Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

maniex36

Zibi_007 wrote: Sat Mar 15, 2025 11:11 am
maniex36 wrote: Sat Mar 15, 2025 7:46 am Witam. Mam esp32 c6 n8 jako bramkę, czy da się poprawić zwiększyć zasięg takiej bramki?
Pisałem wielokrotnie. Spójrz np. tutaj: viewtopic.php?p=200401#p200401
Dzięki
mariomar

LukiSpajder wrote: Sat Mar 15, 2025 4:44 pm Nie wiem czy to powinno być w tym dziale jak coś to przeniosę .
A więc czujnik ruchu i natężenia światła taki :
https://pl.aliexpress.com/item/10050069 ... pt=glo2pol
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/ZG-204ZL.html

Dodał się bez problemu powstały dwa kanały czujnik ruchu działa natężenia też tylko wysyła dane jak wykryje ruch niby się to da przestawić ale zawyża też pomiar. Niby można go skalibrować chyba że coś nie poprawnie odczytuje dane . Ale jak to wymaga dużo pracy to wpisać go na listę nie polecanych :D

Logi ze skanera

logi czujnik ruchu i natęzenia swiatła .rar
Nie widzę problemów w działaniu i kalibracji czujnika i tym bardziej wpisywaniu go na listę niepolecanych urządzeń. Wszystko pięknie śmiga a pomiar natężenia oświetlenia jest orientacyjny i można samemu sobie skalibrować w ustawieniach czujnika. Podzieliłem wartość przez 1000 i pokazuje porównywalnie z innymi czujnikami "nie zigbee" które posiadam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartoni

Zibi_007 wrote: Sat Mar 15, 2025 1:26 am
Bartoni wrote: Fri Mar 14, 2025 11:46 pm Zrobiłem bramkę na ESP32 C6, dodałem 3 urządzenia: czujnik temperatury i wilgotności, gniazdko z pomiarem energii, czujnik otwarcia okna. Mam problem z ich funkcjonowaniem.

Czujnik temperatury wskazuje temperatury o 20, 30 stopni za niskie (raz wskazuje że mam 10 stopni, za jakiś czas -10, później 0, później 5, a rzeczywista temperatura to w granicach 20-22. Poziom bateri raz wskazuje 1%, za jakiś czas na tych samych bateriach 100%

Gniazdko często się rozłącza (odległość od bramki ok 4m, jedna cienka sciana). Wskazania poboru energi są różne czy podłączone urządzenie pracuje czy jest w stanie czuwania. Po wyłączeniu urządzenia wskazania licznika energii są takie same. Zmieniają się dużo później.

Czujnik otwarcia okna jak bramka jest blisko to od razu wskazuje aktualny poziom, a jak już jest z 2m to reaguje z opozniniem albo nie zmiena wgl stanu w supla.

Jaki może być tu problem?
Jak dla mnie, to problem z zasięgiem. Aby jednak być pewnym najpierw napisz co to za C6 (N4-16, mini, xiao). Poza xiao (z zewnętrzną anteną zasięg tych C6 nie jest powalający. Sytuację może poprawić zamontowanie zewnętrznej anteny. I tak: xiao ma gotowe gniazdo antenowe, do mini łatwo dolutować drucik, a do N4-16 przylutowanie anteny wymaga przecięcia ścieżek i zeszlifowania kawałka solder maski - później można lutować. Było to wszystko kilkukrotnie tutaj opisywane.
Co możesz zrobić, aby upewnić się, że to wina zasięgu? Najprostszą rzecz. Zbliż wszystkie urządzenia do bramki (1-2m) i sprawdź, czy sytuacja uległa poprawie. Możesz też wymienić baterie czy to w termometrze, czy też w czujniku otwarcia drzwi. Chwilowo nie patrz na poziom baterii w aplikacji (nie zawsze to jest wiarygodne). Z doświadczenia natomiast wiem, że 4 m i ściana, dla zwykłego C6 i gniazdka potrafi byc już niezłym wyzwaniem.
Nie można też wykluczyć jakiś zakłóceń w sieci WIFI (choć to mało prawdopodobna przyczyna Twoich kłopotów). Mało kto o tym pamięta, ale Zigbee też pracuje na tych częstotliwościach. Tutaj nie ma prostej rady.
W każdym razie sprawdź co powyżej i daj znać.
Posiadam ESP32 C6 N16. Jeśli chodzi o zwiększenie zasięgu to kojarzę te porady co w jakim ESP należy zrobić.

