Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Tue Mar 04, 2025 8:58 am Maksymalna liczba kanałów w jednym urządzeniu Supla (a bramka to jedno urządzenie z punktu widzenia Supla) wynosi 128, ale nie jestem pewny czy kiedykolwiek w Cloud zarejestrowany został taki moloch,
Rejestrowałem taki testowo :). Na prostych kanałąch działa bez problemu.
Problemy miałem na termostatach - tam koło 50 zaczynały się problemy, których nie udało mi się rozwiązać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Bartoni

Czekam na ESP32 C6 N16 i kilka urządzeń Zigbee, przygotowuje się do uruchomienia i mam kilka pytań. Zaczynam dopiero z Zigbee dlatego niektóre pytania są może oczywiste.

Plik bramki należy wgrać za pomocą Flash Download Tool. W tym temacie są posty z screnami z arduino IDE, tym też można wgrać?

Który plik wgrać? Na github widzę ich kila rodzaji z OTA, bez OTA, z logami, bez logów, 4Mb, 8Mb nie zawierające w nazwie ani OTA ani logs.

Czytałem że najlepiej mieć dwa Esp32 C6, do czego ma służyć drugie i jakie pliki na nie wgrać?

Przy aktualizacji wgrywam odpowiedni plik do pierwszego który wgrałem i zmieniam adres?

Aktualizacje można robić podłączając EPS32 do laptopa lub bezprzewodowo w zależności który plik wgram?
pirat
Been thanked: 1 time

Ja mam też dwa pytania
Czy taki termometr https://pl.aliexpress.com/item/10050070 ... ry_from%3A bluetooth bramka obsłuży ?
Czy esp32 c3 może robić za bramkę https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... 00149817_1

@vajera Kawał dobrej roboty zrobiłeś poszerzyłeś suplowe horyzonty :D
Last edited by pirat on Wed Mar 05, 2025 8:29 am, edited 2 times in total.
kiler88

pirat wrote: Wed Mar 05, 2025 8:07 am Ja tez mam pytanie czy taki termometr https://www.aliexpress.com/ssr/30000051 ... MuNjAuMC4w bluetooth bramka obsłuży ?
Jeszcze jedno czy esp32 c3 może robić za bramkę https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... 00149817_1

@vajera Kawał dobrej roboty zrobiłeś poszerzyłeś suplowe horyzonty :D
1. Link odsyła ogólnie do ofert łączonych, termometr musi być Zigbee.
2.Tylko ESP32-C6 ma Zigbee.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Bartoni wrote: Wed Mar 05, 2025 7:44 am Czekam na ESP32 C6 N16 i kilka urządzeń Zigbee, przygotowuje się do uruchomienia i mam kilka pytań. Zaczynam dopiero z Zigbee dlatego niektóre pytania są może oczywiste.

Plik bramki należy wgrać za pomocą Flash Download Tool. W tym temacie są posty z screnami z arduino IDE, tym też można wgrać?

Który plik wgrać? Na github widzę ich kila rodzaji z OTA, bez OTA, z logami, bez logów, 4Mb, 8Mb nie zawierające w nazwie ani OTA ani logs.

Czytałem że najlepiej mieć dwa Esp32 C6, do czego ma służyć drugie i jakie pliki na nie wgrać?

Przy aktualizacji wgrywam odpowiedni plik do pierwszego który wgrałem i zmieniam adres?

Aktualizacje można robić podłączając EPS32 do laptopa lub bezprzewodowo w zależności który plik wgram?
Plik który odpowiada Ci opcjami , z logami , z OTA i pasuje do wielkości pamięci esp które kupiłeś.

Dwa że jak jedno użyjesz do świecenia światła w domu to masz drugie do zabawy i aktualizacji żeby nie zepsuć światła .

Nie rozumiem o jakim adresie mówisz .

Aktualizacje możesz zawsze zrobić z laptopa lub zdalnie jeśli wygrałeś sof z OTA
kiler88

Bartoni wrote: Wed Mar 05, 2025 7:44 am Czekam na ESP32 C6 N16 i kilka urządzeń Zigbee, przygotowuje się do uruchomienia i mam kilka pytań. Zaczynam dopiero z Zigbee dlatego niektóre pytania są może oczywiste.

