Sterowanie z RNW 01

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

mateusz16 wrote: Tue Mar 25, 2025 10:20 pm Zostałbym przy srw-01 tylko jak zrobić żeby centralny działał bez internetu? Wgl lokalne sterowanie każdą roletą będzie działało bez internetu z przycisku?
Roman Ci wyżej odpowiedział. Jakimś rozwiązaniem jest też własny serwer Supli. Nie wiem, jak często zdarza Ci się brak internetu, ale właśnie od tej częstotliwości uzależniałbym "stawianie" własnego serwera.
Jeśli interesują Cię osobiste doświadczenia użytkowników, to ze swojej strony mogę Ci napisać, że osobiście zrezygnowałem z prywatnego serwera na rzecz publicznego. W zeszłym roku internetu nie miałem dwa razy (po kilka godzin). Raz postawiłem hotspot na telefonie, a raz zauważyłem po fakcie ;-) (nie było mnie w domu). Przemyśl sprawę i zdecyduj. Są tu koledzy, którzy pomogą Ci postawić swój serwer, a nawet zajmują się sprzedażą gotowych rozwiązań (serwer+skonfigurowany soft - patrz w ogłoszeniach).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
malarz
Been thanked: 2 times

W miejsce centralnego przycisku możesz tać RNW albo można też dodać SRW (wtedy centralny też pojawi się w aplikacji), ale jak piszą inni w obu przypadkach będzie działał tylko z internetem. I dwie żyły między puszkami możesz wykorzystać na coś innego.

Można też spróbować przerobić łączniki schodowe na "schodowe monostabilne" (chybna nikt takich nie robi/sprzedaje) i tak je podłączyć, że jak nikt ich nie naciska to połączą sygnał naciśnięcia z przycisku centralnego. W miejscu centralnego wystarczą zwykłe monostabilne. Wtedy wykorzystasz wszystkie żyły, nie potrzebujesz sterownika pod ten przycisk (ale możesz go podłączyć (wtedy SRW) aby mieć "urządzenie" w aplikacji)

Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem powyżej, bo to gdybanie teoretyczne.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Idąc "za myślą" malarza ( ;) ) można do "puszki centralnego sterowania" zainstalować standardowy łącznik roletowy - monostabilny - który poda napięcie równolegle na jeden z zabudowanych w domu sterowników SRW (sterowanie). Należy jednak pamiętać, że przy takim podłączeniu jest możliwość podania napięcia na oba kierunki jednocześnie (przez innego domownika na drugim łączniku). Wydaje mi się, że dzisiejsze napędy powinny to przyjąć, ale tu należałoby się upewnić, czy konkretny napęd to przyjmie. Moje napędy w tym przypadku zresetują się.
Natomiast jest pewne "ale", w związku z instalacją pytającego. Piszesz, że zasilisz napędy rolet z instalacji oświetlenia i w związku z tym należałoby wiedzieć, jaki jest przekrój przewodów do rolet. Ile tych rolet będzie w tym konkretnym obwodziei, jak długi ten obwód będzie, a także jaka jest wartość zabezpieczenia tego obwodu oświetleniowego. Myślę, że tutaj należałoby zasięgnąć porady fachowca.
Przy źle dobranych parametrach takiej instalacji możesz spalić nawet chałupę.
Nie piszę tego, żeby straszyć (bo nie znam Twojej instalacji), ale żebyś świadomie wybrał najlepsze rozwiązanie.
malarz

RomanG wrote: Wed Mar 26, 2025 2:36 pm Idąc "za myślą" malarza ( ;) ) można do "puszki centralnego sterowania" zainstalować standardowy łącznik roletowy - monostabilny - który poda napięcie równolegle na jeden z zabudowanych w domu sterowników SRW (sterowanie). Należy jednak pamiętać, że przy takim podłączeniu jest możliwość podania napięcia na oba kierunki jednocześnie (przez innego domownika na drugim łączniku). Wydaje mi się, że dzisiejsze napędy powinny to przyjąć, ale tu należałoby się upewnić, czy konkretny napęd to przyjmie. Moje napędy w tym przypadku zresetują się.
Wtedy wadą jest to, że w aplikacji nie zmieni się stan - zamknięcie/ otwarcie zostanie wykonane poza sterownikami, więc one będą myśały, że nic się nie zmieniło. No i oczywiście może być napięcie na obydwu napędach.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