Odnośnie czujnika temperatury, zmieniłem baterie i już nie ma problemu z wahaniem się temperatur. Natomiast mam inne pytanie dotyczące tego czujnika, jak często wysyła on dane do bramki / jak często bramka wysyła dane do supli? Przytrzymałem czujnik w ręce i po odłożeniu zauważyłem że temperatura w supli spada o kilka dziesiątych stopnia co 10 sekund, kolejnym razem zmiany temperatury były co ok 1-2 min o parę stopni, czujnik cały czas w takiej samej odległości od bramki. Kolejnym razem czujnik tak jakby się zawiesił i nie zmieniają się wskazania temperatury w supli aż do ponownego uruchomienia bramki.

Zauważyłem że po wyciągnięciu bateri z czujnika temperatury a supli nie zmienia się status na rozłączone tylko mam cały czas, że urządzenie połączone i wskazuje cały czas te same wartości z chwili przed wyciągnięciem baterii

Jeśli chodzi o gniazdko to zbliżenie bramki do gniazdka poprawiło stabilność i nie rozłącza się tak jak wcześniej. Natomiast problem z wskazaniami licznika jest taki, że jeśli podłączone urządzenie do gniazdka jest włączone i uruchomię ponownie bramkę to pokazuje jakaś tam moc i natężenie i energia pobrana, jeśli wyłącze urządzenie to w tych wskazaniach sie nic nie zmienia. Jeśli zresetuje bramkę to wtedy wskazania pojawiają się 0 ale po włączeniu urządzenia znowu się nic nie zmienia we wskazaniach i jest 0 jak urządzenie pracuje. Czyli cały czas pokazuje wartości z chwili uruchomienia bramki lub podłączenia gniazdka bez względu na to czy podłączone urządzenie pracuje czy jest wyłączone.

Jak działa czujnik otwarcia? W chwili zmiany stanu wysyła informacje do bramki, czy co jakiś czas wysyła aktualny stan do bramki? Chodziłem w domu z tym czujnikiem i jak oddaliłem się za daleko to wskazania się nie zmieniały i jeśli w supla był odczyt, że czujnik otwarty, a ja poza zasięgiem "zamknąłem go" i zbliżyłem się do bramki to wskazanie się nie zmieniało na aktualne. Dopiero jak "zamknąłem" "otwarłem" to wskazywało aktualny stan.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Bartoni wrote: Sat Mar 15, 2025 9:23 pm Jak działa czujnik otwarcia? .....
Czujniki otwarcia, temperatury i wilgotności, i wiele innych zasilanych bateryjnie, to urządzenia które "usypiają" i "wybudzają" się w chwili zmiany stanu lub po konkretnie określonym czasie (w zależności od urządzenia) i wtedy wysyłają do bramki ten stan. Reasumując - utrata lub pojawienie się ponownie zasięgu (wejście w obszar zasięgu) nie powoduje zmiany stanu urządzenia.
Takie zachowanie tych urządzeń pozwala maksymalnie oszczędzać baterie. Tak to rozumiem. :)
Last edited by RomanG on Sat Mar 15, 2025 10:11 pm, edited 1 time in total.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Dobrze rozumiesz😉
Wystarczy czytać posty, wszystko było opisane.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

lukasz06 wrote: Sat Mar 15, 2025 10:10 pm Dobrze rozumiesz😉
Ja nie pytałem, a starałem się (jak mogłem :) ) wyjaśnić koledze jego wątpliwości.
lukasz06 wrote: Sat Mar 15, 2025 10:10 pm Wystarczy czytać posty, wszystko było opisane.
Też staram się czytać posty - czasem, nawet ze zrozumieniem (tak mi się wydaje ;) ). :)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

mariomar wrote: Sat Mar 15, 2025 6:00 pm
Nie widzę problemów w działaniu i kalibracji czujnika i tym bardziej wpisywaniu go na listę niepolecanych urządzeń. Wszystko pięknie śmiga a pomiar natężenia oświetlenia jest orientacyjny i można samemu sobie skalibrować w ustawieniach czujnika. Podzieliłem wartość przez 1000 i pokazuje porównywalnie z innymi czujnikami "nie zigbee" które posiadam.
[/quote]

