ZAMEL - KTO WIE CO TO ZA PRODUKT?
-
Patryk
Dyć jest to MEW-ka z opcją podłączenia do wihajstra
.
Przypuszczam, że mógłby to być licznik energii (a'la MEW-01) z wyprowadzonym sygnałem do wysterowania urządzeń "konsumujących" nadwyżkę z PV! A konwerter? ...konwerter dla zmyłki.
...a jeżeli nie dla zmyłki, to do podłączenia monitorowania (dodatkowo) produkcji z PV. (Bez autokonsumpcji.)
...a jeżeli nie dla zmyłki, to do podłączenia monitorowania (dodatkowo) produkcji z PV. (Bez autokonsumpcji.)
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
MEW-01 RS
podobieństwo do innych znaków towarowych nie przypadkowe xD
-
klimasstudio
Ja obstawiam że kolejne urządzenie do komunikacji, zbierania danych i przekazywania ich do supli. Zapewne jakiś konwerter RS-485 USB. Pewnie coś by się znalazło co można Tym cudem opomiarować 
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
Też obstawiam MEW z Modbus, albo wkręcacie forumowiczów
Pytanie czy Modbus pozwoli właśnie odczytywać dane z falowników PV, czy tylko wystawiać dane z MEW do jakiejś SCADY itp.?
Edit:
Ale jeśli to faktycznie RS485, to kto tą skrętkę tak podpiął brzydko
Edit:
Ale jeśli to faktycznie RS485, to kto tą skrętkę tak podpiął brzydko
-
artur_n
Możesz mieć rację tylko z dołu te 6 zacisków jak by na przekładniki.
-
MMarcin
Myślę że to licznik 3 fazowy z przekładnikami zewnętrznymi. RS485 do podłączenia z falownikiem. Gdy mamy instalację fotowoltaiczną która produkuje więcej energii niż można wysyłać do sieci licznik ten pozwoli falownikowi ograniczyć wysyłkę. Mam takie rozwiązanie w firmie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Z ciekawości zapytam - z czego wynika to "produkuje więcej niż można wysłać do sieci"? Chodzi o ograniczenie podbijania napięcia?MMarcin wrote: Sat Apr 12, 2025 10:29 am Myślę że to licznik 3 fazowy z przekładnikami zewnętrznymi. RS485 do podłączenia z falownikiem. Gdy mamy instalację fotowoltaiczną która produkuje więcej energii niż można wysyłać do sieci licznik ten pozwoli falownikowi ograniczyć wysyłkę. Mam takie rozwiązanie w firmie.
Rozumiem, że to po prostu zmniejsza moc falownika i energia i tak przepada?
Najlepsze suple dla Twojego domu