To czego używasz ? Mam na myśli narzędzie bo domyślam się że kompilujesz pod esp idfklew wrote: Mon Mar 31, 2025 8:57 pmU mnie pełny build od 0 robi się jakieś 26 s[email protected] wrote: Mon Mar 31, 2025 6:59 pm Ja nie mam nerwów do czegoś takiego po 5 minutach kompilacji ...
Ale nie w Arduino
Własne kompilacje i ich błędy
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kompilacja z reguły w gołym esp-idf. Budowanie jest oparte o cmake i make lub ninja.[email protected] wrote: Tue Apr 01, 2025 4:34 am To czego używasz ? Mam na myśli narzędzie bo domyślam się że kompilujesz pod esp idf
Do tego działa normalnie i poprawnie budowanie w oparciu o zmienione pliki, więc jak zmieniam jeden plik, to z reguły wystarczy skompilować jeden plik, a nie 1000 plików od nowa ;P.
Jak zaczynałem się Suplą bawić, to pracowałem na laptopie na Windows i tam kompilacja trwałą wieki (kilkanaście minut - z tego co pamiętam).
Potem przesiadłem się na Linuxa i na tym samym laptopie, czas kompilacji spadł gdzieś do 1-2 min na starym Arduino IDE.
Przeniesienie się na coś normalnego do budowania (make, ninja, czy też pewnie PIO itp) pozwala na uruchamiania kompilacji na wielu wątkach jednocześnie, co jeszcze bardziej skraca czas.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Może nie każdy wie, ale głównym hamulcowym w Windows jest Defender. Wystarczy dodać mu wyjątki odnośnie Arduino i czas kompilacji magicznie spada...klew wrote: Tue Apr 01, 2025 8:16 amKompilacja z reguły w gołym esp-idf. Budowanie jest oparte o cmake i make lub ninja.[email protected] wrote: Tue Apr 01, 2025 4:34 am To czego używasz ? Mam na myśli narzędzie bo domyślam się że kompilujesz pod esp idf
Do tego działa normalnie i poprawnie budowanie w oparciu o zmienione pliki, więc jak zmieniam jeden plik, to z reguły wystarczy skompilować jeden plik, a nie 1000 plików od nowa ;P.
Jak zaczynałem się Suplą bawić, to pracowałem na laptopie na Windows i tam kompilacja trwałą wieki (kilkanaście minut - z tego co pamiętam).
Potem przesiadłem się na Linuxa i na tym samym laptopie, czas kompilacji spadł gdzieś do 1-2 min na starym Arduino IDE.
Przeniesienie się na coś normalnego do budowania (make, ninja, czy też pewnie PIO itp) pozwala na uruchamiania kompilacji na wielu wątkach jednocześnie, co jeszcze bardziej skraca czas.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
a na które katalogi?Zibi_007 wrote: Tue Apr 01, 2025 11:24 amMoże nie każdy wie, ale głównym hamulcowym w Windows jest Defender. Wystarczy dodać mu wyjątki odnośnie Arduino i czas kompilacji magicznie spada...klew wrote: Tue Apr 01, 2025 8:16 amKompilacja z reguły w gołym esp-idf. Budowanie jest oparte o cmake i make lub ninja.[email protected] wrote: Tue Apr 01, 2025 4:34 am To czego używasz ? Mam na myśli narzędzie bo domyślam się że kompilujesz pod esp idf
Na początek powinno wystarczyć dodać w regułach przychodzących:[email protected] wrote: Tue Apr 01, 2025 11:52 ama na które katalogi?Zibi_007 wrote: Tue Apr 01, 2025 11:24 amMoże nie każdy wie, ale głównym hamulcowym w Windows jest Defender. Wystarczy dodać mu wyjątki odnośnie Arduino i czas kompilacji magicznie spada...klew wrote: Tue Apr 01, 2025 8:16 am
Kompilacja z reguły w gołym esp-idf. Budowanie jest oparte o cmake i make lub ninja.
Arduino IDE (C:\program files\arduino ide\arduino ide.exe)
U mnie też blokowało:
ESP32UDPCAM (esp32udpcam.exe)
Warto sprawdzić, bo czas pierwszej kompilacji uległ skróceniu z kilkunastu do 3-4 min.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036