Hej
Soft DIY używam sobie wirtualnego czujnika binarnego.
Ustawiam stan metodą set(); i clear();
Czy mogę ustawić scenę gdy czujnik zmieni stan to wykonaj np 30min po czasie coś tam dalej?
Wirtualny czujnik binarny scena
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Tak, w Cloud sobie możesz ustawić reakcję na dowolnym czujniku binarnym i odpalić tam scenę.nebraska wrote: Fri Apr 11, 2025 9:17 am Hej
Czy mogę ustawić scenę gdy czujnik zmieni stan to wykonaj np 30min po czasie coś tam dalej?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
nebraska
- Been thanked: 1 time
Scene ustawiłem wszystko ok.klew wrote: Fri Apr 11, 2025 9:20 amTak, w Cloud sobie możesz ustawić reakcję na dowolnym czujniku binarnym i odpalić tam scenę.nebraska wrote: Fri Apr 11, 2025 9:17 am Hej
Drugie pytanie
Czy można ustawić scenę, reakcje gdy dwa warunki się spełnią to wykonaj.
Mam odczyt z czujnika odległości i czujnik binarny.
Chciałbym gdy czujnik binarny zmieni stan i odległość była np > 30cm to uruchom cos tam. Próbowałem, ale nie bardzo wiem jak to ustawić.
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Hej!nebraska wrote: Sun Apr 13, 2025 4:41 pmScene ustawiłem wszystko ok.klew wrote: Fri Apr 11, 2025 9:20 amTak, w Cloud sobie możesz ustawić reakcję na dowolnym czujniku binarnym i odpalić tam scenę.nebraska wrote: Fri Apr 11, 2025 9:17 am Hej
Drugie pytanie
Chciałbym gdy czujnik binarny zmieni stan i odległość była np > 30cm to uruchom cos tam. Próbowałem, ale nie bardzo wiem jak to ustawić.
Nie jestem biegły w reakcjach, ale w skryptach podobne warunki mi działają.
Pozdrawiam
Zenon
-
nebraska
Pokaż proszę jak to ustawiłeś, albo napiszZenon wrote: Sun Apr 13, 2025 5:04 pmHej!nebraska wrote: Sun Apr 13, 2025 4:41 pmScene ustawiłem wszystko ok.klew wrote: Fri Apr 11, 2025 9:20 am
Tak, w Cloud sobie możesz ustawić reakcję na dowolnym czujniku binarnym i odpalić tam scenę.
Drugie pytanie
Nie jestem biegły w reakcjach, ale w skryptach podobne warunki mi działają.
Pozdrawiam
Zenon
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Witam.
Tu w zasadzie nie ma co tłumaczyć.
Wejdź na stronę https://scripts.supla.io/dashboard i ustaw sobie warunki jakie potrzebujesz i akcje, jaką chcesz wywołać.
Czyli w Twoim przypadku "dodaj scenę", później "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" i "Warunek wykonania sceny" i wskaż akcję do wykonania. Tam są takie znaki zapytania i otwierają się podpowiedzi z przykładami.
Pozdrawiam
Zenon
Tu w zasadzie nie ma co tłumaczyć.
Wejdź na stronę https://scripts.supla.io/dashboard i ustaw sobie warunki jakie potrzebujesz i akcje, jaką chcesz wywołać.
Czyli w Twoim przypadku "dodaj scenę", później "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" i "Warunek wykonania sceny" i wskaż akcję do wykonania. Tam są takie znaki zapytania i otwierają się podpowiedzi z przykładami.
Pozdrawiam
Zenon
-
nebraska
Dałem taki warunek, ale czujnik binarny zmieni stan i po chwili odleglosc to juz sie nie wykonuje.
Czy to ma być oddzielnie te warunki?
Code: Select all
{{state(nr kanalu).hi and state(nr kanalu).value > 90 }}Rozpisz to.nebraska wrote: Sun Apr 13, 2025 6:16 pm Dałem taki warunek, ale czujnik binarny zmieni stan i po chwili odleglosc to juz sie nie wykonuje.
Code: Select all
{{state(nr kanalu).hi and state(nr kanalu).value > 90 }}
Tak, jak pisał @Zenon.
Czujnik binarny wrzuć do wyzwalacza sceny w oparciu o stan kanałów, a czujnik odległości w warunek wykonania sceny.
No albo na odwrót. Nie wiem dokładnie co tam Ci i w jakiej kolejności się zmienia...
Masz też podgląd wykonania sceny. Sprawdź co działa, a co nie.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036