Witam!
Ja to się na biegałem z boxem i czujnikiem aby pokazywało połączenie, ale nawet przy dwudziestu kilku procentach nie zawsze chciało działać, albo pokazywało, że rozłączyło. Zawór nawet przy trzydziestu procentach siły radia robił takie rzeczy. Stabilnie było powyżej 30-36 procent, ale jak pisałem wcześniej musiałbym znieść boxa do piwnicy, ale wtedy pozbawię się ogrzewania. Może na lato to jest jakiś pomysł, a na jesień kupię nowego boxa.
III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Jeśli chodzi o zawór to przy 32% u Mnie bywało różnie potrafił się zrobić offline . Jeśli podeszłam pod niego to tracił połączenie z boxem . Ale teraz jak przeniosłem Box praktycznie po środku domu jest na parterze . To stabilnie dział zawór w suterenach ( kotłowania ) jak i na piętrze ogrzewanie ( głowice )
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak wszystko w "supli" działa. Tzn. gdy kanał jest offline, to dostaje ikonę dla jednego ze stanów (z reguły ten, który odpowiada stanowi "0" - off dla włączników, "zawór otwarty", "rolety otwarte" itd.)LukiSpajder wrote: Sun Apr 13, 2025 9:03 am Teraz tak jeśli zawór zamknięty i taka ikona w apce . To gdy wyłączymy bramkę kanał zrobi się offline ikona przeskakuje na zawór otwarty . Nie wiem czy da się aby został ostatnia pozycja w której był zawór
Czujnika nie da się odpytać, bo jest uśpiony. Trzeba czekać aż sie sam wybudzi, lub jakoś wymusić komunikację. W wersji softu 2.4 na FS można to zrobić poprzez wciśnięcie krótko przycisku.LukiSpajder wrote: Sun Apr 13, 2025 9:03 am I jeszcze taki test ( może to się też zdarzyć w normalnych warunkach )
Czujnik wykrywa zalanie , zamyka zawór . Bramka zostaje wyłączona kanały offline . Wyciągamy czujnik ze strefy zalania , włączamy bramkę . W takim przypadku dalej mamy wskazanie że czujnik wykrył wycie i nie można wtedy otworzyć zaworu . Czy możne bramka w takiej sytlacji odpytać czujnik jaki jest stan ?
Może wystarczy zamieścić info w instrukcji gdyby coś takiego wystąpiło to należy wcisnąć przycisk w czujnik lub go zanurzyć w wodzie i wyciągnąć . Wtedy aktualizuje stan i wskazuje poprawnie .
Oczywiście nie robiąc nic po kilku godzinach czujnik wysyła aktualny stan i powiadomienia znikają .
Nie wiem jak by to miało być w instrukcji opisane ?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
W kolejnej wersji softu będzie to raportowanie poprawione (co prawda działa z lekkim opóźnieniem, ale zawór aktualizuje stan gdy powoli go kręcisz).LukiSpajder wrote: Fri Apr 11, 2025 5:21 pm Taki test zrobiłem :
- zamknąłem zawór ręcznie pokrętłem bez wspomagania ( powoli kręcąc
kółkiem wtedy nie włączy się wspomaganie )
- Zawór zamknięty , w aplikacji nic się nie zmieniło , wizualizacja że otwarty.
- naciskając zamknij w apce nic się nie dziej czyli zawór wie że jest zamknięty i nie odbiera polecenia .
W sytuacji odwrotnej czyli zawór zamknięty otwieramy ręcznie bez wspomagania. Apka pokazuje że zamknięty , jeżeli czujnik zalania wykryje wyciek , daje sygnał do aplikacji pojawia się wykrzyknik natomiast bramka nie wysyła sygnał zamkni do zaworu . Fizycznie pozostaje otwarty
-
LukiSpajder
klew wrote: Mon Apr 14, 2025 9:10 amW kolejnej wersji softu będzie to raportowanie poprawione (co prawda działa z lekkim opóźnieniem, ale zawór aktualizuje stan gdy powoli go kręcisz).LukiSpajder wrote: Fri Apr 11, 2025 5:21 pm Taki test zrobiłem :
- zamknąłem zawór ręcznie pokrętłem bez wspomagania ( powoli kręcąc
kółkiem wtedy nie włączy się wspomaganie )
- Zawór zamknięty , w aplikacji nic się nie zmieniło , wizualizacja że otwarty.
- naciskając zamknij w apce nic się nie dziej czyli zawór wie że jest zamknięty i nie odbiera polecenia .
W sytuacji odwrotnej czyli zawór zamknięty otwieramy ręcznie bez wspomagania. Apka pokazuje że zamknięty , jeżeli czujnik zalania wykryje wyciek , daje sygnał do aplikacji pojawia się wykrzyknik natomiast bramka nie wysyła sygnał zamkni do zaworu . Fizycznie pozostaje otwarty
Oki
U mnie się nie aktualizował nawet przez całą noc po odkręceniu ręcznie bez wspomagania .
-
klew
Chyba jutroLukiSpajder wrote: Mon Apr 14, 2025 9:54 am
Oki- kiedy można się spodziewać aktualizacji
U mnie się nie aktualizował nawet przez całą noc po odkręceniu ręcznie bez wspomagania .
