Supla Pushover Mini Alarm

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
MjR

Elektryk Szczecin wrote: Tue Feb 18, 2020 12:32 pm Z MQ135 jest wyjście cyfrowe i niema problemu dodać do tego dzwonek
Jest wyjście cyfrowe i dzwonek sterowany stanem wysokim oczywiście działa, nawet podobnie sterowany moduł LED ;)
Fajnie by było móc w aplikacji wyłączyć całość (np podczas przypadkowego zadymienia podczas gotowania). Czy da się tak przekonstruować soft czy trzeba dodać i doprogramować przekaźnik?
MjR

MjR wrote: Tue Mar 04, 2025 6:27 pm
Elektryk Szczecin wrote: Tue Feb 18, 2020 12:32 pm Z MQ135 jest wyjście cyfrowe i niema problemu dodać do tego dzwonek
Jest wyjście cyfrowe i dzwonek sterowany stanem wysokim oczywiście działa, nawet podobnie sterowany moduł LED ;)
Fajnie by było móc w aplikacji wyłączyć całość (np podczas przypadkowego zadymienia podczas gotowania). Czy da się tak przekonstruować soft czy trzeba dodać i doprogramować przekaźnik?
Postanowiłem zastosować jedno i drugie - i zmianę softu i użycie fizycznego przekaźnika :)

Z powodu, że jestem jeszcze początkującym hobbystą w arduino i nie zawsze umiem samemu zlutować / przerobić układu scalonego, użyłem modułów:
1. modułu czujnika MQ-135 (z wyjściem cyfrowym, alarm sygnalizuje stanem niskim),
2. modułu buzzera Estarndyn MH-FMG (z wejściem cyfrowym, aktywowane stanem wysokim),
3. modułu LED APWIKOGER (z wejściem cyfrowym, aktywowany stanem wysokim),
4. przetwornicę 230 AC na 5v DC 1A marki "occkic" z Aliexpres,
5. mikroprzycisk,
6. WeMos D1 mini,
7. Przekaźnik Angmar do wemosa d1 mini
8. obudowę oryginalnego czujnika dymu (po wypatroszeniu mikroszlifierką)

Code: Select all

Poniżej opis ułożenia elementów wg listy powyżej
P_20250307_113046.jpg
Soft utworzyłem w GUI Generic - obsługa krańcówek, przekaźników i Pushover, choć to ostatnie okazało się zbędne - po utworzeniu przekaźnika na jednym pinie (zarejestrowany jako włącznik schodowy, dzięki czemu można ustawiac długość trwania alarmu), który jest aktywowany stanem niskim z czujnika MQ-135 i steruje włączaniem leda i buzzera, można ustawić powiadomienie w Supla Cloud (pokazujące się po aktywowaniu przekaźnika).

Powiadomienia jakie się ukazjuą:
Screenshot_20250307-142507_ASUS_Launcher.jpg
Przekaźnik fizyczny rozłącza przewody sterowania cyfrowego dla leda i buzzera co, po stosownym ostrzeżeniu zaprogramowanym w Supla Cloud, pozostawia czujnik dymu w trybie cichym (same powiadomienia na telefon).

Wyświetlanie w aplikacji:
(przekaźnik "test alarmu" jako włącznik schodowy ma ustawiony czas działania 10 sek. i otrzymał nową ikonę)
Screenshot_20250307-134631_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

Radziłbym Ci połączenia polutować. Na tych conektorkach to masz jak w banku problemy z połączeniami za jakiś i to nie długi czas.
MjR

zzrr wrote: Sun Mar 09, 2025 7:49 pm Radziłbym Ci połączenia polutować. Na tych conektorkach to masz jak w banku problemy z połączeniami za jakiś i to nie długi czas.
Zwrócę uwagę :) W trakcie montażu ręcznie "poprawiłem" blaszki dociskowe w każdym by mocniej się trzymały i na razie bardzo dobrze siedzą (do pierwszego rozpięcia - wiadomo, potem trzeba poprawić jeszcze raz)
nonflammable

Tak właśnie pomyślałem ... i nie wiem czy może utworzyć na to odrębny temat, ale może zanim powstanie - co myślicie o 2 poziomach powiadomień z apki Supla ... jeden taki do zwykłych "powiadomień", a drugi do "alarmowych", które nawet w nocy obudzą ? :idea:
klew

nonflammable wrote: Thu Mar 13, 2025 9:05 pm Tak właśnie pomyślałem ... i nie wiem czy może utworzyć na to odrębny temat, ale może zanim powstanie - co myślicie o 2 poziomach powiadomień z apki Supla ... jeden taki do zwykłych "powiadomień", a drugi do "alarmowych", które nawet w nocy obudzą ? :idea:
Będą dodane powiadomienia "alarmowe". Ale to czy w nocy obudzą, to zależy jak sobie telefon skonfigurujesz.
nonflammable

klew wrote: Thu Mar 13, 2025 9:09 pm Będą dodane powiadomienia "alarmowe". Ale to czy w nocy obudzą, to zależy jak sobie telefon skonfigurujesz.
Miód na me oczy 8-)

... i skoro już wiadomo - to nie zakładam odrębnego tematu

Return to “Pomysły i koncepcje”