Harmonogram a rzeczywiste przyciski do sterowania.

Sterownik rolet
SQT

Witajcie.
Wahałem się czy napisać taki temat. Mianowicie chodzi że mam ustawiony scenariusz dla rolety w taki sposób że na 30 minut przed zachodem słońca roleta opuszcza się 50%, następnie o zachodzie na 100%. Czasami jednak potrzebuję zasłonić ją wcześniej na 100% (albo prawie 100%). Jednak gdy przychodzi ustawiony czas (30 minut przed zachodem) roleta podnosi się na zaprogramowane 50%. Czy dobrze rozumiem, że tak musi być czy po prostu muszę zmodyfikować harmonogram?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

SQT wrote: Sun Mar 30, 2025 3:37 pm Witajcie.
Wahałem się czy napisać taki temat. Mianowicie chodzi że mam ustawiony scenariusz dla rolety w taki sposób że na 30 minut przed zachodem słońca roleta opuszcza się 50%, następnie o zachodzie na 100%. Czasami jednak potrzebuję zasłonić ją wcześniej na 100% (albo prawie 100%). Jednak gdy przychodzi ustawiony czas (30 minut przed zachodem) roleta podnosi się na zaprogramowane 50%. Czy dobrze rozumiem, że tak musi być czy po prostu muszę zmodyfikować harmonogram?
Aktualnie możesz zmienić ten harmonogram, aby zamykał roletę o 50% i potem drugie tyle.
Nie będzie to dokładnie to czego szukasz, ale przynajemniej nie będzie otwierać rolet :)

W harmonogramie wpisz "+50"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
SQT

Czy to +50 to jest 50% od ostatniej pozycji w jakiej została roleta czy liczy się od górnej pozycji całkiem otwartej?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

SQT wrote: Sun Mar 30, 2025 7:44 pm Czy to +50 to jest 50% od ostatniej pozycji w jakiej została roleta czy liczy się od górnej pozycji całkiem otwartej?
Od ostatniej
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Idzie to obejść ale będzie to od Ciebie wymagało trochę pracy.
Musisz utworzyć scenę która wyłącza i wyłącza harmonogram
Musiałbyś potem ustawić reakcje że jeśli roleta osiągnie wartość >= 50% np trochę przed ale też trochę po tych 30 minutach to reakcja włączasz scenę która wyłącza harmonogram. Potem np o 20 włączasz scenę która ponownie włącza ten harmonogram tak aby gdzieś on tam zadziałał następnego dnia.... Mam nadzieję że jako tako nakreśliłem Tobie sytuacje

W sumie można dać reakcje że jak pozycja < 50% to włącz reakcje odnośnie najazdu na pozycję to rano jak podniesiesz z automatu załączy ponownie ten harmonogram
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “ZAMEL SRW-01”