Czy i jak mogę skorygować napięcia pokazywane na odczytach z mew-01?
Aktualnie róznice między faktycznymi napięciami o tymi z MEW to około 2V - multimetr i licznik PGE pokazują tak samo, MEWka zaniża o te 2V.
Oczywiście wiem że to nie koniec świata i że mieści się w granicy +-2% ale fajnie by było mieć to zgodne szczególnie jak się walczy z PGE o obniżenie napięć pokazując im wykresy z MEWki.
Kalibracja napięć
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie ma kalibracji w MEW. Dokładność deklarowana z tego co pamiętam to 3% więc nie wiem dlaczego oczekujesz większej precyzji.mariuszmat wrote: Fri Mar 14, 2025 11:01 am Czy i jak mogę skorygować napięcia pokazywane na odczytach z mew-01?
Aktualnie róznice między faktycznymi napięciami o tymi z MEW to około 2V - multimetr i licznik PGE pokazują tak samo, MEWka zaniża o te 2V.
Oczywiście wiem że to nie koniec świata i że mieści się w granicy +-2% ale fajnie by było mieć to zgodne szczególnie jak się walczy z PGE o obniżenie napięć pokazując im wykresy z MEWki.
Zmartwię Cię, że dla zakładu energetycznego to i tak nie jest argument. Wyciągną ci wymagania jakie to musi być urządzenie (laboratoryjne i certyfikowane) i jak powinno być dokonane badanie.
Jednak problemu nie rozumiem, gdyby licznik zaniżał to bym rozumiał ale w ten sposób po prostu ich licznik wskazuje za wysoko więc co masz udowadniać innym urządzeniem? Pokaż wskazania z ich licznika.
YoMan
Żartujesz, prawda? Co chcesz pokazać w PGE? Jak tak bardzo zależ Ci na korekcie, to wyeksportuj sobie te dane i popraw np. w Excelu. To będzie taka sama korekta, jakby była bezpośrednio w MEW i odczyty będą tak samo ważne dla PGEmariuszmat wrote: Fri Mar 14, 2025 11:01 am Czy i jak mogę skorygować napięcia pokazywane na odczytach z mew-01?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
mariuszmat
aż się zastanawiałem czy napisałem ostatnie zdanie w moim pierwotnym pytaniu
Zadałem pytanie czy się da... bo fajnie by było mieć to zgodne a tutaj od razu ogień
W każdym razie dzięki za info, spokojnego dnia!
Zadałem pytanie czy się da... bo fajnie by było mieć to zgodne a tutaj od razu ogień
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jak to mówią: "Pożar trzeba gasić w zarodku"mariuszmat wrote: Fri Mar 14, 2025 12:22 pm aż się zastanawiałem czy napisałem ostatnie zdanie w moim pierwotnym pytaniu![]()
https://pietras-81.aqi.eco/