Mam nadzieję, że w ciągu paru najbliższych dni uda mi się wypuścić nową wersję bramki ze zmienioną obsługą tych urządzeń. Zanim to się jednak stanie, chcę się podzielić kilkoma uwagami dotyczącymi tego tematu.
Urządzenia te można podzielić na kilka grup:
- proste źródła światła (żarówka, reflektor ogrodowy) posiadające jedynie opcję ON/OFF,
- monochromatyczne źródła światła z regulacją natężenia oświetlenia i ew. temperatury światła białego,
- źródła światła z opcją światła kolorowego,
- kontrolery typu dimmer, kontroler RGBW/CCT.
Ten fakt jest jedną z przyczyn, dla których to wsparcie dla źródeł światła pojawia się tak późno. One są bardzo proste w sterowaniu, natomiast wyzwaniem okazało się sensowne połączenie tego z interfejsem RGBW aplikacji Supla.
Po długich walkach odpuściłem wykorzystanie widgetu RBGW i wróciłem do pierwotnej koncepcji - kanał ON/OFF + kanał(y) dimmera + kanał RGB. W przypadku dimmera celowo użyłem liczby mnogiej - tam gdzie jest taka opcja jeden dimmer obsługuje jasność a kolejny temperaturę światła białego.
Wracając do systemu kolorów - Supla działa w oparciu o RGB, Zigbee HS/ZY. Wartość RGB z koła kolorów aplikacji Supla musi zostać przeliczona na np. XY i dopiero wysłana do urządzenia, które po chwili zaraportuje bieżący stan. Próbując przeliczyć ten stan z powrotem na RGB prawie na pewno dostaniemy nieco inne wartości, co uruchomi niekończącą się pętlę, bo gdy wyślemy te wartości do serwera Supla on potraktuje je jak zmianę i ponownie wyśle do bramki...
Jedynym pomysłem na ten problem, który przyszedł mi do głowy, jest takie rozwiązanie:
aplikacja Android/iOS wysyła wartości RGB (użytkownik kliknął w kółko) -> bramka przełącza na np. HS i wysyla te wartości do urządzenia Zigbee, ale do serwera Supla przesyła dokładnie te same wartości RGB, które przyszly z aplikacji.
Kolejna kwestia to jakość tych źródeł światła - z żarówki Tuya "wycisnąłem" może ze 3-4 różne kolory, IKEA na znacznie większą paletę.
UPDATE
Konsola zyskała nowe polecenie update-device-rgb-mode nr_kanału_rgb tryb
Tryb może aktualnie przyjmować poniższe wartości:Bramka stara się wyjściowo dopasować właściwy tryb na podstawie modelu urządzenia, ale to polecenie może być przydatne w 2 przypadkach:
- HS
- XY
- TUYA-HS
- TUYA-XY
- gdy nie działa sterowanie kolorami lub
- gdy urządzenie obsługuje zarówno H/S jak i X/Y i chcemy porównać, który daje lepszą paletę kolorów.