Pomoc w podłączeniu mSRW-01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Stratos37! wrote: Fri Mar 28, 2025 2:11 pm Czy sterownik LoraTap SC500W faktycznie jest zamiennikiem sterownika Supla srw-01, ewentualnie na czym polega różnica, oczywiście oprócz ceny.
Zależy co rozumiesz przez "zamiennik".

mSRW-01 i SRW-01 to sterowniki produkowane przez firmę Zamel, które są oficjlanie wspieranym produktem z Suplą na pokładzie.

LoraTap nie współpracuje z Suplą. Jeśli ktoś proponuje LoraTap z Suplą, to znaczy, że ktoś usunął z niego orginalne oprogramowanie i wgrał na niego oproramowanie Supli, przez co urządzenie może działać z Suplą.
Nie ma "orginalnych sterowaników LoraTap z Suplą".

Ogólnie jeśli lubisz Suplę, podoba Ci się ten projekt i chciałbyś go wspierać, to zachęcam do kupna orginalnych sterowników, a nie "garażowych przeróbek".
Zamel oferuje najlepszy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny - jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, aby jakakolwiek awaria urządzenia została zignorowana przez Zamela.
Kupując orginalne produkty, wspierasz projekt i dorzucasz się do jego rozwoju i utrzymania.

Kupując przeróbki możesz conajwyżej liczyć na to, że sprzedawca Cię nie wystawi. Nie masz pewności czy kupowane urządzenie jest bezpieczne, ani czy posiada odpowiednie deklaracje/certyfikaty. Finansowo wspierasz producenta danego urządzenia i nie dorzucasz się do dalszego rozwoju Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Stratos37!

Dziękuję, tak zapytałem, oczywiście kupię sobie oryg.
prze_cinek
Been thanked: 2 times

Myślę, że mogę podzielić się też swoimi doświadczeniami. mSRW to moduł dopracowany - sam posiadam ich 6 i nigdy nie było z nimi żadnego problemu, za to do 1 rolety skusiłem się na moduł osuplowany (oparty na klonie Shelly) i tam jednak kultura pracy była dużo niższa - brak automatycznej kalibracji, brak odwróconego sterowania, słabsze wykonanie zacisków. Osobiście uważam, że do zastosowań typu rolety, bramy, sterowanie ogrzewaniem (a zwłaszcza kotłami) to lepiej brać sprzęt, który posiada wszelkie certyfikaty niż ryzykować uszkodzeniem co by nie patrzeć ważnych sprzętów. Przy mSRW widać też, że ktoś pomyślał co taki szary kowalski napotka po otwarciu przycisku rolety (mała puszka, brak miejsca na kostkę na N).
Oczywiście nie jestem też taki święty bo korzystam z osuplowanych sonofów mini do światła (głównie ze względu na ich mały format i możliwość pełnego sterowania przycisku z devica - brak przewodu L do przycisku). Nie korzystałem jeszcze ze sterowników Auratona - ale od wczoraj mam Boxa więc kto wie - może jeszcze ostatnia roleta, której nie mam będzie na nim.
Stratos37!

Srw-01 - jak sprawdzić oprogramowanie sterownika, ewentualnie zaktualizować?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

viewtopic.php?t=6212
Wersję sprawdzisz na cloud.supla.org. Informacja o dostępnych aktualizacjach tutaj: https://updates.supla.org.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Stratos37!

Ok, a jak to zrobić, bo zaczynam wchodzić w temat.
pzygmunt

Najpierw sprawdź na cloud.supla.org jaką masz wersję przy tych sterownikach.
Stratos37!

Ok
Stratos37!

Witam, nie mogę się połączyć ze steronikiem srw-01 przez iod, może ktoś podpowie, po kolei, co i jak?
pzygmunt

Doprecyzuj "nie mogę się połączyć"

Return to “ZAMEL mSRW-01”