Box nie łaczy się do routera Wifi

am1410

a jak dodatkowo sparuję potem z Boxem - to rozumiem, że wtedy działa jedno i drugie ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 11:16 am a jak dodatkowo sparuję potem z Boxem - to rozumiem, że wtedy działa jedno i drugie ?
Tak powinno być.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
am1410

klew wrote: Tue Mar 25, 2025 11:31 am
am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 11:16 am a jak dodatkowo sparuję potem z Boxem - to rozumiem, że wtedy działa jedno i drugie ?
Tak powinno być.
Zrobię testy to napiszę.....
klew

am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 9:59 am Jeszcze był problem parowania czujnika bezpośrednio z zaworem - nie zadziałało bezpośrednio bo czujnik był sparowany jako pierwszy z bramką BOX.
Sprawdziłem to u siebie. Mam FS i FSV sparowane wyłącznie z Box.
Włączyłem parowanie na FSV, a potem na FS i sparowały się ze sobą bez problemu.
Następnie wyłącyzłem Boxa i w zasadzie próba "zalania" po minucie od wyłączenia Boxa, zadziałała prawidłowo.

Odnośnie parowania - ono nie działa, jeśli urządzenia były wcześniej ze sobą sparowane. Przykładowo:
1. masz FS i FSV sparowane ze sobą
2. dokładasz Box
3. (niepotrzebnie) resetujesz FSV do ustawień fabrycznych
4. parujesz FSV z Box
5. parujesz FS z Box
6. NIE DA się sparować FS z FSV (bo FS nadal pamięta, że był sparowany z FSV)

Tutaj trzeba FS też przywrócić do ustawień fabrycznych (i usunąć z Box, jeśli był dodany) i sparować jeszcze raz z Box i FSV.
am1410

klew wrote: Tue Mar 25, 2025 1:09 pm
am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 9:59 am Jeszcze był problem parowania czujnika bezpośrednio z zaworem - nie zadziałało bezpośrednio bo czujnik był sparowany jako pierwszy z bramką BOX.
Sprawdziłem to u siebie. Mam FS i FSV sparowane wyłącznie z Box.
Włączyłem parowanie na FSV, a potem na FS i sparowały się ze sobą bez problemu.
Następnie wyłącyzłem Boxa i w zasadzie próba "zalania" po minucie od wyłączenia Boxa, zadziałała prawidłowo.

Odnośnie parowania - ono nie działa, jeśli urządzenia były wcześniej ze sobą sparowane. Przykładowo:
1. masz FS i FSV sparowane ze sobą
2. dokładasz Box
3. (niepotrzebnie) resetujesz FSV do ustawień fabrycznych
4. parujesz FSV z Box
5. parujesz FS z Box
6. NIE DA się sparować FS z FSV (bo FS nadal pamięta, że był sparowany z FSV)

Tutaj trzeba FS też przywrócić do ustawień fabrycznych (i usunąć z Box, jeśli był dodany) i sparować jeszcze raz z Box i FSV.
Nie rozumiem pkt 3. - resetowałem FSV wczoraj bo był konflikt kanałów w cloud , więc wywaliłem FSV z cloud.
Potem go zresetowałem do ustawień fabrycznych i ponownie dodałem przez BOX-a do cloud jako nowy.

Dzisiaj dodałem najpierw czujnik do cloud, chciałem potem sparować FSV i FS i skomunikowały się (tak mi się wydawało po sygnałach bo zapiszczały naraz oba) ale "zalanie" przy wyłaczonym BOX nie zadziałało... :shock:
Nie żebym sobie to wymyslił....

Więc zrobiłem tak:
1) wywaliłem wsio z cloud
2) Zresetowałem FSV i FS, sparowałem je "ręcznie" przy wyłączonym BOX i test "zalania" działa
..teraz czekam na drugi czujnik - zrobię z nim tak samo tj. "ręcznie"
dopiero jak będę miał wszystkie FS sparowane z FSV "ręcznie" to dodam wszystko do BOX-a
(reasumując wszystko sparowane "ręcznie" po staremu a potem -> dodawanie do BOX-a)

Rozumiem, że właściwe postępowanie wg twojej procedury jest takie: pkt 1,2,4,5
Ciekawe , że u Ciebie przeszło parowanie FSV i FS po sparowaniu z BOX-em...????
klew

am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 2:09 pm Nie rozumiem pkt 3. - resetowałem FSV wczoraj bo był konflikt kanałów w cloud , więc wywaliłem FSV z cloud.
Potem go zresetowałem do ustawień fabrycznych i ponownie dodałem przez BOX-a do cloud jako nowy.
Jeśli resetujesz FSV do fabryki, to FS, który był z nim wcześniej sparowany też musisz zresetować do fabryki, bo inaczej się nie połączą ze sobą ponownie. No i konsektwentnie trzeba go usunąć też z Boxa (przycisk "usuń" w Cloud).
To jest ogólnie bardzo uciążliwa cecha parowania urządzeń, ale nie udało mi się namówić Auratona na zmianę :P.
am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 2:09 pm Dzisiaj dodałem najpierw czujnik do cloud, chciałem potem sparować FSV i FS i skomunikowały się (tak mi się wydawało po sygnałach bo zapiszczały naraz oba) ale "zalanie" przy wyłaczonym BOX nie zadziałało... :shock:
Nie żebym sobie to wymyslił....

