Gdy zawór jest sparowany z czujnikiem bezpośrednio :
- Po wykryciu zalania przez czujnik zawór się zamyka
- jeżeli zawór otworzymy a czujnik dalej wykrywa zalanie to zawór się nie
zamknie z powrotem.
Nie wiem czy taki scenariusz może być poza testami że ktoś otworzy zawór zanim wyjmie czujnik ze strefy zalania . Ale wydaje mi się że powinien się zamknąć z powrotem . Mimo że to nie nowe wykrycie zalania tylko kontynuacja . ( mówię tu o tych 10 minutach w których nadawane są komunikaty radiowe o zalaniu )
III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!
A więc mój zestaw też dotarł ale bez takich akcji jak u kolegi @Zibi_007 ( też tak rzucał paczkami u mnie FedEx ale teraz kurier dzwoni pięknie i się pyta gdzie ma paczkę zostawić
załatwiłem go bardzo szybko ) a więc teraz 24h pod ładowarką tak sugeruje producent i będzie zabawa 
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
-
flowerek
ale otwarcie możliwe jest w takiej sytuacji tylko manualnie. więc jak robisz to świadomie podchodząc do zaworu to znaczy ze usunąłeś przyczynę choć może jeszcze czujnik nie jest wyciągnięty ze strefy zalanej?LukiSpajder wrote: Wed Apr 09, 2025 4:22 pm Gdy zawór jest sparowany z czujnikiem bezpośrednio :
- Po wykryciu zalania przez czujnik zawór się zamyka
- jeżeli zawór otworzymy a czujnik dalej wykrywa zalanie to zawór się nie
zamknie z powrotem.
Nie wiem czy taki scenariusz może być poza testami że ktoś otworzy zawór zanim wyjmie czujnik ze strefy zalania . Ale wydaje mi się że powinien się zamknąć z powrotem . Mimo że to nie nowe wykrycie zalania tylko kontynuacja . ( mówię tu o tych 10 minutach w których nadawane są komunikaty radiowe o zalaniu )
mnie np zirytowało, że w takiej sytuacji nie chciał się otworzyć zdalnie za pomocą aplikacji mimo potwierdzenia monitu (choć sam monit nakazuje otwarcie manualne).
oczyma wyobraźni widzę taką sytuację że żona coś rozlewa w łazience, czujnik wykrywa, woda w domu się zamknęła... wiadomo telefon do męża...co to za g***o, wody nie ma ! i weź jej teraz tłumacz ze ma dokładnie osuszyć czujnik...albo jak przekręcić manualnie pokrętło w zaworze żeby go otworzyć....masakra !!! uważam, że powinien pozwolić się otworzyć zdalnie i przez jakiś zdefiniowany czas ignorować sygnał zalania z czujnika (oczywiście na odpowiedzialność użytkownika po potwierdzeniu odpowiedniego monitu\
/może wymyślam...ale przez ostatnie kilka lat używania innego systemu wszystkie moje awaryjne zamknięcia zaworu były spowodowane nie rzeczywistym zalaniem ale właśnie takimi przypadkowymi zamoczeniami czujników przy sprzątaniu. Zawsze kończyło się telefonem do męża i ja zdalnie otwierałem zawór wody
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Też dostałem info z domu że zestaw dojechał bez najmniejszych problemów.
Po rozpakowaniu tak się prezentuje ale planuje to dokładniej pokazać jak będę w domu. Niestety nie ma ma mnie do świąt w domu wiec konfiguracje zacznę za tydzień w piątek.
Przez świata testy na biurku z bramką i bez.
We wtorek po świętach montaż na instalacji.
Od kiedy założyłem alarm miałem założyć coś antyzalaniowego pod Satela ale jednak wygrał Auraton z Suplą na pokładzie.
Po rozpakowaniu tak się prezentuje ale planuje to dokładniej pokazać jak będę w domu. Niestety nie ma ma mnie do świąt w domu wiec konfiguracje zacznę za tydzień w piątek.
