Moduły restartują się (chwilowo) wielokrotnie w ciągu dnia
-
Sebastianogo
Hi. Mam kilka modułów na ESP32 S2 mini. Zauważyłem, że czas pracy i połączenia wskazuje na niedawny restart. Są to bardzo szybkie restarty, nie zauważam, żeby trwały dłużej niż 1-2 sekundy. Nie doświadczam również spadku napięć ani zaniku fazy. Czasami restart następuję, gdy chcę włączyć jeden z przekaźników. Wtedy nie reaguje na akcje z poziomu aplikacji i muszę to drugi raz zrobić. Wtedy też zauważam, że nastąpił szybki restart. Jestem nowym użytkownikiem Supli, czy to jest normalne? Moduły są zasilane 12V i zastosowana jest przetwornica na 5V.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem co to za moduły I nie wiem co to za soft ale jeden z objawów wskazywałby na problem z zasilaniem typu brak mocy
YoMan
-
Sebastianogo
Firmware to GG v25.02.11. Moduły robione na zamówienie. Jeden jest spięty z DHT22 i płytką 2-przekaźnikową. Zasilanie 12V (zasilacz impulsowy), przetwornica na 5V. Wszystko działa ok, ale klikając w (i) obserwuję te przerwy w zasilaniu dość często. Jeśli to brak mocy, to problem z przetwornicą 5V?
-
YoMan
MożliweSebastianogo wrote: Thu Mar 20, 2025 7:02 am Firmware to GG v25.02.11. Moduły robione na zamówienie. Jeden jest spięty z DHT22 i płytką 2-przekaźnikową. Zasilanie 12V (zasilacz impulsowy), przetwornica na 5V. Wszystko działa ok, ale klikając w (i) obserwuję te przerwy w zasilaniu dość często. Jeśli to brak mocy, to problem z przetwornicą 5V?
Może być jeszcze problem z siecią (chociaż sygnał wygląda na stabilny) i wtedy GG resetuje moduł. Kilka rzeczy do zweryfikowania. Możesz testowo zrobić hotspot na telefonie i sprawdzić przez godzinę czy też zrywa i się resetuje.
YoMan
-
Sebastianogo
No właśnie mam jeszcze kilka takich samych modułów luźnych, porobię testy. Jeśli to nieodpowiednia przetwornica, czy rozwiązaniem byłby regulator napięcia? Aktywnych modułów mam łącznie 4 (nie licząc licznika Zamela).YoMan wrote: Thu Mar 20, 2025 8:19 amMożliweSebastianogo wrote: Thu Mar 20, 2025 7:02 am Firmware to GG v25.02.11. Moduły robione na zamówienie. Jeden jest spięty z DHT22 i płytką 2-przekaźnikową. Zasilanie 12V (zasilacz impulsowy), przetwornica na 5V. Wszystko działa ok, ale klikając w (i) obserwuję te przerwy w zasilaniu dość często. Jeśli to brak mocy, to problem z przetwornicą 5V?Trudno wyczytać ze szklanej kuli, że się tak wyrażę. Pytanie jaki tam procesor (czyli jaki ma pobór), sprawdź ile biorą przekaźniki (bo nie pamiętam) i porównaj z mocą przetwornicy.
Może być jeszcze problem z siecią (chociaż sygnał wygląda na stabilny) i wtedy GG resetuje moduł. Kilka rzeczy do zweryfikowania. Możesz testowo zrobić hotspot na telefonie i sprawdzić przez godzinę czy też zrywa i się resetuje.
-
YoMan
Jeśli nieodpowiednia przetwornica to daj odpowiedniąSebastianogo wrote: Thu Mar 20, 2025 8:53 amNo właśnie mam jeszcze kilka takich samych modułów luźnych, porobię testy. Jeśli to nieodpowiednia przetwornica, czy rozwiązaniem byłby regulator napięcia? Aktywnych modułów mam łącznie 4 (nie licząc licznika Zamela).YoMan wrote: Thu Mar 20, 2025 8:19 amMożliweSebastianogo wrote: Thu Mar 20, 2025 7:02 am Firmware to GG v25.02.11. Moduły robione na zamówienie. Jeden jest spięty z DHT22 i płytką 2-przekaźnikową. Zasilanie 12V (zasilacz impulsowy), przetwornica na 5V. Wszystko działa ok, ale klikając w (i) obserwuję te przerwy w zasilaniu dość często. Jeśli to brak mocy, to problem z przetwornicą 5V?Trudno wyczytać ze szklanej kuli, że się tak wyrażę. Pytanie jaki tam procesor (czyli jaki ma pobór), sprawdź ile biorą przekaźniki (bo nie pamiętam) i porównaj z mocą przetwornicy.
Nie wiem jeszcze co tam siedzi w tych modułach. Jeżeli zasilanie robisz na 5v to prawdopodobnie jakiś np. wemos, który ma na pokładzie regulator napięcia. Wtedy od razu lepiej zrzucić napięcie do 3,3v i zasilić poprzez piny napięciem nominalnym dla procesora.
Ale przede wszystkim sprawdź co jest powodem a potem szukaj rozwiązania.
YoMan
-
Sebastianogo
Podłączyłem zasilanie Wemosa przez port USB zasilaczem Mean Well 5V 2.4A. Wciąż się restartuje, losowo, kilka razy dziennie. Czy powodem może być np zbyt duża ilość czujników i przekaźników podłączonych do modułu? Na jednym GPIO mam 10 sond DS, na kolejnym 1 DHT, do tego moduł 4-przekaźnikowy i dwa triggery. Z kolei mam drugi moduł, zasilany przez USB ładowarką telefonu 5V 1.55A, do którego podpięty jest moduł 2-przekaźników i jedna sonda DHT - ten również się restartuje...
-
kurus
Przerobiłem tych wemosow pełno i zdarzają się takie że, się restartuja, jest pełno klonów itp z różnych źródeł, kosztują grosze, wymień na inną i obserwuj aż do skutku ja tak robiłem innej opcji nie ma.
-
Sebastianogo
Chyba tak się to skończy. Zostały mi dwa moduły, które obecnie testuję na stabilność. Jeśli te nie będą się restartować, to przelutuję te wadliwe. Skończyły mi się pomysły co może być nie tak z zasilaniem, logów nie zrobię, bo sam ich nie programowałemkurus wrote: Wed Mar 26, 2025 10:40 am Przerobiłem tych wemosow pełno i zdarzają się takie że, się restartuja, jest pełno klonów itp z różnych źródeł, kosztują grosze, wymień na inną i obserwuj aż do skutku ja tak robiłem innej opcji nie ma.