U mnie pokazuje pomiar zawyżony i nie reaguje prawidłowo na brak światło tak więc próba kalibracji w cloudzie nic nie da. Jako czujnik ruchu dział idealnie , jeśli by miał działać czujnik natężenia to musiał by być ustawiony na przesyłanie danych co jakiś czas a nie tylko po wykryciu ruchu . Dlatego napisałem że nie polecam bo jeśli ktoś chce mierzyć natężenie światła to najlepiej sprawdza się osobny czujnik który wysyła dane jak wykryje zmiany . Kupiłem to na testy z myślą że to urządzenie 2w1 jeśli zainstaluje w pomieszczeniu to na podstawie wskazań lux można ustawić warunek i wtedy po wykryciu ruchu zapalić światło lub nie .
Bartoni

RomanG wrote: Sat Mar 15, 2025 10:03 pm
Czujniki otwarcia, temperatury i wilgotności, i wiele innych zasilanych bateryjnie, to urządzenia które "usypiają" i "wybudzają" się w chwili zmiany stanu lub po konkretnie określonym czasie (w zależności od urządzenia) i wtedy wysyłają do bramki ten stan. Reasumując - utrata lub pojawienie się ponownie zasięgu (wejście w obszar zasięgu) nie powoduje zmiany stanu urządzenia.
Takie zachowanie tych urządzeń pozwala maksymalnie oszczędzać baterie. Tak to rozumiem. :)
O tym wiedziałem że ogólnie te urządzenia działają w ten sposób, było to zawarte nawet w pytaniu. Mi chodziło konkretnie o czujnik otwarcia, czy wysyła tylko zmiane stanu czy jeszcze co jakiś czas wysyła dodatkowo informacje o stanie. Domyślam się że wysyła tylko zmianę stanu

Co z pozostałymi problemami?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Bartoni wrote: Sun Mar 16, 2025 9:05 am
RomanG wrote: Sat Mar 15, 2025 10:03 pm
O tym wiedziałem że ogólnie te urządzenia działają w ten sposób, było to zawarte nawet w pytaniu. Mi chodziło konkretnie o czujnik otwarcia, czy wysyła tylko zmiane stanu czy jeszcze co jakiś czas wysyła dodatkowo informacje o stanie. Domyślam się że wysyła tylko zmianę stanu

Co z pozostałymi problemami?
Zigbee to nie Supla, niestety. Tutaj (prawie) żadne zasady nie obowiązują w 100%.
W temacie czujników - większość raportuje tylko zmianę stanu bo to pozwala wytrzymać na baterii kilka miesięcy albo i dłużej. Są czujniki, które po utracie połączenia z bramką próbują w regularnych odstępach czasu nawiązać to połączenie ponownie a jak im się uda to aktualizują stan - tak działa, np. PARASOLL IKEA. Wiele innych podejmie próbę połączenia dopiero przy zmianie stanu. Dodałem opcję ustawiania indywidualnego timeoutu dla takich czujników - poczytaj o tym na forum.
Część tych czujników reaguje na polecenie "configure reporting" i wtedy można ustawić sobie, np. maksymalny czas, po którym czujnik musi zaraportować stan, ale pytanie jak to wpłynie na żywotność baterii - zdania w sieci są podzielnie, możemy sobie zrobić takie badanie naukowe i opublikować później artykuł 😉

W temacie gniazdka - wrzuć proszę link do modelu, optymalnie jeszcze Manufacturer id::model id odczytania przez bramkę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Tak troszkę odbiegając od tematu to popełniłem PCB pod moduł ESP32 C6 wroom 01U, który jest z wyjściem pod antenę. występują wersje jego z 8MB pamięci, najpóźniej jutro postaram się wrzucić gerbery na mojego GH żeby ktoś kto byłby chętny mogł sobie taką płytkę zamówić i zmontować bramkę już pod antenę zewnętrzną z większą ilością pamięci. Jak wrzucę to dam tutaj na forum informację.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005

Return to “Bramka ZigBee”