Przez świata testy na biurku z bramką i bez.
We wtorek po świętach montaż na instalacji.
Od kiedy założyłem alarm miałem założyć coś antyzalaniowego pod Satela ale jednak wygrał Auraton z Suplą na pokładzie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Sparowało się bez problemu z Bramką . Zawór i czujnik w kotłowni bramka na poddaszu czyli dwa stropy i na dole ściany z betonów . Tak więc zasięg niezły dla modułów Wi-fi musiałem dołożyć router aby popoprawiać zasięg. A tu bez problemu 
W apce fajnie to wygląda , jeśli jest połączony z bramką cały zestaw to po wykryciu zalania i pozostawieniu czujnika w strefie zalania ,to przy próbie otworzenia zaworu ręcznie zawór natychmiast się zamyka - czyli prawidłowo
.
A jedynie jeśli można dodać jakąś ikonę pośrednią przy zamykaniu/ otwieraniu zaworu . Po naciśnięciu przycisku aż do momentu zamknięcia/otwarcia nie wiadomo czy zareagował na polecenie .
U nieźle przy aktualizacji ikonka się pojawia i zawór pika . Fajnie to wygląda

W apce fajnie to wygląda , jeśli jest połączony z bramką cały zestaw to po wykryciu zalania i pozostawieniu czujnika w strefie zalania ,to przy próbie otworzenia zaworu ręcznie zawór natychmiast się zamyka - czyli prawidłowo
A jedynie jeśli można dodać jakąś ikonę pośrednią przy zamykaniu/ otwieraniu zaworu . Po naciśnięciu przycisku aż do momentu zamknięcia/otwarcia nie wiadomo czy zareagował na polecenie .
U nieźle przy aktualizacji ikonka się pojawia i zawór pika . Fajnie to wygląda
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Aktualnie Box będzie uparcie zamykał zawór, nawet jak byś go otworzył ręcznie.
Rozumiem argumenty, ale jeszcze chętnie bym usłyszał opinie innych osób.
Mi osobiście wydaje się że takie manualne otwarcie może być bardziej niebezpieczne, bo tam nie wiemy z jakiego powodu zawór jest zamknięty, ani jaki jest stan czujek.
Samych czujek nie trzeba jakoś szczególnie osuszać. U mnie wystarczyło je z kałuży wyjąć
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Uwaga!
Może być dla niektórych ważne.
Wydaje się oczywiste, ale przed próbą parowania zaworu lub czujnika warto uaktualnić soft boxa do najnowszej wersji.
Co się dzieje, jak się tego nie zrobi opiszę później. Można się zdziwić
Wydaje się oczywiste, ale przed próbą parowania zaworu lub czujnika warto uaktualnić soft boxa do najnowszej wersji.
Co się dzieje, jak się tego nie zrobi opiszę później. Można się zdziwić
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
Nie działa parowanie z boxem i trzeba zresetować do ustawień fabrycznych zawór :pZibi_007 wrote: Wed Apr 09, 2025 5:47 pm Uwaga!
Co się dzieje, jak się tego nie zrobi opiszę później. Można się zdziwić![]()
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Po wyłączeniu bramki coś mi nie chce zadziałać komunikacja bezpośrednia. Po wykryciu zalania zawór się nie zamyka .
Ktoś może sprawdzała taki scenariusz , może tylko coś u Mnie .
O nawet pojawia się komunikat jak ręcznie zawór został zamoknięty :
-
klew
A parowałeś je bezpośrednio?LukiSpajder wrote: Wed Apr 09, 2025 6:48 pm Po wyłączeniu bramki coś mi nie chce zadziałać komunikacja bezpośrednia. Po wykryciu zalania zawór się nie zamyka .
IMG_9067.jpeg
U mnie zamyka ale przy kolejnym nadaniu wiadomości (z 10s później niż przy box)