1. Pewnie tak, jednak jak dla mnie gotowy bin najłatwiej wgrać Flash Download Tool.
2. Jak będziesz miał wersję N16 to najlepiej 8Mb z OTA i logami, będziesz mógł później aktualizować OTA, a logi pomogą przy problemach w prawowaniu urządzeń.
3. Jedno możesz mieć jako bardziej stabilną wersję, drugie do testów, albo żeby zainstalować na nim sam skaner.
4. Aktualizować można nie tracąc zbindowanych urządzeń binem bez merged od adresu 0x10000
5. Tak.
Bartoni

kiler88 wrote: Wed Mar 05, 2025 8:20 am

1. Pewnie tak, jednak jak dla mnie gotowy bin najłatwiej wgrać Flash Download Tool.
2. Jak będziesz miał wersję N16 to najlepiej 8Mb z OTA i logami, będziesz mógł później aktualizować OTA, a logi pomogą przy problemach w prawowaniu urządzeń.
3. Jedno możesz mieć jako bardziej stabilną wersję, drugie do testów, albo żeby zainstalować na nim sam skaner.
4. Aktualizować można nie tracąc zbindowanych urządzeń binem bez merged od adresu 0x10000
5. Tak.

1. Są jakieś różnice w funkcjonalności, późniejszej konfiguracji czy tylko różnica polega na sposobie wgrania pliku?
2. Ok, czyli mogę full opcje wgrywać na to N16.
3. Drugie do testów to znaczy? Są pliki do testów z samymi nowymi urządzeniami nie ujętymi w działającym kodzie? Jako skaner to znaczy? Do czego służy ten skaner?
4. Aktualizować można od adresu 0x10000 to jest stały adres czy każda kolejna aktualizacja ma kolejny numer (skoro od adresu)? Jak to rozumieć?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Bartoni wrote: Thu Mar 06, 2025 10:12 am 1. Są jakieś różnice w funkcjonalności, późniejszej konfiguracji czy tylko różnica polega na sposobie wgrania pliku?
Wgrywając plik merged o rozmiarze 4MB lub 8MB "czyścisz" cały flash a więc dane Supla i Zigbee (dla bezpieczeństwa i tak warto zaznaczyć opcję czyszczenia flash przed wgraniem takiego pliku)

Funkcjonalność jest identyczna - to jest ten sam kod
2. Ok, czyli mogę full opcje wgrywać na to N16.
Możesz wgrać merged 8MB na N16 i później aktualizować tym mniejszym - od adresu 0x10000 lub OTA. W przypadku N16 8MB zostanie niezagospodarowane, ale jak będzie potrzeba to się to uwzględni.
3. Drugie do testów to znaczy? Są pliki do testów z samymi nowymi urządzeniami nie ujętymi w działającym kodzie? Jako skaner to znaczy? Do czego służy ten skaner?
W bramce jest ponad 100 modeli urządzeń - cześć sprawdzona i działająca stabilnie - możesz na nich budować sceny i reakcje. Niemniej wciąż testowane/dodawane są nowe urządzenia i czasami coś się zepsuje i trzeba wgrać kod od zera - wtedy będzie Ci trochę żal tej już działającej infrastruktury - stąd pomysł oddzielnego urządzenia na testy.
Skaner to oddzielna aplikacja do testowania możliwości nowych/nieznanych urządzeń. Obecnie mniej potrzebna niż na samym początku, ale czasami proszę o "przepuszczenie" urządzenia przez skaner - wtedy warto mieć do niego jakiekolwiek C6 żeby nie nadpisywać sobie bramki - wystarczy takie 4MB.
4. Aktualizować można od adresu 0x10000 to jest stały adres czy każda kolejna aktualizacja ma kolejny numer (skoro od adresu)? Jak to rozumieć?
Stały adres wynikający że struktury partycji w pamięci ESP32.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Cześć Wam. Zauważyłem ,że w aplikacji SUPLA jak się wciśnie ,,i" przy jakimś kanale zigbee to nie ma już pozycji jak dobrze pamiętam, (Węzeł mostu - siła sygnału) , czyli zasięg danego urządzenie względem bramki. Jest to zamierzone działanie ,że tego już nie ma ?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

endrju_88 wrote: Thu Mar 06, 2025 2:20 pm Cześć Wam. Zauważyłem ,że w aplikacji SUPLA jak się wciśnie ,,i" przy jakimś kanale zigbee to nie ma już pozycji jak dobrze pamiętam, (Węzeł mostu - siła sygnału) , czyli zasięg danego urządzenie względem bramki. Jest to zamierzone działanie ,że tego już nie ma ?
viewtopic.php?p=197550#p197550

Akapit o NWK SCAN
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”