Więc zrobiłem tak:
1) wywaliłem wsio z cloud
2) Zresetowałem FSV i FS, sparowałem je "ręcznie" przy wyłączonym BOX i test "zalania" działa
..teraz czekam na drugi czujnik - zrobię z nim tak samo tj. "ręcznie"
dopiero jak będę miał wszystkie FS sparowane z FSV "ręcznie" to dodam wszystko do BOX-a
(reasumując wszystko sparowane "ręcznie" po staremu a potem -> dodawanie do BOX-a)

Rozumiem, że właściwe postępowanie wg twojej procedury jest takie: pkt 1,2,4,5
Ciekawe , że u Ciebie przeszło parowanie FSV i FS po sparowaniu z BOX-em...????
Bo parowanie FS z FSV działa, jeśli te urządzenia (oba lub jedno) są sparowane z Boxem. To nie "sparowanie z Boxem" jest przyczyną problemów, tylko ten mechanizm, o którym pisałem powyżej.

FS i FSV jak są połączone z Box, to komunikują się na "jednym" paśmie radiowym, a komunikacja bezpośrednia leci na "awaryjnym" paśmie. Aby zadziałała, to oba urządzenia muszą uznać, że nie mają połączenia z Boxem.

Wyjaśnię jeszcze szczegóły tego z Auratonem i dam znać.
am1410

Miałem oba połączone z boxem i sparowane poprzez clouda. Z boxem "on" - działał test "zalania". Jak wyłączyłem boxa komunikacja nie zadziałała, choć parowałem oba wcześniej.Kolejność parowania nie powinna mieć znaczenia. Przecież to powinny być linki logiczne - komunikacja powinna zadziałać zawsze.
Nie wiem jak to jest fizycznie przechowywane w pamięci urządzeń tzn. czy są 2 linki (?) i czy są jakieś priorytety w ich działaniu:
FSV <-> FS
FSV <-> BOX <-> FS

Ale powinno zadziałać - jak choć jeden z nich jest poprawny.
klew

am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 4:40 pm Miałem oba połączone z boxem i sparowane poprzez clouda. Z boxem "on" - działał test "zalania". Jak wyłączyłem boxa komunikacja nie zadziałała, choć parowałem oba wcześniej.Kolejność parowania nie powinna mieć znaczenia. Przecież to powinny być linki logiczne - komunikacja powinna zadziałać zawsze.
Nie wiem jak to jest fizycznie przechowywane w pamięci urządzeń tzn. czy są 2 linki (?) i czy są jakieś priorytety w ich działaniu:
FSV <-> FS
FSV <-> BOX <-> FS

Może wcześniej jakieś autokorekty mi znowu coś namieszały, więc napiszę jeszcze raz:
Komuniakcja FSV <-> FS działa na innym paśmie niż ta z Boxem. Dopóki urządzenie pracuje z Boxem (albo myśli, że Box jest dostępny), dopóty będzie słuchał i nadawał na paśmie Boxa.
Więc jeśli FSV myśli, że Box żyje, a FS zacznie nadawać na drugim paśmie, to FSV go nie usłyszy.
Jak pisałem wcześniej, dopytam dokładnie Auratona jak to działa i jakie mogą być tutaj scenariusze i dam znać.
am1410

klew wrote: Tue Mar 25, 2025 6:01 pm
am1410 wrote: Tue Mar 25, 2025 4:40 pm Miałem oba połączone z boxem i sparowane poprzez clouda. Z boxem "on" - działał test "zalania". Jak wyłączyłem boxa komunikacja nie zadziałała, choć parowałem oba wcześniej.Kolejność parowania nie powinna mieć znaczenia. Przecież to powinny być linki logiczne - komunikacja powinna zadziałać zawsze.
FSV <-> FS
FSV <-> BOX <-> FS

Może wcześniej jakieś autokorekty mi znowu coś namieszały, więc napiszę jeszcze raz:
Komuniakcja FSV <-> FS działa na innym paśmie niż ta z Boxem. Dopóki urządzenie pracuje z Boxem (albo myśli, że Box jest dostępny), dopóty będzie słuchał i nadawał na paśmie Boxa.
Więc jeśli FSV myśli, że Box żyje, a FS zacznie nadawać na drugim paśmie, to FSV go nie usłyszy.
Jak pisałem wcześniej, dopytam dokładnie Auratona jak to działa i jakie mogą być tutaj scenariusze i dam znać.
OK - thnx
am1410

Cześć;
Co trzeba zrobić w takim przypadku jak się wyświetla "aktualizacja" - stracił połączenie wi-fi z boxem czy coś innego?
Trwa to juz ponad godzinę - dlatego pytam..
Czy "zrestartuj urządzenie" - jest odpowiednim krokiem ?
fs.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “AURATON Box”