Konfiguracja sceny dla włączenia zasilania modułu
-
Sebastianogo
Czy da się napisać scenę, gdzie akcja wyłączająca kanał (przekaźnik) byłaby wykonywana za każdym razem, gdy moduł jest wpięty do zasilania? Czyli np, wyłączam moduł i za chwilę włączam - wtedy miałaby taka akcja się wykonać. Próbowałem z wyrażeniem connected, ale nie do końca to działa. Tzn zadziała to, ale tylko, gdy moduł jest odpięty od zasilania na dłużej. Czy jest jakieś wyrażenie, które można wykorzystać?
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Pytanie na jaki czas wyłącza się moduł?
Chodzi o to aby Supla Sript wykryło brak zasilania, jak przerwa jest szybka to stan może się nie zmienić i dlatego scena się nie wykonuje.
Zwróć uwagę ze jak odłączyć moduł to w aplikacji jeszcze chwile pokazuje ze jest dostępny.
Chodzi o to aby Supla Sript wykryło brak zasilania, jak przerwa jest szybka to stan może się nie zmienić i dlatego scena się nie wykonuje.
Zwróć uwagę ze jak odłączyć moduł to w aplikacji jeszcze chwile pokazuje ze jest dostępny.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Np. Ustawić opcję "zawsze włączony po zaniku zasilania"?Sebastianogo wrote: Fri Mar 21, 2025 1:09 pm Czy da się napisać scenę, gdzie akcja wyłączająca kanał (przekaźnik) byłaby wykonywana za każdym razem, gdy moduł jest wpięty do zasilania? Czyli np, wyłączam moduł i za chwilę włączam - wtedy miałaby taka akcja się wykonać. Próbowałem z wyrażeniem connected, ale nie do końca to działa. Tzn zadziała to, ale tylko, gdy moduł jest odpięty od zasilania na dłużej. Czy jest jakieś wyrażenie, które można wykorzystać?
Nie wiem jaki to ma działać i co chcesz osiagnac w szerszym wymiarze więc strzelam trochę na oślep.
YoMan
-
Sebastianogo
Zawsze włączony po restarcie wiem jak ustawić w konfiguracji modułu. Problem mam taki: moduł z DHT22 jest w anemostacie wywiewnym rekuperacji. Mam napisana scenę w scripts, która włącza przekaźnik gdy wilgotność przekroczy 80% i wyłączy, gdy spadnie poniżej. Steruje to uruchamianiem III biegu rekuperatora. Działa to bardzo dobrze, nie zawiesza się. Ale problem jest w działaniu rekuperatora po zaniku prądu. Gdy tak się dzieje, to jednostka po restarcie od razu włącza III bieg. I jedyna opcja, żeby go zmienić to wymusić włączenie III biegu (np przez przekaźnik modułu supli) i za chwile wyłączyć. Wtedy wraca do normalnrgo trybu. Myślałem, że jest jakieś wyrażenie w scripts, które pozwoli odwołać się do faktu, że moduł właśnie się włączył. Próbowałem z connected i ustawieniem stanu przekaźnika na włączony po restarcie, gdzie w scenie konfigurowałem akcję wyłączenia kanału po wykryciu połaczenia. Niestety, zdarza się tak, że moduł się restartuje jednocześnie nie tracąc połączenia wifi z siecią. Wtedy przekaźnik się włącza, ale akcja oparta o wyłączenie po wykryciu connected nie działa. Wciąż robię troubleshooting tego zjawiska. Dlatego zaczałem szukać wyrażenia zwiazanego z restartem zasilania, które będzie można użyć w wyzwalaczu.YoMan wrote: Fri Mar 21, 2025 11:02 pmSebastianogo wrote: Fri Mar 21, 2025 1:09 pm Czy da się napisać scenę, gdzie akcja wyłączająca kanał (przekaźnik) byłaby wykonywana za każdym razem, gdy moduł jest wpięty do zasilania? Czyli np, wyłączam moduł i za chwilę włączam - wtedy miałaby taka akcja się wykonać. Próbowałem z wyrażeniem connected, ale nie do końca to działa. Tzn zadziała to, ale tylko, gdy moduł jest odpięty od zasilania na dłużej. Czy jest jakieś wyrażenie, które można wykorzystać?
