Bieżący stan licznika na Windows

hornet

Dzień dobry,

Zacznę od tego, że stan bieżący licznika energii ZAMEL w aplikacji na telefon wygląda dobrze.
Jest tam wiele danych prezentowanych na żywo (odświeżanie co około 5 sekund):
- napięcie
- moc czynna
- moc bierna
- moc pozorna
To wszystko nawet na poszczególnych fazach (w tym współczynniki mocy i kąt fazowy).
Następnie można odczytać aktualne stany wszystkich liczydeł do tych wartości
(energia pobrana, zwrócona, indukcyjna, pojemnościowa), sumy oraz w podziale na fazy.
Rewelacja w porównaniu do licznika energetyki, przy którym trzeba stać.

Niestety, zupełnie inaczej jest w przeglądarce na Windows.
Stan bieżący licznika reprezentuje tylko jedna wartość - Energia czynna pobrana.
Czy ktoś wie, z czego wynika ta różnica?

Przydałoby się móc odczytywać w przeglądarce przynajmniej bieżącą moc czynną.
Dla wielu osób równie ważne będzie napięcie na poszczególnych fazach.
A najlepiej cały zakres informacji jaki jest w aplikacji na telefonie.
Czy to jest możliwe do wykonania?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ale się uparłeś na tego Windowsa ;).
Podpowiem, że na Linux, Mac, Android I iOS to też tak wygląda w przeglądarkach ;).

To że tego nie ma, wynika z tego, że nigdy nie było to zrobione. Pomysł nie jest nowy, pojawia się na forum co jakiś czas od kilku lat (jak ten czas szybko leci ;) ).

Jest to możliwe do wykonania.

Nie mam pojęcia kiedy to będzie zrobione.

Trochę więcej danych znajdziesz w przeglądarce w zakładce Historia.
W przeglądarce jest też monitoring aberracji napięcia (czego nie ma w aplikacjach, tylko nie pytaj dlaczego tego tam nie ma :p )
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ja podpowiem jeszcze, że na windows 11 można zainstalować androidowe aplikacje, więc możesz mieć na kompie dokładnie to samo co na telefonie ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Zibi_007
Been thanked: 31 times

lesny8 wrote: Sat Apr 05, 2025 9:46 am Ja podpowiem jeszcze, że na windows 11 można zainstalować androidowe aplikacje, więc możesz mieć na kompie dokładnie to samo co na telefonie ;)
Mam, korzystam i polecam.
Podpowiem tylko, że po pewnych kombinacjach możliwe to też jest na Windows 10 😉
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
hornet

Dzięki za odpowiedzi i alternatywne pomysły. Wszystko to rozumiem, ale przecież nie o to chodzi.

Po prostu zdziwiłem się, że taka duża różnica występuje w zakresie prezentacji podstawowych funkcji licznika:
- na telefonie wszystkie bieżące wartości prezentują się ładnie pięknie,
- a w przeglądarce tylko jedna sucha wartość.

Mój problem dotyczy głównie realnej potrzeby śledzenia bieżącej mocy oddawanej do sieci.
W takim przypadku jedyny dostępny licznik w przeglądarce (Energia czynna pobrana) stoi w miejscu.

Pozostaje śledzić (po pewnym czasie) Historię pomiarów na wykresach (np. Bilans arytmetyczny, minutowy).
Wtedy trzeba jeszcze przeliczać wartości (ilość kWh za okres 10 minut x 6, aby uzyskać właściwą średnią wartość mocy czynnej W).
Mało wygodne rozwiązanie. Już wolę mieć telefon włączony na biurku, ale wtedy mi baterię drenuje...

To może na początek tylko jeden najważniejszy brakujący parametr - bieżąca moc czynna?

Dodane nowe wartości można od razu dodać do linków bezpośrednich :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zainteresuj się tym: viewtopic.php?t=16605
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Been thanked: 31 times

hornet wrote: Sat Apr 05, 2025 11:50 am Dzięki za odpowiedzi i alternatywne pomysły. Wszystko to rozumiem, ale przecież nie o to chodzi.

Po prostu zdziwiłem się, że taka duża różnica występuje w zakresie prezentacji podstawowych funkcji licznika:
- na telefonie wszystkie bieżące wartości prezentują się ładnie pięknie,
- a w przeglądarce tylko jedna sucha wartość.

Mój problem dotyczy głównie realnej potrzeby śledzenia bieżącej mocy oddawanej do sieci.
W takim przypadku jedyny dostępny licznik w przeglądarce (Energia czynna pobrana) stoi w miejscu.

Pozostaje śledzić (po pewnym czasie) Historię pomiarów na wykresach (np. Bilans arytmetyczny, minutowy).
Wtedy trzeba jeszcze przeliczać wartości (ilość kWh za okres 10 minut x 6, aby uzyskać właściwą średnią wartość mocy czynnej W).
Mało wygodne rozwiązanie. Już wolę mieć telefon włączony na biurku, ale wtedy mi baterię drenuje...

To może na początek tylko jeden najważniejszy brakujący parametr - bieżąca moc czynna?

Dodane nowe wartości można od razu dodać do linków bezpośrednich :)
A co i jak pokazuje Ci w Home Assistant? Pytam, bo nie mam takiego licznika, a może Tobie informacje z HA wystarczą?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
hornet

Robert Błaszczak wrote: Sat Apr 05, 2025 12:22 pm Zainteresuj się tym: viewtopic.php?t=16605
Ciekawe rozwiązanie, tym bardziej że właśnie stoję przed koniecznością zakupu licznika do kolejnej lokalizacji.
hornet

Zibi_007 wrote: Sat Apr 05, 2025 1:41 pm A co i jak pokazuje Ci w Home Assistant? Pytam, bo nie mam takiego licznika, a może Tobie informacje z HA wystarczą?
Ciekawe po czym zakładasz, że mam HA? :)

Niestety, nie było jeszcze mi dane korzystać z HA, chociaż trochę czytałem i oglądałem na YT.
Pewnie większość forumowiczów zna to rozwiązanie na wylot.
Ja niestety jestem z innego świata, tutaj całkiem przypadkiem.
Kusi mnie bardzo, tylko brakuje czasu.

Może ktoś pochwali się prezentacją bieżących parametrów z licznika ZAMEL (moc, napięcie) w Home Assistant?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

hornet wrote: Sat Apr 05, 2025 2:20 pm Może ktoś pochwali się prezentacją bieżących parametrów z licznika ZAMEL (moc, napięcie) w Home Assistant?
@ Ur service ... wszystkie encje dostępne w HA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Return to “ZAMEL MEW-01”