ESP8266 NodeMCU V3 OLED 0.96

Jarcyk

Witam wszystkich forumowiczów.
Pierwszy raz piszę na tym forum chociaż od dłuższego czasu tutaj zaglądam i czytam.

Chciałbym się podzielić informacją i zaoszczędzić czasu na walkę z modułem jak w tytule tj. płytka deweloperska Nodemcu w wbudowanym wyświetlaczem OLED.
XFW-ESP8266_pinout.png
Potrzebowałem paru takich płytek z zintegrowanym OLED do czujników temperatury DS18B20.
Miało być zrobione na szybko, a wyszło jak zawsze.
Po wgraniu SUPLI wszystko zaczęło działać oprócz wyświetlacza OLED, po mimo skonfigurowania sygnałów SDA-D6 i SDL-D5 nie wykrywał na I2C wyświetlacza.

Przeszukałem interneta, fora i wszędzie to samo zdjęcie modułu, od Ali do rodzimych sklepów takie same opisy.

Postanowiłem odkleić wyświetlacz od płytki aby nie uszkodzić tasiemki z sygnałami i zmierzyć miernikiem na które piny ESP są podłączone sygnały SDA/SCL
i Zaskoczenie.

Wyświetlacz OLED podłączony jest po I2C na pinach SDA(D2/GPIO04) i SCL(D1/GPIO05), a nie jak to było w opisie.
OLED_I2C_porty.png
Płytka fajna do szybkich projektów i mogę polecić, ale sklepy które je sprzedają nawet tego nie testują tylko powielają błędy w opisach.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
gozder55

Dziękuję za pomoc, rozwiązało to moje problemy a męczyłem się dobrą godzinę. Pozdrawiam

Return to “Ogólna dyskusja”