[Poradnik] W jaki sposób skonfigurować Suple z Home Assistant przez MQTT?

mario026

tak
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
cypherland

Czy pojawiło się jakieś rozwiązanie bo przez weekend to rozwaliłem wszystko i pierdolca dostałem. :D :D :D
klew

cypherland wrote: Mon Mar 10, 2025 12:07 pm Czy pojawiło się jakieś rozwiązanie bo przez weekend to rozwaliłem wszystko i pierdolca dostałem. :D :D :D
Tak, tutaj masz opis co i jak: viewtopic.php?p=200460#p200460

Problem pojawił się w aktualizacji HA.
Broker MQTT w Supli już powinien mieć zmienioną konfigurację i połączenie powinno działać (choć nie jestem pewien, czy wszystkie serwery już to mają przestawione).
W HA też już jest poprawka na ten problem dodana (bo to nie dotyczy tylko Supli, a wszystkich brokerów MQTT z pewnym ustawieniem), także w kolejnym wydaniu HA problem też zniknie.
YoMan

Ja zacząłem stosować i chyba mogę polecić pewien lifehack ... upgrade'uję HA tylko do wersji, która ostatnią cyfrę ma nie mniejszą niż 3 :ugeek:
Jak na razie nie ma problemów
YoMan

klew wrote: Mon Mar 10, 2025 12:39 pm Broker MQTT w Supli już powinien mieć zmienioną konfigurację i połączenie powinno działać (choć nie jestem pewien, czy wszystkie serwery już to mają przestawione).
W HA też już jest poprawka na ten problem dodana (bo to nie dotyczy tylko Supli, a wszystkich brokerów MQTT z pewnym ustawieniem), także w kolejnym wydaniu HA problem też zniknie.
Czyli w zasadzie można nic nie robić ze swoją konfiguracją, tylko przeczekać?
klew

Robinson74 wrote: Mon Mar 10, 2025 1:20 pm Czyli w zasadzie można nic nie robić ze swoją konfiguracją, tylko przeczekać?
Tak, o ile używasz oficjalnych serwerów Supli - już powinno działać.
Robinson74

Faktycznie działa. :)
Straszy mnie tylko dzisiejsze zużycie w panelu energetycznym HA - 33 kWh. ;)
cypherland

Dzięki za pomoc , działa. :)
uchnast.michal

YoMan wrote: Mon Mar 10, 2025 1:13 pm Ja zacząłem stosować i chyba mogę polecić pewien lifehack ... upgrade'uję HA tylko do wersji, która ostatnią cyfrę ma nie mniejszą niż 3 :ugeek:
Mądry Polak po szkodzie. Raz pod wozem a raz pod wozem. Kilka razy już sobie obiecywałem ale... tak bardzo korciło :D
YoMan

uchnast.michal wrote: Mon Mar 10, 2025 8:04 pm
YoMan wrote: Mon Mar 10, 2025 1:13 pm Ja zacząłem stosować i chyba mogę polecić pewien lifehack ... upgrade'uję HA tylko do wersji, która ostatnią cyfrę ma nie mniejszą niż 3 :ugeek:
Mądry Polak po szkodzie. Raz pod wozem a raz pod wozem. Kilka razy już sobie obiecywałem ale... tak bardzo korciło :D
mnie też ... zwłaszcza jak wchodzą fajne rzeczy. Jeszcze się człowiek naoogląda tych nowości u influencerów z early accessem i potem czeka ponad miesiąc na tą 3-cią wersję :) no ale ta przygoda powinna na najbliższe kilka miesięcy uspokoić niecierpliwą naturę :)
YoMan

Return to “FAQ / Jak to zrobić”