III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

am1410 wrote: Thu Apr 10, 2025 11:23 am Co się tam ma regenerować - na jakiej zasadzie, jak bateria w FS jest niewymienialna ?
Z jaką wersją softu dostaliście czujniki ?
Na zasadzie praw fizyki :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
am1410

No tak - reakcja chemiczna...
Zenon
Has thanked: 2 times

Dziękuję za możliwość dołączenia do testów. Dzisiaj dopiero odebrałem zawór. Miał być montaż, a tu zonk. Zapiekł się śrubunek i nie da się rozkręcić przyłącza przy starym zaworze, który dodatkowo puszcza. Nie obejdzie się bez palnika, a może trzeba będzie ciąć. Trudno, takie uroki starej instalacji wodnej.
Zawór sparowany na sucho z czujnikiem i dodany do boxa. Wszystko działa.

Wersja softu czujnika to 2.4 a zaworu 2.8. Przeczytałem wcześniej zamieszczone w tym temacie posty i poszło bardzo łatwo.

@Zibi_007 - dziękuję za informacje odnośnie konieczności update softu na boxie - miałem jeszcze wersję 24, więc pewnie bym się dziwił, czemu nie działa.

@am1410 - mam od boxa do zaworu dwa piętra w dół w starym (lata 60-te) budownictwie. Wifi nie działa, dzwonek bezprzewodowy też, telefon w piwnicy traci zasięg. Zobaczę jak radzi sobie box z zaworem i czujnikiem. Dam znać.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Thu Apr 10, 2025 5:23 am
Mmof wrote: Thu Apr 10, 2025 5:10 am
Tak podciagasz do góry i obracasz 😉
To może za szybko to robiłeś od wysterowania za pomocą Supli?
Tam jest dodane ignorowanie zmian ręcznych chyba przez 30s od ostatniej zmiany przez Suplę.
Wynika to z tego że czasem nie da się jasno ustalić co wywołało daną zmianę.
A więc jeszcze raz sprawdziłem i rzeczywiście jest poprawnie komunikat znika po otwarciu zaworu ręcznie.
Więc jest poprawnie widoczne jakiś pojedynczy przypadek może tak jak pisałem nałożyła się na to aktualizacja więc nie jestem w stanie jeszcze raz wywołać tej sytuacji. Najważniejsze że działa jak należy.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
am1410

@Zenon

"....mam od boxa do zaworu dwa piętra w dół w starym (lata 60-te) budownictwie. Wifi nie działa, dzwonek bezprzewodowy też, telefon w piwnicy traci zasięg. Zobaczę jak radzi sobie box z zaworem i czujnikiem. Dam znać...."

OK- przetestuj w rzeczywistych warunkach ;)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Taki test zrobiłem :

- zamknąłem zawór ręcznie pokrętłem bez wspomagania ( powoli kręcąc
kółkiem wtedy nie włączy się wspomaganie )
- Zawór zamknięty , w aplikacji nic się nie zmieniło , wizualizacja że otwarty.
- naciskając zamknij w apce nic się nie dziej czyli zawór wie że jest zamknięty i nie odbiera polecenia .

W sytuacji odwrotnej czyli zawór zamknięty otwieramy ręcznie bez wspomagania. Apka pokazuje że zamknięty , jeżeli czujnik zalania wykryje wyciek , daje sygnał do aplikacji pojawia się wykrzyknik natomiast bramka nie wysyła sygnał zamkni do zaworu . Fizycznie pozostaje otwarty
Zenon
Has thanked: 2 times

W nawiązaniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi viewtopic.php?p=202931#p202931 w końcu udało się zamontować zawór. Było trochę problemów, ale ważne, że jest. No i na tym koniec dobrych wieści. Bo box dwie kondygnacje wyżej nie widzi zaworu ani czujnika. Dzielą je dwa betonowe stropy, na każdym dodatkowo podkłady aluminiowe, bo przy ostatnim remoncie było robione ogrzewanie podłogowe i dodatkowa izolacja. Dodatkowo strop w piwnicy jest na belkach, szynach stalowych. Doskonale tłumi każdy sygnał. W celach testowych zaniosłem box do piwnicy bo mam tam sieć po skrętce i wszystko działa. Ale nie może tam zostać na stałe, bo u góry mam ogrzewanie na Auratonie. Najlepiej byłoby go ustawić na parterze ale z pewnych względów (teściowa 😔) jest to niemożliwe. Udało mi się nawet znaleźć takie miejsce u góry, gdzie radio pokazywało sygnał. Było to jednak ok. 20% i działało jak chciało (czyli więcej nie działało). No nic zostało mi tylko bezpośrednie sparowanie czujnika z zaworem i taka forma działania tego kompletu lub kupno drugiej bramki 😔
Czytałem tutaj, że ludziom działa przez kilka stropów i nie mam powodów, żeby nie wierzyć, ale u mnie nie daje rady.
Same testy przebiegły bez problemów. Byłem bogatszy o doświadczenia wcześniej testujących. Zawór działał za każdym razem. Czy to przez box, czy bezpośrednio. Komunikaty (ostrzeżenia) nikły po otwarciu zaworu, ręcznym, kiedy wywołano zalanie bez boxa.
Jedyne dziwne zjawisko jakie zaobserwowałem to lekkie drżenie i piszczenie (nie wiem, jak ten dźwięk nazwać) przy otwieraniu i zamykaniu zaworu. Ale to może te stare rury?
To na razie tyle. Zawór w tej chwili połączony jest z czujnikiem bezpośrednio i tak działa. No tylko w aplikacji nic nie widzę 😉
Pozdrawiam
Zenek
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ogólnie system działa dobrze szybko zawór reaguje po wykryciu zalania 😁👍

