Nowa runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

To może ja dopowiem dwa słowa od siebie. Moduł RS mam zamontowany od wczoraj.
Sprawdzałem ten reset licznika i u mnie też jest offline, ale działają przyciski lokalne.
Co do przetwornicy, to gdyby @LukiSpider nie napisał to bym nie usłyszał ;)
Delikatne piszczenie jest, ale trzeba ucho przystawić do włącznika, żeby je usłyszeć.
Przydałoby się w Cloud, wzorem innych rolet, aby była opcja odwrócone sterowanie silnikiem i
odwrócone sterowanie przyciskami. To jest fajna sprawa, bo tez musiałem zamieniać przewody w module.
Pierwsza kalibracja z aplikacji poszła gładko, ale druga pokazała w już odwroty stan rolety.
Próbowałem też kalibracji z przycisku, ale mi ta kombinacja nie zadziałała, może coś źle zrobiłem, nie wiem, ale
odpuściłem to sobie, bo to za dużo kombinowania dla mnie ;)
Raz mi wyskoczył komunikat w apce " kalibracja nie udana", nie umiałem tego powtórzyć.
Ogólnie wydaje mi się, że ruch rolety w aplikacji jest nieco opóżniony, jest to trochę irytujące, ale przecież na codzień nie patrzymy w okno
i telefon. Może u innych jest inaczej, to jest radio, więc to chyba normalne?
Sprawdziłem reakcje, harmonogramy i działa bez problemu.
Licznik energii elektrycznej nie pokazuje mocy czynnej podczas kalibracji.
Zauważyłem też, że moc czynna "wisi" w apce przez ok 15min, tzn jak roleta wykonuje ruch pokazuje np 180 W i tak pozostaje przez 15min,
mimo, że jest nie używana, później pokazuje 0 W,
Będę obserwował dalej, pozdrawiam.
lukasz06

Dziś miałem dziwną sytuację. spoglądam na aplikację i zdziwiło mnie, że roleta jest zasłonięta ok godz 16-17
Pytam córkę ( bo moduł jest w jej pokoju ) , czy zasłaniała roletę z przycisku lokalnego, mówiła, że nie.
Idę do jej pokoju i patrzę, że roleta jest całkowicie odsłonięta, czyli odwrotnie.
Na aplikacji zobaczyłem komunikat "wymagana kalibracja". Nie wiem co było tego przyczyną.
Ponadto, córka twierdzi, że musiała przytrzymać przycisk "góra" , bo roleta nie chciała iść w górę po wciśnięciu przycisku.
Przycisk dół działał normalnie.
Posiadam przycisk roletowy simon54 ( DZP1.01/11)
Czy przytrzymanie przycisku miało na to wpływ?
Edit 09.08
Przy podnoszeniu zamkniętej całkowicie rolety przyciskiem fizycznym i zatrzymaniu jej również tym przyciskiem, w obojętnie jakiej pozycji,
w aplikacji nie zmienia mi się jej stan. Stan ten się zmieni dopiero w momencie jak roleta się całkowicie otworzy.
Nie wiem czy tylko u mnie tak jest? Wydaje mi się, że z początku to działało prawidłowo.
Wersja bramki 25.03
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

U Mnie dział prawidło , ale jak kiedyś kombinowałem i kalibrowałem roletę z przycisków tych fizycznych i używając funkcji 1% ( jest w instrukcji na stronie ) , źle ją wykonałem . To miałem podobny objaw z apki też, jak zjechała do dołu to podniesienie do góry tylko trochę powodowało pokazanie na wizualizacji że otwarta jest całkowicie i potem gubiła się wizualizacja względem rzeczywistej pozycji rolety .
Ale po ponownym poprawnym skalibrowaniu działa poprawnie. Nie wiem czy to ten sam przypadek 😉
Na ten moment u mnie jest ok nie udało się powtórzyć tego co u Ciebie
lukasz06

Wykonałem ponowną kalibrację, tym razem przez aplikację, niestety to nie pomogło.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Sat Mar 08, 2025 6:13 pm
Edit 09.08
Przy podnoszeniu zamkniętej całkowicie rolety przyciskiem fizycznym i zatrzymaniu jej również tym przyciskiem, w obojętnie jakiej pozycji,
w aplikacji nie zmienia mi się jej stan. Stan ten się zmieni dopiero w momencie jak roleta się całkowicie otworzy.
Nie wiem czy tylko u mnie tak jest? Wydaje mi się, że z początku to działało prawidłowo.
Wersja bramki 25.03
Z tego co pamiętam, to tak zachowywał się RS, gdy nie był skalibrowany. Czyli nie znał pozycji rolety, ale jak dojdzie do końca to to wykrywa I ustawia całkowicie zamkniętą lub otwartą.

Natomiast będziemy szukać przyczyny czemu kalibracja tutaj nie zadziałała poprawnie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Udało się znaleźć przyczynę problemów z resetem licznika energii w SW1, SW2 i RS.
Poprawka będzie wydana przy okazji kolejnej aktualizacji z innymi zmianami (w ciągu ~2 tygodni), o czym będę osobno informował.

Także dzięki jeszcze raz za zgłoszenia :).
lukasz06

klew wrote: Tue Mar 11, 2025 2:04 pm Udało się znaleźć przyczynę problemów z resetem licznika energii w SW1, SW2 i RS.
Poprawka będzie wydana przy okazji kolejnej aktualizacji z innymi zmianami (w ciągu ~2 tygodni), o czym będę osobno informował.

A co z kalibracją? Będzie to poprawione?
klew

lukasz06 wrote: Tue Mar 11, 2025 3:20 pm A co z kalibracją? Będzie to poprawione?
Ten temat jest "w toku". Będziemy informować
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Tue Mar 11, 2025 2:04 pm Udało się znaleźć przyczynę problemów z resetem licznika energii w SW1, SW2 i RS.

No to super i czekamy na poprawkę, jak do tej pory nie zauważyłem żadnych dodatkowych problemów z działaniem SW2 😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Jeśli chodzi o temat aktualizacji oprogramowania pojawi się coś w tym tygodniu ?
Czy temat AT był poruszany ?

Poza zgłoszonymi problemami sterownik zachowuje poprawnie , działa dobrze 👍

Return to “Nowości”