Problem ze sceną
-
Charnay
Dzień dobry. Aby wyłączyć/włączyć ogrzewanie domu, stosuję scenę "wyłącz wszystkie HM"/"włącz wszystkie HM". Problem polega na tym, że to działa losowo. Kilka dni temu wyłączyły się ładnie wszystkie HM, ale bramka nie dała sygnału do HC i pompa c.o. pracowała dalej, czyli efektu zamierzonego nie było. Dziś z kolei włączyły się tylko 2 z 3 HM, a HC też nie zareagował i nie włączył ogrzewania. W obu przypadkach pomógł tylko reset Boxa. W styczniu/lutym sceny działały dobrze, więc może coś z aktualizacjami?
-
Charnay
Jeśli to jest to, co widzę w zakładce "O programie" na aplikacji, to 25.02.02
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W cloud kliknij na Boxa i tam sprawdźCharnay wrote: Sun Mar 09, 2025 5:04 pm Jeśli to jest to, co widzę w zakładce "O programie" na aplikacji, to 25.02.02
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Udało się sprawdzić?
Ja u siebie ma tylko 1x HM, ale ustawiłem w grupie HM, Radiator Controller, Heater Controller, oraz kilka termostatów z listwy FHC i wszystkie załączają się i wyłączają bez problemów z poziomu sceny.
-
Charnay
Wer.Opr - 24.12.03
No więc jest to dość dziwne, niestabilne. Jak napisałem, na początku moich działań z suplą było dobrze, teraz coś się pogorszyło, ale z kolei przed chwilą wszystko znowu zadziałało jak należy. Zdaję sobie sprawę, że to utrudnia diagnozę, ale niech może ten wątek zostanie, być może ktoś jeszcze dołoży jakieś swoje doświadczenie.
No więc jest to dość dziwne, niestabilne. Jak napisałem, na początku moich działań z suplą było dobrze, teraz coś się pogorszyło, ale z kolei przed chwilą wszystko znowu zadziałało jak należy. Zdaję sobie sprawę, że to utrudnia diagnozę, ale niech może ten wątek zostanie, być może ktoś jeszcze dołoży jakieś swoje doświadczenie.
-
klew
Zrób sobie najpierw aktualizację do najnowszej wersji Boxa.Charnay wrote: Mon Mar 10, 2025 12:02 pm Wer.Opr - 24.12.03
Jeśli problem wystąpi ponownie, daj znać.
Tam było trochę poprawek, które mogą mieć wpływ na zachowanie, które opisałeś (choć tylko w niektórych sytuacjach).
-
Charnay
"Zrób sobie najpierw aktualizację do najnowszej wersji Boxa." - sorry za głupie pytanie, ale w jaki sposób? Przecież w cloud nie ma przycisku "update" , a sam restart niczego nie zmienił. Da się jakoś wywołać ten update? A jeśli nie i powinien on wejść OTA, to czemu nie wchodzi?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
viewtopic.php?t=6212Charnay wrote: Mon Mar 10, 2025 7:36 pm "Zrób sobie najpierw aktualizację do najnowszej wersji Boxa." - sorry za głupie pytanie, ale w jaki sposób? Przecież w cloud nie ma przycisku "update" , a sam restart niczego nie zmienił. Da się jakoś wywołać ten update? A jeśli nie i powinien on wejść OTA, to czemu nie wchodzi?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert, chyba nie ten link Koledze @Charnay podałeś...robertklepacki94 wrote: Mon Mar 10, 2025 7:40 pmviewtopic.php?t=6212Charnay wrote: Mon Mar 10, 2025 7:36 pm "Zrób sobie najpierw aktualizację do najnowszej wersji Boxa." - sorry za głupie pytanie, ale w jaki sposób? Przecież w cloud nie ma przycisku "update" , a sam restart niczego nie zmienił. Da się jakoś wywołać ten update? A jeśli nie i powinien on wejść OTA, to czemu nie wchodzi?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036