Hej,
Może będziecie w stanie dać pomysł jak rozwiązać następujący temat:
Znajomy ma pompę ogrodową sterowaną suplą i to działa ok.
Chcę mu zrobić przycisk do uruchamiania pompy (pompa z supla jest po drugiej stronie, więc musi być bezprzewodowo), więc tu można pójść najprościej i nawet sonoff, przycisk dzwonkowy, klika uruchamia scenę np. włącz pompę na 1h (ona ma wyłącznik ciśnieniowy). Więc jest prosto i będzie działać. Ale chcę dodatkowo (najlepiej w jednym module) zrobić mu też tak, że podłączyć wyzwalanie sceny pod zacisk z Huntera "P", no ale on podaje 24V AC, no i tu mam problem, bo szukam czegoś czym będę mógł to zrobić. Na tą chwilę wymyśliłem tylko dodatkowy przekaźnik 24v AC na 230V AC... Np. Shelly i4 bezpośrednio pod przycisk (włącznik), a dodatkowo przekaźnik z "P" Huntera. Ale to wyjdzie takie druciarstwo.
Dodam, że wszystko chcę dołożyć w obudowie Huntera, bo jest tam miejsce, tylko przycisk będzie na zewnątrz.
Może macie pomysł co zastosować aby to było kompaktowe? Może jest coś co jest zasilane 24V AC i tak samo sterowane 24V AC? Tak by było najlepiej i najbezpieczniej.
Widzę, ze SBW-02 teoretycznie rozwiąże mój problem, ale kosztowo trochę dużo, tym bardziej, że nie potrzebuję przekaźników, bo to ma tylko uruchamiać scenę i być zasilane i wyzwalane 24V AC.
Z góry wielkie dzięki za pomysły.
Uruchamianie pompy sceną na określony czas - 24V AC
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale dajesz zasilanie 230v do pompy i w tym samym czasie ma się otwozyc elektrozawor na 24v ? Jeśli tak to nie rozłączaj 24v a 230v czyli zasilanie do transformatora. Ale to chyba było by za proste żeby o to chodziło.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
wasilek
Nie nie. Pompe zostawmy w spokoju, ona jest z supla i chce jak uruchamiac druga supla ktora bedzie w innym miejscu. Ale tam mam dostep do 24V AC i chce jakies urzadzenie ktore po podaniu 24V AC uruchomi scene, a dodatkowo bedzie moglo uruchamiac scene za pomoca fizycznego przycisku.
Cos jak SBW-02 tylko budzet znacznie miejszy i nie potrzebne sa przekazniki (bo to tylko to sceny i fizycznego przycisku).
Cos jak SBW-02 tylko budzet znacznie miejszy i nie potrzebne sa przekazniki (bo to tylko to sceny i fizycznego przycisku).
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeżeli dla Ciebie shelly jest druciarstwo, a tej samej klasy sprzęt tylko z oryginalnym softem czyli zamel jest za drogo to nie rozumiem czego szukasz. Żadnej płytki deweloperskiej nie ma co podawać w tej sytuacji.
Co jest dla Ciebie druciarstwem i gdzie jest granica budżetu - moze tak będzie łatwiej.
Co jest dla Ciebie druciarstwem i gdzie jest granica budżetu - moze tak będzie łatwiej.
YoMan
Też tak sobie pomyślałem, ale INW-01 działa na DC, a autor w temacie pisze o AC.Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 19, 2025 2:03 am Jeśli dobrze rozumiem autora tematu, to INW-01 powinien tu zadziałać.
P.S.
Robert co Ty nie możesz spać
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
wasilek
Było by ok. Tylko jak potrzebuje AC, nie DC. Ale tak to idealnie to co potrzebuje.Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 19, 2025 2:03 am Jeśli dobrze rozumiem autora tematu, to INW-01 powinien tu zadziałać.
-
wasilek
Shelly jest ok. Druciarstwo to chodzilo, ze bede musial jeszcze dokladac np. przekaznik. Wiec szukam czegos gotowego typu shelly, sonoff itp. ale z wejsciami AC 24V.YoMan wrote: Tue Mar 18, 2025 9:46 pm Jeżeli dla Ciebie shelly jest druciarstwo, a tej samej klasy sprzęt tylko z oryginalnym softem czyli zamel jest za drogo to nie rozumiem czego szukasz. Żadnej płytki deweloperskiej nie ma co podawać w tej sytuacji.