Trudno mi powiedzieć ponieważ nie testowałem tego z Suplą. Lecę na własnym sofcie w sterowniku ogarniającym zbyt wysokie napięcia w sieci do której mam przypiętą moją instalację PV.
Jarek
Licznik na PZEM 004T 3F
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
U mnie położyłem nowy kabel bezpośrednio do trafo i po "znajomości" zeszli z napięciem na trafo ( zmiana odczepu ) i teraz max to 240 Vrokoshewsky wrote: Thu Mar 20, 2025 10:59 am Trudno mi powiedzieć ponieważ nie testowałem tego z Suplą. Lecę na własnym sofcie w sterowniku ogarniającym zbyt wysokie napięcia w sieci do której mam przypiętą moją instalację PV.
Jarek
-
rokoshewsky
Ja mam wzdluż wioski ponad 800m do trafo zatem odpada możliwość położenia własnego kabla. Ponadto mam przepięcia na jednej fazie do ktorej oprocz mojej instalacji trójfazowej sa podpęte jeszcze instalacje jednofazowe i wygląda na to że sa zapięci do tej samej fazy. Generalnie mam skoki napiecia na tej konkretnej fazie pomiedzy 208V a 260V w porywach. Zgłosiliśmy to z sąsiadami do PGE w zeszlym roku gdy było apogeum tych wahań z powodu słonecznej pogody. PGE odczekało i zainstalowali rejestratory pomiarowe w czasie pochmurnej pogody i wyszlo im że wszytsko jest OK. i tylko sie czepiamy 
Generalnie przez zainstalowaniem mojego układu miałem do 15 wyłączeń falownika i co za tym idzie spore straty w uzysku. Teraz sie uspokoiło. No ale ogolny problem pozostał
Jarek
Generalnie przez zainstalowaniem mojego układu miałem do 15 wyłączeń falownika i co za tym idzie spore straty w uzysku. Teraz sie uspokoiło. No ale ogolny problem pozostał
Jarek
To i tak lepiej, jak u mnie. PGE przynajmniej coś zrobiło (choć to tylko działanie pozorowane). U mnie Tauron nic nie robi. Z dotacji (na fotowoltaikę) skorzystało 3/4 wioski, więc jak przyjdzie słoneczna pogoda, to korzystają tylko ci najbliżej trafo. Reszcie wywala. Co "sprytniejsi" podnieśli sobie na falownikach, ale jak łatwo się domyśleć przy starej instalacji i takiej produkcji to nic nie daje. W bardzo słoneczne dni mało kto oddaje energię do sieci. Mam poustawiane tak, że włącza się grzanie bojlerów i przynajmniej te 1000 litrów bufora w postaci gorącej wody mam. Modernizacja mojej sieci planowana jest na lata 2035-40, więc nie wiem nawet, czy dożyjęrokoshewsky wrote: Fri Mar 21, 2025 7:16 am Ja mam wzdluż wioski ponad 800m do trafo zatem odpada możliwość położenia własnego kabla. Ponadto mam przepięcia na jednej fazie do ktorej oprocz mojej instalacji trójfazowej sa podpęte jeszcze instalacje jednofazowe i wygląda na to że sa zapięci do tej samej fazy. Generalnie mam skoki napiecia na tej konkretnej fazie pomiedzy 208V a 260V w porywach. Zgłosiliśmy to z sąsiadami do PGE w zeszlym roku gdy było apogeum tych wahań z powodu słonecznej pogody. PGE odczekało i zainstalowali rejestratory pomiarowe w czasie pochmurnej pogody i wyszlo im że wszytsko jest OK. i tylko sie czepiamy
Jarek
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
pavel@
Jeżeli chcesz mierzyć produkcję to musisz umieścić przekładniki na obwodzie PV z falownika, ja tak mam i wszystko jest okszagal wrote: Thu Feb 20, 2025 11:16 am Witam
Zbudowałem licznik na 3 x PZEM 004 T 4.0 i na ESP8266 NodeMCU wszystko działa lecz gdy odpaliłem foto to produkcje mi nabija jako pobór. I teraz pytanie czy PZEM 004 T 4.0 sa dwukierunkowe ?
Licznik mam podłączony zaraz za rozłącznikiem w rozdzielni głównej a foto mam troszkę dalej.