Np. Ustawić opcję "zawsze włączony po zaniku zasilania"?
Nie wiem jaki to ma działać i co chcesz osiagnac w szerszym wymiarze więc strzelam trochę na oślep.
-
YoMan
przekaźnik (nie pamiętam czy tak można z wirtualnym) włączony po zaniku zasilania i scena, która sprawdza cronem co 5 min czy jest załączony. Jeżeli tak to robi włącz-wyłącza 3. bieg oraz wyłącza wirtualny przekaźnik. I do następnego zaniku czeka.
Natomiast trochę dziwne jest to zachowanie. Na pewno nie da sie tego inaczej ustawić w centrali? Ten model tak ma fabrycznie i nie da sie nic z tym zrobić?
Natomiast trochę dziwne jest to zachowanie. Na pewno nie da sie tego inaczej ustawić w centrali? Ten model tak ma fabrycznie i nie da sie nic z tym zrobić?
YoMan
-
Sebastianogo
Ok. Myślałem o czymś takim, ale to chyba raz na 10 minut najczęściej by sprawdzało? Cxy może źle zrozumiałem opis w scripts... Sytuacja z rekuperatorem to bug. Zgłosiłem producentowi i w nowej wersji softu mają to naprawić. Ale kiedy taka wyjdzie - to już zależne od Techa. Dlatego doraźnie chciałem to okiełznać suplą, skoro i tak już ją wykorzystuje do włączania III biegu.YoMan wrote: Sat Mar 22, 2025 8:44 am przekaźnik (nie pamiętam czy tak można z wirtualnym) włączony po zaniku zasilania i scena, która sprawdza cronem co 5 min czy jest załączony. Jeżeli tak to robi włącz-wyłącza 3. bieg oraz wyłącza wirtualny przekaźnik. I do następnego zaniku czeka.
-
YoMan
z tego co pamiętam to co 5min
Ale myśląc głośno .... to powinno zadziałać na zmianę stanu lub nawet na reakcjach. Jeżeli tylko będziesz wyłączał ten wirtualny po dokonaniu procedury włącz-wyłącz. To każdy króciutki reset (nawet bez zarejestrowanego zerwania połączenia) będzie skutkował załączeniem przekaźnika. A wtedy masz już info
Ale myśląc głośno .... to powinno zadziałać na zmianę stanu lub nawet na reakcjach. Jeżeli tylko będziesz wyłączał ten wirtualny po dokonaniu procedury włącz-wyłącz. To każdy króciutki reset (nawet bez zarejestrowanego zerwania połączenia) będzie skutkował załączeniem przekaźnika. A wtedy masz już info
YoMan
-
Sebastianogo
Właśnie zauważyłem, że taki milisekundowy brak zasilania nie rozłączy wifiLector wrote: Fri Mar 21, 2025 10:04 pm Pytanie na jaki czas wyłącza się moduł?
-
Sebastianogo
Spróbuję. Akurat ten moduł ma jeszcze jeden przekaźnik, którego nie wykorzystuję. Ustawie go na załącz po resecie. I zrobię scenę, która po zmianie stanu tego kanału włączy drugi przekaźnik na 5 sekund.YoMan wrote: Sat Mar 22, 2025 9:11 am z tego co pamiętam to co 5min
-
Sebastianogo
Zrobiłem to na wirtualnym przekaźniku. Włącza się po restarcie. Tylko jedyny sposób, żeby scena się wykonała w oparciu o jego stan to tylko użycie czasowego wyzwalacza i tutaj trochę to trwa, zanim scena się wykona (10+ minut). Czy istnieje gdzieś biblioteka wyrażeń, które można wykorzystać pisząc sceny? Wszystkie, których do tej pory używałem to te znalezione na forum, przypadkiem.YoMan wrote: Sat Mar 22, 2025 9:11 am z tego co pamiętam to co 5min