-
LukiSpajder
Tu bardziej myślałem o sytuacji kiedy wyciek wody zaleje gniazdko i wywali różnicówkęklew wrote: Mon Apr 14, 2025 8:59 amCzujnika nie da się odpytać, bo jest uśpiony. Trzeba czekać aż sie sam wybudzi, lub jakoś wymusić komunikację. W wersji softu 2.4 na FS można to zrobić poprzez wciśnięcie krótko przycisku.LukiSpajder wrote: Sun Apr 13, 2025 9:03 am I jeszcze taki test ( może to się też zdarzyć w normalnych warunkach )
Czujnik wykrywa zalanie , zamyka zawór . Bramka zostaje wyłączona kanały offline . Wyciągamy czujnik ze strefy zalania , włączamy bramkę . W takim przypadku dalej mamy wskazanie że czujnik wykrył wycie i nie można wtedy otworzyć zaworu . Czy możne bramka w takiej sytlacji odpytać czujnik jaki jest stan ?
Może wystarczy zamieścić info w instrukcji gdyby coś takiego wystąpiło to należy wcisnąć przycisk w czujnik lub go zanurzyć w wodzie i wyciągnąć . Wtedy aktualizuje stan i wskazuje poprawnie .
Oczywiście nie robiąc nic po kilku godzinach czujnik wysyła aktualny stan i powiadomienia znikają .
Nie wiem jak by to miało być w instrukcji opisane ?"Gdy czujnik zgłosi zalanie, następnie wyłączysz Boxa, usuniesz przyczynę zalania i włączysz Boxa później, to ... " ?
![]()
-
klew
Jest już dostępna aktualizacja 25.04 (pełne info tutaj: https://updates.supla.org/?product=18/1/AURATON%20Box ).
Jest tam poprawiony błąd z raportowaniem stanu zaworu, gdy ręcznie wolno go przestawiamy.
Box dostał też wsparcie dla wyboru zachowania, czy ma się zawsze zamykać jak jest zalanie, czy tylko gdy jakiś nowy czujnik zacznie to zgłaszać, tylko aby to dało się ustawić, to trzeba poczekać jeszcze na aktualizację Clouda (pewnie ze 2-3 tygodnie).
Są też dodane poprawki na problemy z aktualizacją dla FS. Teraz aktualizacja softu na FS nie rozpocznie się, jeśli urządzenie ma zasięg mniejszy niż 50%. Ze względu na charakter komunikacji radiowej z tym urządzeniem, może być wymagane odczekanie nawet 1-2 h po przeniesieniu urządznia bliżej Boxa, albo wymuszenie 3x komunikacji. O ile wersja 2.4 (obecnie najnowsza) pozwala na wymuszenie komunikacji przyciskiem, to wcześniejsze wersje tego nie mają, także trzeba wstawić do wody na około 10 s (aż zmieni się stan w Supli), wyciągnąć (znowu zmieni się stan) i znów zanurzyć na 10 s - wtedy aktualizacja powinna ruszyć. Oczywiście FS powinien być z softem starszym niż 2.4 oraz inne urządzenie nie powinno robić wtedy atualizacjii.
Ogólnie procedura jest skomplikowana, za co serdecznie PRZEPRASZAM, ale na chwilę obecną nie mamy tu lepszego sposobu.
Jest tam poprawiony błąd z raportowaniem stanu zaworu, gdy ręcznie wolno go przestawiamy.
Box dostał też wsparcie dla wyboru zachowania, czy ma się zawsze zamykać jak jest zalanie, czy tylko gdy jakiś nowy czujnik zacznie to zgłaszać, tylko aby to dało się ustawić, to trzeba poczekać jeszcze na aktualizację Clouda (pewnie ze 2-3 tygodnie).
Są też dodane poprawki na problemy z aktualizacją dla FS. Teraz aktualizacja softu na FS nie rozpocznie się, jeśli urządzenie ma zasięg mniejszy niż 50%. Ze względu na charakter komunikacji radiowej z tym urządzeniem, może być wymagane odczekanie nawet 1-2 h po przeniesieniu urządznia bliżej Boxa, albo wymuszenie 3x komunikacji. O ile wersja 2.4 (obecnie najnowsza) pozwala na wymuszenie komunikacji przyciskiem, to wcześniejsze wersje tego nie mają, także trzeba wstawić do wody na około 10 s (aż zmieni się stan w Supli), wyciągnąć (znowu zmieni się stan) i znów zanurzyć na 10 s - wtedy aktualizacja powinna ruszyć. Oczywiście FS powinien być z softem starszym niż 2.4 oraz inne urządzenie nie powinno robić wtedy atualizacjii.
Ogólnie procedura jest skomplikowana, za co serdecznie PRZEPRASZAM, ale na chwilę obecną nie mamy tu lepszego sposobu.
-
LukiSpajder
Zawór się zaktualizował . Poprawnie teraz widać stan po zamknięciu / otwarciu bez użycia wspomagania ( powoli kręcimy pokrętłem )
Czekam jeszcze aby się zaktualizował czujnik .
A chciałem zapytać o sprawę techniczną ile zawór ma czujników położenia ?
-
klew
Raportuje tylko 0/100%, choć zna dokładną pozycję, ale nie wiem jak to jest realizowane.LukiSpajder wrote: Wed Apr 16, 2025 4:23 pm Zawór się zaktualizował . Poprawnie teraz widać stan po zamknięciu / otwarciu bez użycia wspomagania ( powoli kręcimy pokrętłem )