Box nie łaczy się do routera Wifi

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ok, nic szczególnego tu nie widać. Dioda cały czas miga wolno, tak?
Czy resetowałeś router?
Czy próbowałeś zrobić AP na telefonie i połączyć box przez sieć z telefonu?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
am1410

klew wrote: Sun Mar 23, 2025 12:04 pm Ok, nic szczególnego tu nie widać. Dioda cały czas miga wolno, tak?
Czy resetowałeś router?
Czy próbowałeś zrobić AP na telefonie i połączyć box przez sieć z telefonu?
Resetowałem - jakby się polepszyło ale na cloud mam cos takiego (z czym qwa konflikt ???? ):
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
am1410

Taki problem - o co chodzi i co z tym należy zrobić ?
Mamy jakiś help do Supli z tokiem postępowania i opisem błędów ?
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

am1410 wrote: Sun Mar 23, 2025 3:18 pm Taki problem - o co chodzi i co z tym należy zrobić ?
Mamy jakiś help do Supli z tokiem postępowania i opisem błędów ?
Image
Help jest na forum ;). Temat jest opisany w różnych miejscach, ale praktykujemy tutaj pisanie w kółko tego samego :D

Także:
Konflikt kanałów oznacza, że urządzenie rejestruje się podając listę kanałów, która nie jest zgodna z tym, co jest zaspisane na serwerze (z poprzedniej rejestracji/logowania). Tu jest kilka opcji z jakiego powodu to może się wydarzyć.

W Twoim przypadku Cloud mówi, że Box zarejestrował się i nie było na nim tego kanału, którego zdjęcie wkleiłeś. Osobiście obstawiam, że zrobiłeś Boxowi reset do fabryki i on skasował wszystkie sparowane urządzenia. Wcześniej Tobie pisałem, że tak się dzieje przy resecie do ustawień fabrycznych i że wtedy należy usunąć Boxa z Clouda.
Po tej operacji on zarejestruje się ponownie i będzie trzeba sparować ponownie urządzenia z Boxem (każde z nich trzeba najpierw zresetować do fabryki, bo nie połączą się ponownie do Boxa, z którym były już sparowane).

Ten sam komunikat powinieneś mieć przy wszystkich kanałach widocznych na Boxie. Jeśli jest inaczej, to nie usuwaj jeszcze Boxa z Clouda, tylko wrzuć screen gdzie widać wszystkie kanały z Boxa w Cloud oraz screeny tego co widać w delatach każdego skonfliktowanego kanału.
am1410

Wywaliłem ten kanał i pisze że się połączył. Teraz trzeba znowu sparować zawór ?
Nie da się w tym programie zarządzać kanałami - przypisywać, zmieniać wartości itp ?
Chodzi mi o help do tego programu zarządzającego w cloudz-ie, żeby było opisane co to jest kanał (komunikacyjny, pojedyncze urządzenie czy grupa urządzeń itp) Jako laik - chcę zrozumieć jak to działa a nie jestem automatykiem.

Wytłumacz mi jeszcze - status boxa - połączony a czemu nie pinguje z kompa do serwera ?

Pinging svr131.supla.org [49.13.147.177] with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 49.13.147.177:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),
klew

Przecież już pisałem, że serwery Supli mają wyłączonego pinga.

Nie ma żadnego poradnika/instrukcji. Tzn czasem ktoś coś napisał, albo na YT wrzucił, ale żadnego oficjalnego nie ma.

Kanał reprezentuje jakąś funkcję na urządzeniu. Można nim sterować i go konfigurować z poziomu Clouda
am1410

klew wrote: Sun Mar 23, 2025 4:25 pm Przecież już pisałem, że serwery Supli mają wyłączonego pinga.

Nie ma żadnego poradnika/instrukcji. Tzn czasem ktoś coś napisał, albo na YT wrzucił, ale żadnego oficjalnego nie ma.

Kanał reprezentuje jakąś funkcję na urządzeniu. Można nim sterować i go konfigurować z poziomu Clouda
Sorry - widocznie nie doczytałem.
Wielkie dzięki za pomoc !

PS. Skoro nie ma dokumentacji to nie wiem dlaczego producenci sprzętu z tego korzystają - ja bym nie korzystał bo to poruszanie się po ciemku....
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Sun Mar 23, 2025 4:25 pm Przecież już pisałem, że serwery Supli mają wyłączonego pinga.

Nie, żebym się czepiał, czy coś, ale ja tutaj widziałem coś innego ;-)
klew wrote: Sun Mar 23, 2025 11:01 am
am1410 wrote: Sun Mar 23, 2025 11:00 am
klew wrote: Sun Mar 23, 2025 10:53 am Jak teraz miga dioda Supli?
Daj mu kilka minut od startu, następnie przełącz w tryb konfiguracyjny i wejdź na 192... i zrób zdjęcie ekranu
Coś blokuje ten serwer:

Pinging svr131.supla.org [49.13.147.177] with 32 bytes of data:
Request timed out.
Serwery Supli mają włączonego Pinga.

Wrzuć proszę ten screen o który prosiłem
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
am1410

No fakt - ale chyba maja jednak wyłączonego, nie wiem po co.... ?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

am1410 wrote: Sun Mar 23, 2025 5:47 pm No fakt - ale chyba maja jednak wyłączonego, nie wiem po co.... ?
Mają wyłączonego i wiem dlaczego. Tak tylko zwróciłem uwagę, bo mogło to kogoś zdezorientować ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “AURATON Box”