MjR wrote: Tue Mar 04, 2025 6:27 pm
Elektryk Szczecin wrote: Tue Feb 18, 2020 12:32 pm
Z MQ135 jest wyjście cyfrowe i niema problemu dodać do tego dzwonek
Jest wyjście cyfrowe i dzwonek sterowany stanem wysokim oczywiście działa, nawet podobnie sterowany moduł LED
Fajnie by było móc w aplikacji wyłączyć całość (np podczas przypadkowego zadymienia podczas gotowania). Czy da się tak przekonstruować soft czy trzeba dodać i doprogramować przekaźnik?
Postanowiłem zastosować jedno i drugie - i zmianę softu i użycie fizycznego przekaźnika
Z powodu, że jestem jeszcze początkującym hobbystą w arduino i nie zawsze umiem samemu zlutować / przerobić układu scalonego, użyłem modułów:
1. modułu czujnika MQ-135 (z wyjściem cyfrowym, alarm sygnalizuje stanem niskim),
2. modułu buzzera Estarndyn MH-FMG (z wejściem cyfrowym, aktywowane stanem wysokim),
3. modułu LED APWIKOGER (z wejściem cyfrowym, aktywowany stanem wysokim),
4. przetwornicę 230 AC na 5v DC 1A marki "occkic" z Aliexpres,
5. mikroprzycisk,
6. WeMos D1 mini,
7. Przekaźnik Angmar do wemosa d1 mini
8. obudowę oryginalnego czujnika dymu (po wypatroszeniu mikroszlifierką)
Code: Select all
Poniżej opis ułożenia elementów wg listy powyżej
P_20250307_113046.jpg
Soft utworzyłem w GUI Generic - obsługa krańcówek, przekaźników i Pushover, choć
to ostatnie okazało się zbędne - po utworzeniu przekaźnika na jednym pinie (zarejestrowany jako włącznik schodowy, dzięki czemu można ustawiac długość trwania alarmu), który jest aktywowany stanem niskim z czujnika MQ-135 i steruje włączaniem leda i buzzera, można ustawić powiadomienie w Supla Cloud (pokazujące się po aktywowaniu przekaźnika).
Screenshot_20250307-142507_ASUS_Launcher.jpg
Przekaźnik fizyczny rozłącza przewody sterowania cyfrowego dla leda i buzzera co, po stosownym ostrzeżeniu zaprogramowanym w Supla Cloud, pozostawia czujnik dymu w trybie cichym (same powiadomienia na telefon).
(przekaźnik "test alarmu" jako włącznik schodowy ma ustawiony czas działania 10 sek. i otrzymał nową ikonę)
Screenshot_20250307-134631_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.