Panowie mam pytanie, mam na esp32s2 zrobiony licznik impulsów do licznika wody. Wszystko działa od pewnie 2 lat.
Chciałbym dodać do niego jeszcze pomiar analogowy, do czujnika ciśnienia. Nie wiem czy da się to w jakiś sposób zrobić żeby nie stracić obecnej historii.
Zrobiłem próbę na innym esp robiąc aktualizację softu o kanał analogowy ale niestety konflikt kanałów
Może jest jakiś inny sposób aby to zrobić i nie dodawać kolejnego esp.
Soft z gui generic
Rozbudowa licznika Impulsów
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
No tylko w taki sposób Przemkowi zabieram cenny czas. Myślałem że może da się jakoś tego uniknąć.cinas wrote: Wed Mar 26, 2025 11:14 am Ja u siebie zrobiłem drugi ESP przepisałem ilość impulsów do esp i poprosiłem @pzygmunt o przeniesienie historii pomiędzy kanałami
https://pietras-81.aqi.eco/
-
malarz
- Been thanked: 2 times
To zależy od kolejności dodawania kanałów. W GG jest ustalona kolejność w kodzie. Dodanie kolejnego w kompilacji może spowodować wstawienie ich przed te wcześniej używane i masz konflikt, który opisałeś.
Musiałbyś mieć indywidualnie skompilowany GG ze zmienioną kolejnością modułów (najpierw te które masz, a później te nowe).
Musiałbyś mieć indywidualnie skompilowany GG ze zmienioną kolejnością modułów (najpierw te które masz, a później te nowe).
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Pietras81
Ja ma tylko jeden kanał - licznik impulsów ale widocznie jak dodaje Analogowy to niestety kolejność jest zła.malarz wrote: Wed Mar 26, 2025 12:40 pm To zależy od kolejności dodawania kanałów. W GG jest ustalona kolejność w kodzie. Dodanie kolejnego w kompilacji może spowodować wstawienie ich przed te wcześniej używane i masz konflikt, który opisałeś.
Ja u siebie kiedyś miałem taki konflikt na gniazdku sp111.
Doszedł po aktualizacji kanał AT do przycisku, którego i tak nie używam. Cloud pokazał mi gdzie jest konflikt. Zmieniłem więc w tabeli na bazie kolejność kanałów na taką jaką obecnie prezentuje urządzenie. Tylko, że ja mam serwer w domu. Jak korzystasz z publicznego to Przemek jest jedyną osobą, która Ci może w tym pomóc.
Ogólnie znając ID urządzenia i kanałów to jest to temat na 2-3min, a dla szpeca jak Przemk to pewnie 30s
Doszedł po aktualizacji kanał AT do przycisku, którego i tak nie używam. Cloud pokazał mi gdzie jest konflikt. Zmieniłem więc w tabeli na bazie kolejność kanałów na taką jaką obecnie prezentuje urządzenie. Tylko, że ja mam serwer w domu. Jak korzystasz z publicznego to Przemek jest jedyną osobą, która Ci może w tym pomóc.
Ogólnie znając ID urządzenia i kanałów to jest to temat na 2-3min, a dla szpeca jak Przemk to pewnie 30s
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Chyba wystarczy wskazać jakiś wysoki numer dla tego problematycznego kanału w kodzie bez zmian kolejnościmalarz wrote: Wed Mar 26, 2025 12:40 pm To zależy od kolejności dodawania kanałów. W GG jest ustalona kolejność w kodzie. Dodanie kolejnego w kompilacji może spowodować wstawienie ich przed te wcześniej używane i masz konflikt, który opisałeś.
YoMan
-
Pietras81
Tylko problem jest taki że ja gui po prostu wgrywam z www nie potrafię zrobić tego z poziomu Arduino. Może jesteś w stanie wygenerować mi taki soft w formie binarni chętnie sprawdzę. ESP32s2 licznik impulsów plus odczyt z kanału analogowego.YoMan wrote: Sat Mar 29, 2025 8:04 amChyba wystarczy wskazać jakiś wysoki numer dla tego problematycznego kanału w kodzie bez zmian kolejnościmalarz wrote: Wed Mar 26, 2025 12:40 pm To zależy od kolejności dodawania kanałów. W GG jest ustalona kolejność w kodzie. Dodanie kolejnego w kompilacji może spowodować wstawienie ich przed te wcześniej używane i masz konflikt, który opisałeś.
-
Zoltan
Witam
posiadam taki podlicznik ADELID L3F.2K+R z wyjściem impulsowym. Podłączyłem pod sonoff i podciągnąłem Vcc + rezystorem 4,7k [Ohm] ( tak mam w liczniku od wody i tam działa super) natomiast w tym przypadku NIE
- jest jakieś rozwiązanie ? obecnie działa tak że 12 imp to 1 [KWh] co daje ~ 88 [W] na imp. Bardzo Proszę o pomoc.
posiadam taki podlicznik ADELID L3F.2K+R z wyjściem impulsowym. Podłączyłem pod sonoff i podciągnąłem Vcc + rezystorem 4,7k [Ohm] ( tak mam w liczniku od wody i tam działa super) natomiast w tym przypadku NIE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Poszukaj informacji na jakim napięciu pracuje to wyjście impulsowe. Ja mam podobne liczniki od Zamela i one pracują na 12-27 V na wyjściu impulsowym.Zoltan wrote: Tue Apr 08, 2025 11:53 am Witam
posiadam taki podlicznik ADELID L3F.2K+R z wyjściem impulsowym. Podłączyłem pod sonoff i podciągnąłem Vcc + rezystorem 4,7k [Ohm] ( tak mam w liczniku od wody i tam działa super) natomiast w tym przypadku NIE- jest jakieś rozwiązanie ? obecnie działa tak że 12 imp to 1 [KWh] co daje ~ 88 [W] na imp. Bardzo Proszę o pomoc.
Najlepsze suple dla Twojego domu