa - nie testowałem
YoMan
Been thanked: 3 times

Juszczaczek1 wrote: Tue Feb 11, 2025 5:53 pm Witam Chat Gpt przy mojej malej pomocy napisał kod
jak "mała" była twoja pomoc? Pytam bo są linijki, których nigdy nie widziałem w wykonaniu Chata :)
YoMan

YoMan wrote: Mon Mar 03, 2025 3:19 pm
Juszczaczek1 wrote: Tue Feb 11, 2025 5:53 pm Witam Chat Gpt przy mojej malej pomocy napisał kod
jak "mała" była twoja pomoc? Pytam bo są linijki, których nigdy nie widziałem w wykonaniu Chata :)
Pierwsza część to kazałem na podstawie dokumentacji foxess API napisać kod na Arduino aby pobierał dane z API i wysyłał na monitor szeregowy . Druga część to podałem przykład który jest pod falownik afore i kazałem przerobić pod foxess, następnie wygrywałem kody które mi pisał na płytkę i podawałem jakie błędy się pojawiają, następnie chat poprawiał i tak do skutku
voytekf

YoMan wrote: Mon Mar 03, 2025 3:14 pm Zainstalować arduino, pobrać biblioteki wskazane w pierwszym poście (większość już jest w Supla Device) , zainstalować płytki Wemos Lolin D1 & R2 mini (esp8266) potem otworzyć te 3 pliki jako 1 projekt -> podpiąć Wemosa pod usb, wybrać w górnym menu płytkę i port -> ctrl + U (skompiluj i wyślij)

P.S.
Dzięki, jak napisałem posta to potem jeszcze szukałem i już mam zainstalowane co trzeba z bibliotekami jutro bedzie płytka i będe działał. Dzięki i jak polegne napewno dam znać!
Mario78
Been thanked: 1 time

voytekf wrote: Mon Mar 03, 2025 9:59 pm
YoMan wrote: Mon Mar 03, 2025 3:14 pm Zainstalować arduino, pobrać biblioteki wskazane w pierwszym poście (większość już jest w Supla Device) , zainstalować płytki Wemos Lolin D1 & R2 mini (esp8266) potem otworzyć te 3 pliki jako 1 projekt -> podpiąć Wemosa pod usb, wybrać w górnym menu płytkę i port -> ctrl + U (skompiluj i wyślij)

P.S.
Dzięki, jak napisałem posta to potem jeszcze szukałem i już mam zainstalowane co trzeba z bibliotekami jutro bedzie płytka i będe działał. Dzięki i jak polegne napewno dam znać!
Daj też znaćjak Ci poszło. Też mam taki falownik i jestem ciekaw jak to działa razem. Gdybyś ladnie opisał krok po kroku jak to ogarniesz też się nie obrażę :)
voytekf

no więc tak.
pobrałem paczke rozpakowałem i w pliku foxess.ino uzupełniłem dane i zapisałem

pobrałem sobie program arduino ide i doinstalowałem biblioteki

otowrzyłem przesłane pliki podłaczyłem płytke i działa.
Jedyne co na razie mi pokazuje to sumaryczną energie jaką oddałem.

Dziś już nic nie produkuje więc pewnie więcej jutro będę widział co i jak ale ogolnie połączenie jest :)

Return to “Projekty użytkowników”