Problem z powiadomieniami

mc.sg

Witam,

Pierwszy zakup sprzętu ... chociaż ze sterowników rolet ZAMEL'A korzystam od 2012 roku. Wszystko działa ja należy.
Chciałem wykorzystać wejścia jako monitorowanie załączenia przekaźników sterujących, które są odseparowane od odbiorów i odpowiadają za załączenie 4 regulatorów sterowania pieca CO + dodatkowo posiadać możliwość porównania tych załączeń z temperaturami w pomieszczeniach. To da mi możliwość wyłapywania nietypowych zachowań układu sterowania.
Po pierwsze popełniłem błąd przyjmując, że wyjścia będą dostępne na wykresach. Już wiem, że nie ma takiej opcji. Sprawdzę INW-01.
Mam moduł więc chciałem z niego wycisnąć co się da. Ustawiłem wszystkie wejścia jako bistabilne + dodałem powiadomienia na załączenie i wyłączenie. Problem: Dostaję powiadomienie z takim samym czasem załączenia i wyłączenia. Próbowałem zmienić opcję czasu przytrzymania, licząc że to może wspólny parametr dla wykrycia stanu wysokiego. Bez zmian.
Czy ktoś miał podobne problemy? Czy do wysłania powiadomienia moduł sprawdza stan co określony czas i ściąga bufor zdarzeń? Czy reaguje bezpośrednio na zdarzenia. Czy można wyciągnąć ze strony www archiwum powiadomień, załączeń, wyłączeń?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pytasz o rnw czy inw?
Narysuj schemat podłączenia
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mc.sg

Dziękuję. Moduł RNW. Jutro coś narysuje. Generalnie L i N to ten sam obwód. L na wejście modułu biorę z cewki A1 przekaźnika. Przekaźnik jest wysterowany przez ten sam L przechodzący przez styk bezpotencjałowy odbiornika regulatora. Odbiorniki regulatorów też są zasilane z tych samych potencjałów zasilających. Tak było najszybciej, nie chciałem podmieniać przekaźników na 2P. To wygląda tak jakby moduł zauważył drganie styku przy załączeniu, ale dlaczego nie posłał kolejnego powiadomienia jak przekaźnik złapał. A na pewno był załączony kilka minut. Sprawdziłem.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

mc.sg wrote: Sun Mar 23, 2025 8:30 pm Dziękuję. Moduł RNW. Jutro coś narysuje. Generalnie L i N to ten sam obwód. L na wejście modułu biorę z cewki A1 przekaźnika. Przekaźnik jest wysterowany przez ten sam L przechodzący przez styk bezpotencjałowy odbiornika regulatora. Odbiorniki regulatorów też są zasilane z tych samych potencjałów zasilających. Tak było najszybciej, nie chciałem podmieniać przekaźników na 2P. To wygląda tak jakby moduł zauważył drganie styku przy załączeniu, ale dlaczego nie posłał kolejnego powiadomienia jak przekaźnik złapał. A na pewno był załączony kilka minut. Sprawdziłem.
Z doświadczenia wiem, że styczniki generują bardzo duże zakłócenia podczas włączania cewki. Załóż na styki cewki stycznika kondensator 100nF/275V. To powinno rozwiązać problem.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Z Twojego opisu wynika, że wejścia RNW masz podłączone do cewek przekaźników sterujących dalej jakimiś obwodami - jakieś zakłócenia są jak najbardziej możliwe.
Ale ...RNW jest sterowany zarówno sygnałem "L" jak i "N", a więc po wyłączeniu "L" poprzez rezystancję cewki na wejście tego RNW "przychodzi" "N" i wysterowuje RNW.
Nie wiem, jak masz to połączone, więc tylko gdybamy i dlatego - jak pisał Krzysztof - przydałby się jakiś schemat.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

RomanG wrote: Mon Mar 24, 2025 6:37 am Z Twojego opisu wynika, że wejścia RNW masz podłączone do cewek przekaźników sterujących dalej jakimiś obwodami - jakieś zakłócenia są jak najbardziej możliwe.
Ale ...RNW jest sterowany zarówno sygnałem "L" jak i "N", a więc po wyłączeniu "L" poprzez rezystancję cewki na wejście tego RNW "przychodzi" "N" i wysterowuje RNW.
Nie wiem, jak masz to połączone, więc tylko gdybamy i dlatego - jak pisał Krzysztof - przydałby się jakiś schemat.
Potwierdzam że jeśli jest tak podłączone to będzie się tak dziać, lepiej wykorzystać styk NO stycznika i odseparować RNW od cewki.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
mc.sg

Przesyłam schemat
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mc.sg

Założę kondensatory i zobaczymy. To temat ogólny, ale zapytam tutaj ... który moduł da mi możliwość wyciągnięcia z historii (np. logów) czasów załączeń sterowań. INW-01 też podobno nie ma wykresów, ale czy loguje coś więcej niż RNW-01. Trochę więcej poczytałem forum i widzę nie jestem pierwszą osobą, która myśli o takiej funkcjonalności.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Tutaj faktycznie jak kolega napisał, że przy takim podłączeniu po odłączeniu L na wejściu RNW-01 pojawi się poprzez cewkę stycznika N i wyzwoli wejście. Jak zostało wspomniane musisz wykorzystać wolne styki stycznika jeżeli takie są. Może pomocnicze?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
mc.sg

OK. Czyli kondensatory odpadają, nie pomogą. A jak z funkcjonalnością RNW-01 i INW-01, który da więcej informacji o czasach załączeń.

Return to “ZAMEL RNW-01”