Podłączenie DTM MOVATIC

neon

Dzień dobry,
mógłby ktoś mi prosto rozpisać najlepszy, najbardziej optymalny sposób podłączenia Zamel SBW-02 do napędu DTM MOVATIC do bramy przesuwnej?

Schemat zacisków sterownika napędu:
Image

Z góry dziękuję
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli masz zamontowane i podłączone wyłączniki krańcowe (zaciski LSO, COM i LSC), to sprawdź, czy zacisk COM posiada ten sam potencjał co zacisk GND ze złącza zasilania akcesoriów. Jeśli tak jest, to możesz spróbować (na własną odpowiedzialność) wykonać połączenia oznaczone pomarańczowym kolorem. Przy takim połączeniu musisz sprawdzić, czy nie wprowadza to zakłóceń w prawidłowym funkcjonowaniu bramy. Jeśli będą zakłócenia lub stan bramy nie będzie pokazywany prawidłowo, to należy zamontować dodatkowe kontaktrony (kontaktron).

Na poniższym schemacie pokazałem podłączenie otwierania bramy i wykorzystaniu drugiego kanału SBW-02 do otwierania bramy częściowo (w funkcji furtki). Jeśli nie korzystasz z funkcji furtki, to nie podłączaj nic do zacisków 21 i 24 w SBW-02.
DTM-MOVATIC.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 24, 2025 8:30 pm Jeśli masz zamontowane i podłączone wyłączniki krańcowe (zaciski LSO, COM i LSC), to sprawdź, czy zacisk COM posiada ten sam potencjał co zacisk GND ze złącza zasilania akcesoriów. Jeśli tak jest, to możesz spróbować (na własną odpowiedzialność) wykonać połączenia oznaczone pomarańczowym kolorem. Przy takim połączeniu musisz sprawdzić, czy nie wprowadza to zakłóceń w prawidłowym funkcjonowaniu bramy. Jeśli będą zakłócenia lub stan bramy nie będzie pokazywany prawidłowo, to należy zamontować dodatkowe kontaktrony (kontaktron).

Na poniższym schemacie pokazałem podłączenie otwierania bramy i wykorzystaniu drugiego kanału SBW-02 do otwierania bramy częściowo (w funkcji furtki). Jeśli nie korzystasz z funkcji furtki, to nie podłączaj nic do zacisków 21 i 24 w SBW-02.

DTM-MOVATIC.jpg
Czemu sugerujesz zabawę z krancowkami jak są wyjścia info mówiące o stanie bramy ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

O rzesz w mordę...

Przepraszam, nie zauważyłem wyjść pokazujących stan bramy :oops: . Później wrzucę prawidłowy schemat.

EDIT:
Czytam w instrukcji (https://dtm.pl/wp-content/uploads/2024/ ... _v1.07.pdf), że są to wyjścia typu OC (otwarty kolektor). I nie bardzo jestem pewien, że bezpośrednie (bez przekaźników) podłączenie tych wyjść do SBW-02 zadziała. Należałoby to sprawdzić.

@Mirosław F., proszę o weryfikację, czy to ma prawo zadziałać przy bezpośrednim podłączeniu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
neon

Można liczyć na jakąś aktualizację? 🙂

Zakładając, że bezpośrednie (bez przekaźników) podłączenie tych wyjść do SBW-02 zadziała, jakby wyglądało podłączenie z SBW-02 z informacją o pośrednim otwarciu? Widzę, że SBW-02 ma "czujnik otwarcia pośredniego", a w napędzie jest wyjście informacyjne "w ruchu".

Return to “ZAMEL SBW-02”