👍😀
Miałem na myśli podłączenie równoległe dwóch łączników roletowych, a więc podanie napięcia do wysterowania SRW ( a nie prosto do napędu ). Nigdy nie próbowałem wysterować SRW w obu kierunkach, ale gdzieś tu była mowa o tym, że nic nie powinno się stać.
Faktycznie w pewnym momencie "pominąłem" istnienie SRW i myślami "byłem już na samym napędzie" - stąd moje wątpliwości o jednoczesnym podaniu napięcia na oba kierunki. :lol:
Reszta się zgadza i stan będzie prawidłowo pokazywany.
👍👍 @malarz! Dobrze, że czuwasz. ;)
mateusz16

Doszły sterowniki. Podłączyłem w kotłowni i działa z przełącznika i aplikacji. Wpisałem ile sekund zamyka i otwiera itd.
Teraz próbuje podłączyć przycisk centralny ze sterownikiem srw-01 i coś źle robię. Możecie mi powiedzieć jak to podłączyć?
W wiatrołapie mam przewód 5 żyłowy idący z kotłowni.
Zamieszczam zdjęcie jak podłączyłem w kotłowni.
Czy te przewody czarny i szary co mi zostały z przewodu 5 żyłowego muszę też gdzieś podłączyć i wtedy wykorzystać je przy sterowniku lub przełączniku centralnym?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz

Tworzysz grupę kanałów z wszystkimi SRW poza centralnym i dla SRW przy centralnym ustawiasz wyzwalacze akcji z akcją właśnie na tej grupie kanałów. Ja mam tylko jeden SRW, więc ten opis jest raczej czysto teoretyczny, ale powinien działać :D.
mateusz16

malarz wrote: Wed Mar 26, 2025 9:45 pm Tworzysz grupę kanałów z wszystkimi SRW poza centralnym i dla SRW przy centralnym ustawiasz wyzwalacze akcji z akcją właśnie na tej grupie kanałów. Ja mam tylko jeden SRW, więc ten opis jest raczej czysto teoretyczny, ale powinien działać :D.
Tylko jak podłączyć przycisk centralny ze sterownikiem, nawet centralny przycisk fizycznie nie zamyka mi rolet.

Podłączyłem następna roletę w kuchni i też działa z przycisku i apki.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mateusz16 wrote: Wed Mar 26, 2025 10:00 pm Tylko jak podłączyć przycisk centralny ze sterownikiem, nawet centralny przycisk fizycznie nie zamyka mi rolet.

Ogólnie do każdego SRW podłączasz roletę i przyciski sterujące tą roletą "lokalne".

Przycisk centrlany podłączasz tylko do RNW. Do RNW dajesz też zwykłe zasilanie L+N.

Resztę konfigurujesz w Cloud.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz

klew wrote: Wed Mar 26, 2025 10:15 pm
mateusz16 wrote: Wed Mar 26, 2025 10:00 pm Tylko jak podłączyć przycisk centralny ze sterownikiem, nawet centralny przycisk fizycznie nie zamyka mi rolet.

Ogólnie do każdego SRW podłączasz roletę i przyciski sterujące tą roletą "lokalne".

Przycisk centrlany podłączasz tylko do RNW. Do RNW dajesz też zwykłe zasilanie L+N.

Resztę konfigurujesz w Cloud.
Centralny też ma SRW (a nie RNW) bp taki mateusz zamówił, ale reszta się zgadza. To co pisałem poprzednio robisz na https://cloud.supla.org jak napisał klew

Return to “ZAMEL RNW-01”