Teraz tak jeśli zawór zamknięty i taka ikona w apce . To gdy wyłączymy bramkę kanał zrobi się offline ikona przeskakuje na zawór otwarty . Nie wiem czy da się aby został ostatnia pozycja w której był zawór
IMG_9125.jpeg
IMG_9127.jpeg

I jeszcze taki test ( może to się też zdarzyć w normalnych warunkach )
Czujnik wykrywa zalanie , zamyka zawór . Bramka zostaje wyłączona kanały offline . Wyciągamy czujnik ze strefy zalania , włączamy bramkę . W takim przypadku dalej mamy wskazanie że czujnik wykrył wycie i nie można wtedy otworzyć zaworu . Czy możne bramka w takiej sytlacji odpytać czujnik jaki jest stan ?
Może wystarczy zamieścić info w instrukcji gdyby coś takiego wystąpiło to należy wcisnąć przycisk w czujnik lub go zanurzyć w wodzie i wyciągnąć . Wtedy aktualizuje stan i wskazuje poprawnie .
Oczywiście nie robiąc nic po kilku godzinach czujnik wysyła aktualny stan i powiadomienia znikają .

IMG_9128.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Zenon wrote: Sat Apr 12, 2025 9:41 pm Najlepiej byłoby go ustawić na parterze ale z pewnych względów (teściowa 😔) jest to niemożliwe.
Skąd ja to znam :lol: Całe szczęście to już za mną ;)
Zenon wrote: Sat Apr 12, 2025 9:41 pm No nic zostało mi tylko bezpośrednie sparowanie czujnika z zaworem i taka forma działania tego kompletu lub kupno drugiej bramki 😔
Czytałem tutaj, że ludziom działa przez kilka stropów i nie mam powodów, żeby nie wierzyć, ale u mnie nie daje rady.
Może napisz do Auratona (Waldka) i doślą Ci Box do testów? Bo to tak bez sensu testować zawór pod Supla bez Supli...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
am1410

Cześć;
Jaką macie "siłę sygnału radia" między box-em a zaworem a jaką między box-em a czujnikami zalania ?

Przeniosłem box-a o piętro w dół czyli do piwnicy gdzie reszta urządzeń:
siła radia :
box - zawór : 100%
box - czujka-1 : 64%
box- czujka-2 : 26%

Poprzednio z box-em na parterze:
box - zawór : 70%
box - czujka-1 : 34%
box- czujka-2 : początkowo 30% - potem "rozłączony"

Czujki aktualizowane z softu v.2.1 na v.2.4
Żeby odświeżyć wskazania trzeba je wybudzić (np. zasymulować zalanie) - inaczej podawany parametr "siła radia" nie jest aktualizowany na bieżąco tylko wg. mnie wskazuje ostatnie połączenie urządzenia z box-em

Zawór ma generalnie dość dobre połączenie radiowe a czujki słabe (poniżej 35% to kicha) - ciekawi mnie czy to tylko u mnie tak ?

Przydały by się mocniejsze nadajniki radiowe w tych urządzeniach - nie wiem czy da się je "podkręcić" programowo ?
U mnie sygnał radiowy do box-a miał problem z przebiciem się przez 1 strop żelbetowy gr 15cm.
Sygnał wi-fi z box-a w piwnicy do routera przebija się przez 2 takie stropy do AP TP-link (transfer jest na granicy siła sygnału wi-fi 30% ale to jedyne wyjście z sytuacji na teraz...)

Poza tym fajnie by było doposażyć box-a w :
- akumulator z ładowaniem z tego dołączonego zasilacza - przy zaniku napięcia dalej będzie działał
- port LAN
- szczelną obudowę do pracy w pomieszczeniach "wilgotnych"
Last edited by am1410 on Sun Apr 13, 2025 6:48 pm, edited 1 time in total.

Return to “Nowości”